avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Activitate janapress

Activitate janapress

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
buna ziua,
urata situatie... nu va este deloc avantajoasa...
din atributiile postului este clar ca nu aveati activitate de teren deloc... nici macar prin prisma unor activitati conexe.
vad ca incidentul a fost declarat "accident de organele competente".... existe mai multe tipuri de accidente si organe competente... concluzionez ca e vorba de accident de circulatie si nu accident de munca sau traseu iar organele competente au fost politistii rutieri si nu inspectorii de munca.
nedeclararea situatiei de fapt la momentul accidentului este vina dv. .... urmarile de care se temea seful dumneavoastra sunt in detrimentul dv. si le resimtiti din plin in prezent, nu beneficiati de nici un fel de protectie iar el nu are nici o responsabilitate.
avand in vedere faptul ca mai era totusi un coleg de serviciu in masina cu dv. aveti posibilitatea sa faceti sesizare la ITM pentru ca nu s-a declarat accidentul de traseu/munca
este foarte important sa fi fost in ziua respectiva pontat prezent la serviciu si nu in concediu de odihna.
daca v-a pontat in concediu de odihna, zi libera, absent sau alt fel impotriva vointei dv. faceti plangere penala deoarece dv. ati fost victima unui accident de traseu in timpul programului de munca iar el va instigat sa dati declaratii false, a intocmit documente in fals si a abuzat de statutul lui pentru a va determina sa utilizati bunurile personale in interesul serviciului - bullying la locul de munca.
in sustinerea dv. aveti martor colegul si persoanele la care trebuia sa ajungeti sau de la care va intorceati cand s-a produs accidentul si eventuale convorbiri telefonice care pot fi invocate ca probe. politia poate solicita transcript de la compania de telefonie.
toate aceste demersuri nu va garanteaza si reparatia masinii ci doar "sanctionarea" angajatorului.
sfatul meu este sa mai discutati cu el poate ajungeti la un numitor comun.
pe viitor aveti curaj sa refuzati sarcinile de lucru care nu sunt trecute in fisa postului sau macar solicitati sa vi le comunice in scris atata timp cat exced celor din fisa postului.
succes!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Dupa descrierea facuta de dv. nu se poate face absolut nimic. Totusi daca ati fi un pic mai generos in oferirea unor informatii lucrurile poate ar sta un pic diferit.
Inteleg ca nu aveati nici un fel de document privind deplasarea in alta localitate, dar in afara de acest aspect ar trebui sa mai cunoastem si urmatoarele lucruri:
1) care este activitatea dv, si ce indatoriri aveti conform fisei postului ?
2) masina este a dv. sau a firmei in care lucrati, exista o foaie de parcurs sau un contract de comodat intre dv. si societatea la care lucrati (in cazul in care masina este a dv.) ?
3) ati fost pontat prezent la serviciu in ziua respectiva sau nu? exista o condica de prezenta cu semnatura dv. la intrare in serviciu pentru data accidentului ?
4) mai era vreo persoana din cadrul firmei cu dv. in masina la momentul accidentului?
5) ati facut vreo livrare/acordare servicii in ziua respectiva?
6) exista documente scrise (facturi/contracte/executare reparatii) din care sa rezulte ca va aflati in localitatea respectiva in interesul firmei la care lucrati?
7) ati avut nevoie de ingrijiri medicale in urma accidentului ?
8) a fost declarat ca accident de traseu/accident de munca sau nu?
Răspuns la discuția Hai sa jucam fazan :)
educat
Angajatorii au obligatia de a tine evidenta orelor lucrate intocmind foi de prezenta/pontaje si condici de prezenta in care salariatii au obligatia de a semna la intrare si la iesire din serviciu.
Din ceea ce ati scris eu inteleg ca dv. aveti un minus de 120 ore lucrate. Adica nu ati fost la serviciu dar angajatorul va platit salariul si contributiile ca si cum ati fi. Acum mergeti la sreviciu si recuperati orele nelucrate lucrand peste programul normal de munca.
In concluzie nu exista temenul de "ore de munca la coperta" si nici angajatorul si nici dv. nu respectati prevederile legale.
Corect ar fi fost ca dv. sa beneficiati de concediu fara plata in situatia in care nu va puteati prezenta la serviciu si el sa va plateasca munca suplimentara conform legii.
Precizez ca pe perioada concediului fara plata nu dobanditi vechime in munca si profesie...
Conform legii dv. aveati obligatia sa duceti stagiul de cotizare la angajare.
Faptul ca nici ei nu l-au solicitat vina se imparte....
Inteleg ca dv. ati fost in concediu medical in luna septembrie 2022. In acest caz dv. va duceti fuguta si duceti stagiul de cotizare iar d-na de la resurse umane are obligatia sa va recalculeze drepturile salariale si sa va plateasca concediu medical.
Intradevar faptul ca dv. nu ati dus toate documentele la angajare si nici nu le-ati depus pana la termenul de 25 oct. ii va incarca ei activitatea cu recalcularea drepturilor salariale si a contibutiilor la bugetul de stat, a dosarului pentru casa de sanatate, va trebui sa depuna declaratie rectificativa la D112... si uite asa face munca in folosul dv....
Sigur ca da.
- Pt. institutiile publice este prev. la art. 24 alin. 1 din H.250/1992
Art. 24 - (1) În afara concediului de odihnă, salariaţii din administraţia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare au dreptul la zile de concediu plătit, în cazul următoarelor evenimente familiale deosebite:
a) căsătoria salariatului - 5 zile;
b) naşterea sau căsătoria unui copil - 3 zile;
c) decesul soţului sau al unei rude de până la gradul II a salariatului - 3 zile.
(2) Concediul plătit, prevăzut la alin. (1), se acordă, la cererea solicitantului, de conducerea unităţii. Indemnizaţiile cuvenite se stabilesc potrivit art. 7 alin. (1).

