Stimati avocati si nu numai.
Ma adresez Dumneavoastra cu o intrebare cred interesanta pentru mai multi utilizatori al acestui forum.
Sunt proprietar asupra unui teren extravilan pe care in viitorul apropiat doresc sa intocmesc un PUZ(Plan Urbanistic Zonal) necesar trecerii in intravilan respectiv parcelare. Pe terenul in cauza sunt 5 stalpi al unei firme de telecomunicatii cu linie aeriana. Din cate am aflat este o zona de protectie - restrictie de construire de 1.5m pe ambele parti ale cablului. Acest lucru ma afecteaza in demararea proiectului.
Este vreo lege cu ajutorul careia pot sa obtin mutarea acestor stalpi de pe proprietate pentru a nu exista zona de protectie?
Buna seara.
Sunt un locuitor dintr-un cartier din periferia unei comune de langa Tg Mures. In urma cu 3 ani am cumparat o casa la cheie in acest cartier, cu contract de vanzare-cumparare, vanzatorul si executantul fiind aceeasi persoana fizica (pentru intreg cartierul). Dupa 1 an de zile ne-am dat seama ca in loc sa fim bransati la reteaua de canalizare cum ne-a precizat la vanzare, avem doar fosa septica SUB GARAJ.
In acelasi an au inceput infiltratiile la zona de subsol a casei care iarasi ar fi trebuit sa fie subsol tehnic si nu pivnita fara aerisire. Pe scurt intreg cartierul s-a construit cu niste zilieri platiti la negru si fara un diriginte de santier. Nu exista procese verbale la diferite faze de executie, nu exista cartea constructiei, proiectul de autorizare nu corespunde cu realitatea....si asa mai departe. E au trecut 3 ani si acum o luna apa de la robinet, care o avem din fantana, care deserveste intreg cartierul, a inceput sa aiba un miros foarte nasol. Asadar am facut analiza de laborator la un unul autorizat, care a constata faptul ca apa nu este potabila si ca ar trebui curatata fantana de urgenta.
Am adus la cunostinta investotorului, ca si persoana raspunzatoare de distributia apei, cine la urma lui a si venit si ne-a facut "nesanatosi la cap" si a plecat cu mare tam-tam ci ca pe el nu-l intereseaza si sa mai platim in plus daca dorim apa de calitate. Aici precizez ca lunar platim fiecare locatar 60ron pentru ....cica curent consumat de cele 2 pompe care urca apa din fantana intr-un bazin de apa de unde este alimentat fiecare casa in parte prin hidrofor propriu(cca 45 de case).
Vazand ca nu se intampla nimic am depus o sesizare la Sanepid, care la urma lui a iesit pe teren, a consatat nereguli in ceea ce priveste amplasamentul, a intocmit un raspuns la sesizarea noastra, prin care ne anunta ca se va sista furnizarea apei pana la momentul INTRARII IN LEGALITATE si pana ce se va aduce apa la calitatea de a fi potabila.
DAAAAAAA ........ Intrare in legalitate pentru ca s-a constatat faptul ca investitorul ne ia niste bani pe care sigur nu se elibereaza chitanta ba mai mult nici nu are licenta de furnizare a apei potabile.
OK. Acum ce se va intampla deoarece Sanepidul a sesizat acest fapt la inceputul acestei luni dar apa inca nu s-a inchis. S-a sesizat atat Apele Romane, Consiliul Judetean Mures cat si Primaria Locala si tot nu s-a facut nimic!!!
Ba mai mult ........si acum vine partea mai grava........investitorul a afisat mai multe tablite pe care apare ca acest cartier este alimentat cu apa menajera, iar pe unul dintre ele, care este pe langa bazinul de apa apare ca terenul este proprietate privata si ca cel care trece pe acolo risca sa fie IMPUSCAT!!!.
Ce ma fac, alta sursa de apa nu avem penru ca drumul de acces in cartier este al lui ca si drum privat cu servitute de trecere si nu doreste sa predea primariei numai in schimbul unui teren sau pentru contravaloarea unei sume.
Astept raspunsul Dumneavostra si daca este posibil si o indrumare catre cine sa ne indreptam.
