avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Activitate adimct2007

Activitate adimct2007

Intr-un imobil cu 15 apartamente, terenul din jurul construcției, care este proprietate comuna, este folosit ca loc de parcare. Se poate face dezlipirea loturilor ( parcărilor) ? Unele locuri sunt cu acces direct din strada, perpendicular pe bloc iar unele in lateral, cu acces pe lângă imobil.
1.Cine poate depune cerere?
2. Dacă pe un lot este canalizarea sau accesul la gaze, se pot atribui acestea pentru parcare?
3.Locul pt parcare poate fi pana la baza construcției?
4. Ce regim are terenul comun pe care se face accesul?
Mulțumesc.
Răspuns la discuția Concediu medical incorect ?
Parerea mea e ca ati ales varianta corecta dar exista riscul ca medicul de la casa de asigurari sa constate inadvertenta atunci cand le verifica si sa nu vi-l plateasca (acum sau peste 3 ani !). Sfatul meu e sa discutati cu un medic de la casa de asigurari care sa va confirme apoi sa insistati la medicul care a eliberat certificatul sa faca corecturile pe certificat. Din pacate , la ora actuala inca sunt o gramada de medici care habar n-au sa completeze certificatele. La noi cam 30-40% din certificate au probleme si trimitem oamenii pentru corecturi inapoi la medic.
Răspuns la discuția Concediu medical incorect ?
Nu prea ati expus explicit situatia dar va pot spune ca concediile medicale se elibereaza la externare, cu data externarii evident si tot atunci se completeaza pe randul al doilea concediul la externare, in continuare.Spre exemplu, daca ati fost internat in perioada 4-6.09, concediul se elibereaza cu data de 06 si apare pe primul rand internare 04-06, apoi la externare 07-13.09.
Exista OUG 158/ 2005 care prevede cum se acorda concediile medicale dar are o multime de modificari si alte ordine ale MS care reglementeaza aceste aspecte.De principiu, medicul care l-a eliberat trebuie sa-l modifice, sa-si puna parafa si sa semneze pt a fi acordat in conformitate cu legislatia in vigoare. Alfel, casa de asigurari il refuza.
Un angajat isi da demisia si nu-si respecta termenul de preaviz. Angajatorul asteapta o saptamana, il ponteaza nemotivat si hotaraste sa-i inceteze contractul, renuntand partial la preaviz.Fostul angajat nu se mai prezinta sa-si faca nota de lichidare dar are de luat banii pe concediul de odihna neefectuat. In acelasi timp are si avansuri primite pentru care nu a depus deconturi.
Intrebari :
1.Poate angajatorul sa retina avansul nejustificat din banii care reprezinta compensarea concediului de odihna, fara acordul angajatului ?
2.Poate dispune angajatorul amanarea platii zilelor de concediu neefectuat pana cand fostul angajat vine si isi face angajarea ?
Răspuns la discuția Demisie/acordul partilor
Multumesc.
Răspuns la discuția Demisie/acordul partilor
Asta e clar. Esenta intrebarii era alta.
Eu am descris speta iar intrebarea era "Considerati ca am avea obligatia sa o consideram demisie ?". Astept un raspuns de genul DA sau NU ( eventual motivat)


Un angajat solicita aprobarea in vederea incetarii prin acordul partilor (art.55, lit b Codul Muncii) cu rugamintea de a a i se aplica perioada de preaviz conform art. 81 din CM ???? Exact aceasta este formularea din cerere.

Am considerat-o cerere de incetare prin acordul partilor, am discutat cu angajatul si am stabilit ca nu suntem de acord sa incetam prin acordul partilor si chiar mai mult, am convenit sa continuam impreuna.
Cu o saptamana inainte de expirarea termenului de preaviz prevazut pentru demisie in contractul individual de munca, angajatul revine si spune ca de fapt, acea cerere era o demisie si vrea sa plece.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Considerati ca am avea obligatia sa o consideram demisie ?
Răspuns la discuția Popriri salariu
Corect, multumesc.
Discuție Popriri salariu
Cum se procedeaza in cazul in care executorul judecatoresc dispune infiintarea popririi pe drepturile salariale ale unui salariat avand in vedere ca Art. 780. - alin.(5) prevede ca :

Nu sunt supuse executarii silite prin poprire:

c) sumele aferente platii drepturilor salariale viitoare, pe o perioada de 3 luni de la data înfiintarii popririi. Atunci când asupra aceluiasi cont sunt înfiintate mai multe popriri, termenul de 3 luni în care se pot efectua plati aferente drepturilor salariale viitoare se calculeaza o singura data de la momentul înfiintarii primei popriri.

Se va infiinta poprirea iar drepturile se vor retine la prima plata a drepturilor salariale dupa ce trec cele 3 luni ?
Răspuns la discuția Plata factura proforma
Multumesc.