avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1082 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters77797

Activitate ContSters77797

Nu ma poate ajuta nimeni cu un sfat?
Lucrez la un institut de cercetare din cadrul Academiei Romane si am obtinut o finanatare pentru mobilitate externa (participare conferinta) de la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) care funcționează potrivit Ordonanței Guvernului nr.62/1999 aprobată cu modificări prin Legea nr.150/2000, cu modificările și completările ulterioare.
In fisa de decontare cheltuieli pentru UEFISCDI, la capitolul cheltuieli de cazare se cere a se completa nu doar nr. de nopti si suma decontata (ca in cazul diurnei), ci si documentul justificativ (denumire, nr, data), ceea ce contravine HG518/1995 actualizata in 2015, unde este specificat faptul ca nu se mai solicita acte justificative pentru indemnizatia de deplasare (diurna + indemnizatie de cazare), existand in anexa HG-ului actualizata, sumele fixe aferente fiecarei tari.
Intrebarea mea este daca este legal sa mi se ceara documente justificative pentru cheltuielile de cazare, atata vreme cat ma incadrez in cuantumul fix desemnat prin Anexa din HG.
P.S. Mentionez faptul ca institutia in care lucrez nu solicita astfel de acte, ci doar institutia finanatatoare prin formularul de decont (UEFISCDI)
P.P.S Iata pasajul din HG referitor la justificarea cheltuielilor de deplasare

CAPITOLUL V Modul de acordare şi de justificare a sumelor cheltuite în valută

Art. 12

(1) Sumele în valută cuvenite personalului, în condiţiile stabilite prin prezenta hotărâre, se acordă sub formă de avans.

(1^1) În situaţii temeinic motivate, sumele prevăzute la alin. (1) se pot acorda şi în lei, caz în care personalul are obligaţia de a achiziţiona, anterior plecării în străinătate, valuta de la unităţile specializate care nu percep comision.

(2) Justificarea sumelor cheltuite în valută, cu excepţia celor reprezentând indemnizaţia de deplasare drepturile de diurnă, se face pe bază de documente şi se aprobă de către conducătorii unităţilor trimiţătoare; în cazul cheltuielilor medicale este necesar şi avizul policlinicii de specialitate.

(2^1) În situaţia prevăzută la alin. (1^1), justificarea sumelor primite sub formă de avans se va face pe bază de procedură internă stabilită de fiecare unitate trimiţătoare.

(2^2) Prin excepţie de la alin. (2), pentru misiunile prevăzute la art. 9 alin. (2), sumele cheltuite în valută care depăşesc indemnizaţiile de cazare stabilite în condiţiile prezentei hotărâri se aprobă, în cazuri temeinic justificate, de către conducerile unităţilor trimiţătoare, pe baza documentelor justificative.

(3) În situaţia în care în unele ţări, potrivit practicii existente pe plan local, nu se eliberează documente sau acestea sunt reţinute de către autorităţi, sumele cheltuite, cu excepţia celor reprezentând indemnizaţia de deplasare, se justifică pe bază de declaraţie dată pe propria răspundere. În ţările în care România are reprezentanţe, declaraţia se confirmă de către aceste reprezentanţe, dacă pentru obţinerea acestei confirmări nu sunt necesare cheltuieli de deplasare.

modificat de: HG 582/2015, HG 19/2015
Același lucru este valabil si pentru indemnizatia de calatorie (fixata prin aceeasi hotarare la 150 euro/noapte)?
Multumesc pentru raspuns. Eu lucrez in sectorul bugetar.
Am depus o aplicatie pentru mobilitati de cercetare (participare la conferinta internationala) in care mi s-a cerut alcatuirea unui buget estimativ. Nestiind de faptul ca din 2015 indemnizatia de deplasare externa este o suma fixa de 150euro, am solicitat doar jumatate din suma - desigur, nimeni nu mi-a atras atentia asupra acestui lucru desi aplicatia a fost avizata si de serviciul contabil al institutiei de stat la care sunt angajata si de forul finantator. Sigur, greseala mi-o asum, fiindca nu am fost la curent cu noile reglementari. Bugetul mi-a fost aprobat ca atare, cu doar jumatate din cuantumul indemnizatiei de deplasare la care as fi avut dreptul (fiindca... atat cerusem). De asemenea, si pentru diurna am estimat 35 euro/zi, desi deplasarea va fi in Elvetia unde din anexa hotararii reiese ca diurna este de 38 euro/zi -nici la acest aspect nu m-a corectar nimeni si a fost admis ca atare.
Intrebarea mea ar fi daca este legal sa se aprobe diurna si indemnizatie de deplasare mai mici decat cuantumul specificat prin HG?! Si daca as mai putea face vreo contestatie in acest sens, pentru modificarea sumelor in conformitate cu legea, desi vina a fost in totalitate a mea necunoscand ca pot solicita mai mult.
Va multumesc
Buna seara,
Lucrez intr-o institutie bugetara si de ceva vreme, pe langa ca trebuie sa facem cerere de concediu cu 3 luni inainte, suntem si obligati sa acceptam primirea salariului pe concediu cel tarziu cu prima zi de incepere a concediului.
As vrea sa stiu daca acest lucru este obligatoriu (cum ni se zice de la contabilitate) sau angajatul are dreptul sa plece in concediu si facand o cerere cu mai putin de 3 luni inainte de data dorita?
De asemenea, as dori sa stiu daca este obligatoriu sa primesc plata pe concediu inaintea intrarii in concediu.
Eu as dori sa primesc salariul lunar, la data la care primesc in mod obisnuit, nu anticipat! Pana acum cativa ani trebuia sa faci cerere doar daca vroiai salariul inainte, acum inteleg ca e obligatoriu sa-l primesti inainte. Da sau ba?
Răspuns la discuția Succesiune prin partaj judiciar
Ma poate lamuri cineva daca declaratia de acceptare a mostenirii poate fi facuta la orice notar, in orice oras din tara, sau doar la un notar din localitatea unde a avut ultimul domiciliu cel decedat?

Răspuns la discuția Succesiune prin partaj judiciar
Am inteles. Multumesc.
Declaratia de acceptare a mostenirii poate fi facuta la orice notar, in orice oras din tara, sau doar la un notar din localitatea unde a avut ultimul domiciliu cel decedat?
Răspuns la discuția Succesiune prin partaj judiciar
Multumesc. Inca o clarificare: partea fratilor cum urmeaza sa se imparta, avand in vedere ca doar sora mai este in viata, celalat frate avand ca mostenitori succesorali 3 copii si sotia? In parti egale pentru cei 5 (sora lui X plus cei 4 mostenitori ai fratelui decedat) sau jumatate surorii supravietuitoare si jumatate mostenitorilor fratelui decedat?