In speta prezentata, deduc ca lucrurile stau astfel: ati incheiat un antecontract (promisiune bilaterala de vanzare-cumparare), urmand ca ulterior sa se efectueze cadastrul si intabularea de catre promitentul vanzator, ca sa puteti perfecta si contractul de vanzare-cumparare.
Din punct de vedere legal este in regula: notarul poate autentifica un astfel de antecontract, inclusiv cu plata integrala a pretului.
Ideea este ca dv., in calitate de promitent cumparator, ati acceptat cea mai riscanta varianta, si anume aceea in care ati achitat pretul integral al unui teren fara cadastru si intabulare, pe baza unui antecontract si a
sperantei ca promitentul vanzator isi va respecta cuvantul si va efectua cadastrul si intabularea. Se pune intrebarea: pe langa cuvantul promitentului vanzator, antecontractul cuprinde vreo clauza prin care acesta s-ar obliga sa efectueze cadastrul si intabularea si sa suporte cheltuielile generate de intocmirea acestora?
Aveti cateva variante din care sa o alegeti pe cea pe care o considerati cea mai pertinenta:
1. Dacă promitentul vânzător se răzgândește, de obicei se insereaza în antecontract o clauză conform căreia acesta va achita promitentului cumpărător dublul sumei dată la autentificarea antecontractului (in cazul de fata, dublul costului integral al terenului). Exista stipulata o asemenea clauza in antecontract?
2. Aveți posibilitatea ca în cazul în care promitentul vânzător nu mai dorește încheierea contractului de vânzare la data stabilită, să solicitați să se înscrie în cartea funciară ipotecă legală asupra bunului pentru restituirea sumei de bani plătită la antecontract.
Stoica Ioana a scris:
Instanta de judecata va pronunta o hotararea care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare.
Recomandarea doamnei avocat era valabila doar in cazul in care terenul avea deja cadastrul si intabularea facute.
Referitor la intocmirea cadastrului si a intabularii, in situatia in care aveti certitudinea ca promitentul vânzător este de rea credinta si refuza efectuarea cadastrului si a intabularii, continui enumerarea variantelor:
3. Va asumati dv. costurile legate de intocmirea cadastrului si a intabularii, dupa care puteti solicita instantei de judecata pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare.
4. Va adresati unui mediator pt. a initia procedura de mediere intre dv. si promitentul vânzător, varianta mai ieftina si mai rapida, care se va desfasura pe baza intereselor si nevoilor dv. si in cadrul careia va veti preciza clar pretentiile. Acordul de mediere incheiat va fi autentificat notarial sau incuviintat de instanta de judecata, devenind titlu executoriu.
5. Deschideti actiune in instanta, varianta mai costisitoare si de durata mai lunga.