Va multumesc pentru raspunsul si imdrumarile prompte ale Dvoastra Dl Mihai. Totusi asi mai avea o intrebare. Emailul nu este cumva o forma de dovada in caz de judecata?
Cum am precizat si in titlu am fost inselat de propriul sef. Toata povestea incepe in martie 2008. Am fost contactat de o persoana, (in momentul respectiv o cunostinta printr-un prieten de al meu) cu dorinta de a proiecta un cartier rezidential in periferia orasului. Dupa clarificarea dorintei beneficiarului, am stabilit sectiunile de case..........urmand sa incheiem un contract de proiectare. Dar n-a fost sa fie, deoarece nu dorea contract din motive necunoscute(povesti). Intretimp am demarat proiectul care era foarte urgent la momentul respectiv, urmand sa-i prezint, primele variante si cele finale, cele 4 sectiuni de casa la sfarsitul lunii iulie 2008. La vizualizarea proiectului s-a dat OK. In 01.08.2008 trimit prin email beneficiarului OFERTA DE PROIECTARE cu borderou faza PT(acum DTAC) defalcat foarte clar pentru intrgul proiect. Primesc ok-ul pe oferta respectiva si o suma mare de bani (1/5 din valoarea totala). Asta imi da fara nici o clipire, fara chitantier. Intre timp proiectul s-a avansat, a inceput executia dupa planurile acelea. Din 01.11.2008 ajung sa fiu angajat la firma beneficiarului mentionat mai inainte, pe post de proiectant si proiect manager. Asta tine pina in martie-aprilie 2009. In momentul angajarii am stabilit un salar corespunzator. Intre timp a venit criza si nu am primit nici macar un salar intreg din noiembrie incoace!!! Salarul stabilit imi scoteam din lucrarile - proiecte exterioare de la firma, noroc ca aveam 4 la numar sa-mi pot acoperi salarul pina in martie 2009. Acum cind incep sa iau la intrebari pe Domnul patron, primesc raspunsul ca nu are incasari si nu poate sa-mi dea salar si imi pune intrebarea ci ca ce alternative am in continuoare? CLAR vrea sa scape de mine. Imi propune un salar de 65% mai mic decat cel stabilit.(apropo in cartea de munca normal a trecut minimul de salar = 4 ori mai mic). Deci nu primesc nici salar si sa nu uit nici cele 4/5 parti din proiectul de cartier rezidential nu doreste sa-l achite.(Am anuntat ca nici nu o sa primeasca ptoirctul pina ce nu plateste. Intretimp el avanseaza cu lucrarile de case si foloseste proiectele schita fara sa aiba autorizatie de construire, deja 10 case ridicate in acest fel). In paranteza - nu eu sunt singurul printre angajatii lui la care are datorii. Deja am decurs la lucruri precum preluare de materiale de constructii ca sa incasez ceva din tariful de proiectare, dar de un timp incoace nici asta nu-i mai convine.
Intretimp a mai angajat o persoana care este tot pe post de proiect manager tot pentru aceasi lucrare, culmea eu nu mai primesc sarcini prea multe, dar sunt luat la raspundere ca nu particip suficient la organizarea lucrului chiar dupa ce am stabilit ca nu eu duc mai departe sarcinile care persoana nou angajata a preluat.
Nu stiu daca ati inteles situatia de haos la aceasta asa numita firma cu renume in oras, dar cert este ca totusi asi avea nevoie macar de opinia voastra. CE MA FAC SA-MI RECUPEREZ DATORIILE CARE SE RIDICA LA O SUMA DE 7000RON SALAR SI CAM 11500EURO VALOARE PROIECT?:(
Am nevoie de un sfat sau mai bine zis ajutor.
In primul rand nu mi-am primit salarul de 3 luni de zile. Patronul firmei la care sunt angajat cu CIM se considera nevinovat, deoarece "nu au intrat banii". Toata vina se da pe asa numiata criza economica. Ce ma sfatuiti sa fac? Am si eu o familie care trebuie intretinuta. Cred ca nu sunt singura persoana in aceasta situatie.
