avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Activitate Dincã Stelian

Activitate Dincã Stelian

Răspuns la discuția incuviintarea executarii silite
Solutia pentru dumneavoastra se gasea, sau inca se mai gaseste, in cuprinsul articolelor 1114-1121 Cod Civil, precum si a articolelor 586-590 Cod Procedura Civila.
Si poate daca apelati de la bun inceput la un executor judecatoresc, ar fi stiut ce va sfatuiasca cu privire la plata pe care ar fi trebuit sa o faceti.
Poate nici acum nu e prea tarziu!
V-as ruga totusi domnule profesor sa aprofundati impreuna cu un profesionist al dreptului prevederile art 53 din Legea 188/2000 privind executorii judecatoresti..
Iar la intrebarea aia amara pe care o puneti raspunsul este NU. Si in continuare nu ati dat inca toate detaliile pe care le-am solicitat. Nu se poate emite o judecata de valoare numai pe baza unor interpretari subiective ale unei parti.
Impotriva refuzului nejustificat al executorului de a proceda la executare silita sau de a încheia un act de executare se poate face plangere conform art.53 din Legea 188/2000.
Inca nu am auzit pana acum ca orice litigiu civil se finalizeaza cu insolventa, dar omul cat traieste invata.
Ceea ce dumneavoastra ati omis sa spuneti aici, este daca imobilul este deja intabulat, daca da in favoarea cui, daca ceilalti creditori sunt creditori ipotecari sau gajisti, daca este intabulat in intreg sau pe corpuri de cladire, etc.
Va aventurati in schimb intr-o barfa jenanta despre cluburile din orasul dumneavoastra.
Ca sa poata fi gasita o solutie de a va rezolva cazul trebuie sa detaliati elementele juridice ale acestuia si mai putin pregatirea unor avocati, judecatori sau executori pe care sunt convins ca nu aveti calificarea sa o faceti.
Nici nu mai spun ca daca doriti partajarea imobilului in parcele mai mici aceasta nu o puteti face prin intermediul executorului judecatoresc ci prin intermediul instantei pe calea unei actiuni oblice. Evident ca urmeaza sa suportati costurile, pe care le veti recupera ulterior in cadrul aceleiasi proceduri de executare silita.
Adresa mea de mail este dincastelianemil@gmail.com si va rog ca la aceasta adresa sa-mi scrieti numele executorului judecatoresc sau localitatea unde are biroul, pentru a putea lua eu personal legatura cu el.
Cred ca in calitatea mea de secretar al Centrului National de Pregatire si Perfectionare al Executorilor Judecatoresti voi putea clarifica aceasta problema.
Raspunsul il veti primi tot aici.
Cu stima!
Daca cesiunea de creanta a urmat toate procedurile stabilite, atunci noul posesor al titlului executoriu poate cere executorului judecatoresc, pe baza de dovezi ,executarea silita a debitorului, in favoarea sa.
Obligatia debitorului este aceea de a achita suma stabilita prin titlu, iar creditorul este acela care dispune de acea suma..
În Codului de Procedura Civila, ce urmeaza sa intre in vigoare se prevede ca toate inscrisurile trebuiesc învestite cu formula executorie pentru a putea fi puse in executare, cu exceptia procesului verbal intocmit de executorul judecatoresc prin care se stabilesc cheltuielile de executare.
Din punctul meu de vedere dar si al altor distinsi colegi este un regres al legii, care nici nu va simplifica si nici nu va urgenta executarea silita.
Si poate de aceea ICCJ ezita sa dea un verdict. Ar fi absurd sa se pronunte recursul in interesul legi in sensul de a nu se mai investi titlurile de credit si peste doua luni sa ne trezim cu un cod care impune investirea tuturor inscrisurilor.
Si totusi sunt de parere ca titlurile de credit carora li se recunoaste calitatea de titluri executorii trebuiesc investite din urmatoarele considerente
Executarea silita a unui asemenea inscris incepe cu o somatie cambiala pe care o s-o denumesc somatiune. Aceasta nu este acelasi lucru cu somatia prescrisa de 411 CPC. Impotriva aceste somatiuni se poate face in termen de 5(cinci) zile de la primire OPOZITIE si nu Contestatie. Opoziția se judeca de catre judecatoria care a dispus investirea cu formula executorie, judecatorie care nu poate suspenda executarea silita in cadrul opozitiei decat daca debitorul se inscrie in fals cu privire la SEMNATURA SA.
Daca am sari aceasta etapa si debitorul ar putea face direct contestatie la executare ca in cazul celorlalte titluiri executorii creditorul nu ar mai avea posibilitatea sa ceara masuri asiguratorii in cadrul contestatiei asa cum are in cadrul opozitiei.
S-ar trezii la discretia instantelor care l-ar putea pasa de colo colo pe motiv de conflicte de competenta materială sau teritoriala timp in care debitorul isi poate risipi averea.
Si mai sunt de parere ca aparitia unei norme generale, dar de factura speciala, în cadrul normei generale initiale nu poate modifica norma speciala deja existenta. Adica aparitia prevederii ca nu se mai investesc cu formula executorie inscrisurile cărora legea le recunoaste calitatea de titlu executor in cuprinsul CPC nu poate inlatura prevederea din legea 58/1934, art 62. si din legea 59/1934 art.53. E adevarat ca legea le recunoaste calitatea de titlu executor dar in anumite conditii. Neabrogate, aceste conditii nu dau dreptul judecatorului de a nu le lua in considerare.
Despre celeritatea executarii pot sa spun ca nu doar executorul judecatoresc si instantele trebuie sa depuna diligente ci si posesorul unui asemenea titlu trebuie sa depuna diligente pentru a-si executa creanta, asa cum legea o impune.
Răspuns la discuția titlu executor
Puterea de titlu executor o confera LEGEA. Părțile nu pot avea aceasta calitate.
Totuși daca contractul este un act autentic, deci daca este incheiat in fața unui notar public, atunci la data exigibilității creanței acesta poate fi pus in executare fără a mai fi nevoie de o hotarare judecătorească in acest sens.
Si vorbesc despre un act autentic costatator al unei creanțe. Doar atât.