avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters75595

Activitate ContSters75595

Buna ziua!
O persoana care nu a fost angajata si a nascut un copil( nici sotul nu e angajat) beneficiaza de indemnizatie sau doar de alocatie?
Răspuns la discuția burse elevi
tudorvaleriu a scris:

Intrati pe
www.avocatnet.ro/content/for...
si cititi conditiile de acordare a bursei.

Multumesc. am citit dar acolo face referire la bursele pentru studenti.
Discuție burse elevi
Buna seara!
Provin dintr o familie monoparentala ,tata decedat, mai am 5 frati si venitul pe membru de familie este aprox 280 ron/luna. Exista posibilitatea sa primesc bursa(sociala, bani de liceu, de merit)?
Mentionez ca sunt in clasa a XI a si media de absolvire a anului anterior a fost de 9,40
Care este termenul legal pentru solutionarea unui dosar depus pentru primirea indemnizatiei pentru cresterea copilului?
Răspuns la discuția indemnizatie mama de 85%
avluci a scris:

Va incadrati in prevederile OUG 148/2005:

Art. 1. - (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.

Buna ziua!
Am o prietena( persoana fizica autorizata) care in ultimii 2 ani a realizat venituri(impozabile) din chirii in schimba nu a fost angajata niciunde. Acum cateva luni a nascut un baietel. Acele venituri se iau in considerare pentru a putea primii indemnizatia de crestere a copilului?
lauraostace a scris:

Buna ziua. Am si eu o nelamurire. Am nascut in 12 mai 2008 si am fost la locul de munca sa primesc adeverinta pentru indemnizatie. Am primit pentru perioada mai 2007 - aprilie 2008. Eu am intrat in concediu de maternitate din 4 aprilie. Vreau sa stiu daca e bine perioada calculata sau trebuie trecut tot concediu de maternitate. Mentionez ca in concediu am luat prima pentru fidelitate care a fost impozitata.
Astept un raspuns cat mai urgent.
Va multumesc.

Buna,

am nascut pe 10 ianuarie 2009 fara sa fi fost in concediu prenatal. Care este perioada corecta ( respectiv ultimele 12 luni ) care trebuie trecuta in adeverinta ianuarie 2008-decembrie 2008 sau februarie 2008-ianuarie 2009?

Multumesc!
,,Potrivit prevederilor art.6 alin.(1) din OUG nr. 148/2005, concediul si indemnizatia lunara, precum si stimulentul lunar se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 nasteri sau, dupa caz, pentru primii 3 copii adoptati....."

Sunt angajata de mult timp la o societate iar contributia mea la stat -vis a vis de veniturile realizate- depaseste salariul minim pe economie ,,problema'' este ca acum am nascut al 5 lea copil.
Sa inteleg ca in acest caz nu voi beneficia de indemnizatia de crestere a copilului chiar daca am cele12 luni lucrate ?
elis a scris:

Trebuie sa aveti in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal. In speta, este vorba de perioada 15 decembrie 2007 - 15 decembrie 2008.
În calculul celor 12 luni se includ şi fracţiunile de lună în care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum şi cele în care solicitanţii s-au aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, considerate, în înţelesul ordonanţei de urgenţă, lună întreagă.

Buna ,

am inteles ca se iau si fractiunile de luna mai am insa o intrebare.

Pe langa servici am avut un contract de mandat cu o firma de asigurari din care am realizat venituri timp de 5 luni anterioare nasterii copilului( am incheiat pensii private si diferite forme de asigurari) La recalcularea indemnizatiei se iau si acestea in calcul? Mentionez ca societatea de asigurari a retinut impozitul de 10% din venit iar diferenta de 6% trebuie platita la Finante. Daca raspunsul e afirmativ, trebuie sa iau adeverinta de la locul de munca si o alta de la societatea de asigurari?

Multumesc,