A doua problema ,care agraveaza si mai mult situatia, este ca am proiectat in cursul martie-august 2008 pentru firma in cauza(la care am ajuns sa fiu si angajat din oct. 2009 pe post de proiect manager pentru lucrarea mea) un cartier residential, urmand sa incheiem un contract de prestari servicii intre el ca societate si mine ca firma de proiectare. Acest contract nu s-a nascut deoarece Dl Patron nu a dorit acest lucru si si-a aminat totul printr-un concediu indelungat. Intretimp s-a facut acest proiect de cartier residential, (contravaloare a cateva mii de euro), singurul document care atesta intelegerea partilor, fiind oferta de pret si de servicii incluse, respectiv seria de emailuri dintre parti. In prezent, in lipsa de contract, Patronul firmei respective a demarat lucrarile de construire, deja sunt case ridicate conform schite proiect (Proiectul de autorizare si cel Tehnic nu este predat din lipsa de neachitare tarif de proiectare) FARA AUTORIZATIE DE CONSTRUIRE si totul avanseaza ca atare fara nici un deranj. La intrebarea mea de "cand se va achita contravaloarea proiectului" raspunsul este ca nu se stie fiindca nu sunt bani(dar culmea - lucrarile avanseaza si apar faze noi de construire.
CE MA FAC? CUM POT RECUPERA BANII? PRIN CE CALE ASI PUTEA SA-L SOMEZ DACA NU AM CONTRACT? SA APELEZ LA RECUPERATORI? SUNT DISPUS SA PRIMESC CONTRAVALOAREA PROIECTULUI CHIAR SI IN VALORI.
Stimate Avocatnet.
Voi incerca sa fac un rezumat al problemei aparute. Pe 13 februarie 2007am fost nefericitul conducator auto, cine a fost partas la un accident de circulatie, ca prin minune soldat numai cu avarii la masina. Totul s-a petrecut din cauya unui sofer "adormit" la volan, care nu a observat ca urmeaza a fi depasit regulamentar si s-a gindit dintr-odata sa circule prin mijlocul drumului. Nefiind martori el s-a scos cu:"Nu te-am vazut Domnule", iar eu m-am trezit pe camp, in urma rostogolirii cu o masina ajunsa la daune totale. Multam Doamne ca am scapat nevatamat. Agentul de politie(consatean al soferului "adormit")mi-a suspendat permisul pe 30 zile cu posibilitate de recuperare cu examen.
Am ajuns in proces cu IPJ Mures. Intre timp mi s-a restituit permisul pe baza unei dovezi de restituire in care trebuia sa semnez ca ma voi prezenta "in termen de 15 zile de la data raminerii definitive si irevocabile a hotaririi judecatoresti prin care instanta a respins plingerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei" pentru a preda permisul de conducere.
Pe data de 24 octombrie castig procesul si mi se anuleaza atat procesul verbal cat si amenda. Sentinta definitiva mi s-a eliberat cu stampila Tribunalului Tarnaveni(MURES) cu data de 04 decembrie 2008. Ma prezint la IPJ Mures, drept la mai mult de 15 zile de la sentinta, cu dorinta de a preda o copie dupa sentinta. OAO surpriza. Din cauza ca nu m-am prezentat in intervalul a 15 zile agentul respectiv de pe partea cealalta a "blatului de bar" vrea sa-mi suspende permisul pe 60 de zile. Ci ca (intr-adevar) este scris pe dovada de restituire conform art. 118 alin.4 si 5 din OUG 195/2002. >>Dar asta in cazul in care eu pierd procesul!!! cele 30 zile prin proces verbal mi s-au sters de judecator adica au incalcat legea suspendindu-mi carnetul, dar totusi vor sa-mi aplice si mai si majoreaza cu inca 30?
Sunt un om oarecare dar mi se pare ca ceva nu pusca aici. Am facut stanga imprejur si am lasat cu gura cascata pe agent. Asadar ce sa fac? Mai bine nu ma prezint cu sentinta daca asa se aplica legea la noi.
Va multumesc anticipat si imi cer scuze pentru mailul foarte lung.