- Pt. salariatii din mediu prevat este prev la art. 152 din L 53/2003
Art. 152 - (1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
Se aplica in institutiile publice. In privat se aplica codul muncii.
Dar si pentru privat, conf. art. 242 lit g) din L. 53/2003, ar trebui sa existe un regulament privind procedura cercetarii disciplinare.
Din ce cunosc eu majoritatea societatilor comerciale au stabilit prin contractele colective de munca sau regulamente proprii regulile privind cercetarea disciplinara inspirandu-se din H.1344/2007 care in prezent este abrogata fiind transpusa in Anexa 7 din OUG 57/2019 prevazand termene, conditii de decadere din dreptul de a mai putea depune probe sau alte elemente care ar facilita cercetarea disciplinara astfel incat sa fie cat mai corect si sa nu poata fi in dezavantajul angajatorului.
art. 38*) din anexa nr. 7 din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ

Art. 38*) - (1) Comunicarea citaţiei şi a tuturor actelor de procedură se face de către secretarul comisiei de disciplină, personal, cu semnătură de primire, sau, după caz, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire sau prin poşta electronică cu confirmare de primire/livrare. Dovezile de comunicare se depun la dosar.
......
(5) Sub sancţiunea nulităţii, citaţia va fi comunicată celui citat cu cel puţin 5 zile lucrătoare înaintea termenului stabilit pentru desfăşurarea şedinţei comisiei de disciplină.

(6) Prezenţa persoanei citate în faţa comisiei de disciplină, personal sau prin reprezentant legal sau convenţional, în condiţiile art. 32 alin. (4) din prezenta anexă, acoperă orice vicii de procedură.
Buna ziua,
Raspunsul la aceasta intrebare il puteti afla studiind singur documentele care le-ati semnat in momentul in care v-a fost predata masina. Acordati un pic mai multa atentie conditiilor de utilizare a autoturismului, urmariti urmatoarele aspecte:
- este mentionat faptul ca autoturismul are sistem de monitorizare GPS?
- este mentionat ca puteti utiliza autoturismul si in alte scopuri decat cele privitoare la indeplinirea atributiilor de serviciu?
Daca aceste lucruri sunt mentionate atunci nu aveti motiv sa considerati ca sunteti urmarit autoturismul este monitorizat iar dv. cunosteati acest lucru din momentul semnarii documentelor.
In cazul in care nu este mentionat ca puteti folosi autoturismul si in alte scopuri decat cel profesional e rau...
Nu inteleg ce doriti dv. de fapt.
Din continutul intrebarii dv. rezulta ca asteptati "binecuvantarea" noastra pentru a depune o marturie mincinoasa in fata organelor de cercetare penala si a instantei de judecata. Nu ar fi mai bine sa va asumati consecinta actiunilor dv. si sa spuneti adevarul si astfel sa beneficiati si de o posibila clementa? In caz contrar riscati pe langa anularea permisului sa fiti judecat si pentru ale fapte. Lasati prostiile si dati dovada de un minim de responsabilitate.