avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2011 soluții astăzi
Forum Activitate Marina_B

Activitate Marina_B

Răspuns la discuția Diminuare salarii
CCM prevede:

"(2)Acordarea veniturilor salariale se va face în functie de veniturile realizate de catre
nume_firma.
(3) În cazul în care, în conditiile realizarii programului de activitate stabilit, cu toate masurile
luate, situatia economica nu permite plata integrala a salariilor acestea vor fi diminuate dar nu mai putin de salariul minim pe nume_firma. Salariile se vor înregistra din punct de vedere contabil în functie de coeficientul astfel rezultat; cota parte din veniturile salariale astfel neacordate se va plati în perioada urmatoare, când veniturile permit aceasta, dar nu mai târziu de 3 luni".
La firma la care lucrez (societate comerciala cu autofinantare, sub autoritatea Ministerului Economiei) unor angajati li s-au diminuat salariile cu procente cuprinse intre 2% si 25%, pe perioade care, in cazul unora, au depasit doi ani. Initial, aceste sume au fost retinute sub forma de "Penalizare". Acum pe fluturas suma retinuta apare cu "-" (minus ) sub mentiunea "Sume brute". Mentionez ca timpul de lucru nu s-a diminuat si sumele retinute nu au fost inapoiate salariatilor. Este legal sa se diminueze salariile pe o perioada atat de lunga? Cum trebuie operate aceste reduceri in cartile de munca?
Care este procedura de inregistrare la ITM a contractului colectiv de munca pe unitate (deja negociat), in conditiile in care mandatul conducerii sindicatului a expirat. S-a facut o incercare de inregistrare, dar am fost respinsi. Alegerile pentru o noua conducere dureaza. Se preconizeaza concedieri intr-un timp foarte scurt si am vrea sa beneficiem de drepturile oferite de CCM in aceasta situatie, de aceea avem nevoie de o solutie rapida.
Răspuns la discuția Angajament de fidelitate
In angajament sunt si niste clauze referitoare la "pastrarea secretului comercial al datelor si lucrarilor din firma...etc".
Ceea ce ne ingrijoreaza insa pe noi este paragraful referitor la demisie, pentru ca in acest fel devine imposibil sa mai pleci vreodata (tot timpul esti responsabil pentru cel putin un proiect).
Va multumesc pentru raspuns.
Buna ziua,
La firma la care lucrez ni se cere sa semnam un "Angajament de fidelitate", in care, printre alte prevederi, se precizeaza ca ne obligam sa nu demisionam pe perioada de derulare a proiectelor la care suntem responsabili, in caz contrar urmand a suporta daunele cauzate de rezilierea contractului de munca, si de asemenea ne angajam ca vom comunica firma la care vrem sa plecam.
Este legal un astfel de document?