Mihaela88 a scris:
X foloseste mpotriva victimei un spray paralizant, dupã care Y i aplicã victimei mai multe lovituri cu un corp dur n zona capului cauzndu-i leziuni ce au dus la deces. Fapta lui X reprezintã:
a)instigare la omor;
b)coautorat la omor;
c) complicitate la omor.
Asta e o grila care s-a dat in Barou 2010. Desi raspunsul de la ei este B, eu nu inteleg de ce. Folosirea sprayului in ochii victimei nu reprezinta o actiune care sa constituie element material al infractiunii de omor. Din punctul meu de vedere este vorba despre o actiune anterioara, o "inlesnire" ca modalitate a complicitatii. Deci eu as fi pus c).
Voi ce spuneti?
Coautorat - savarsirea faptei de 2 sau mai multe persoane. Coautorii trebuie sa actioneze cu aceeasi forma de vinovatie, in cazul asta intentie. X a pus victima in imposibilitatea de a se apara, activitate indispensabila comiterii infractiunii, el prevazand rezultatul produs actionand in vederea realizarii acestuia. Y a aplicat loviturile care au provocat moartea, el prevazand rezultatul produs.
NU poate fi niciodata complicitate cat timp in raspunsurile din grila ai coautoratul pentru ca dupa cum se stie autoratul si coautoratul absoarbe instigarea si complicitatea, iar complicitatea este absorbita de instigare.