Buna ziua,
va rog sa ma edificati cu privire la posibilitatea ca angajatorul (banca) sa mute un om Z de pe o pozitie X buna cu salariu bun, pe una Y mai de jos, cu un volum de munca mai mult si mai slab remunerat. Motivatia angajatorului rezida in aceea ca este nevoie de persoana Z in revina pe pozitia Y intrucat ii este mai potrivita, da mai mult randament, a facut inainte de promovare performanta si subunitatea respectiva se va salva de la desfiintare. O persoana de la acea subunitate inisista ca Z sa revina ca altfel se "prabusesc" Deci demersul angajatorului sta in argumente si in retorici nesolide. Mentionez ca pe pozitia X persoana Z are acte/documente/evaluari care il recomanda ca fiind "cf. asteptarilor".
Daca persoana nu accepta mutarea, ce se poate intampla? Are dreptul ca angajatorul sa-i puna sub nas, un act aditional pentru pozitia Y? Daca da , iar Z nu semneaza ce se intampla? Z ar putea da in judecata angajatorul pe ceva motive?
Da, s-a primit decizie de respingere pe care a primit Cartea de Munca; nu s-au remis adeverintele cu grupele si chitantele de plata voluntara.
Pai nu stiu cum e legea.... Precedesorul dvs. Alex Muntean a spus "Lucrul in gradul de munca ii scade doar varsta de pesnionare nu si stagiul."
Intermediarul care i-a oferit consultanta, a emis aceeasi asertiune ca a dvs, adica are 13 ani si 1 luna si poate inainta dosarul de pensionare.
Ce putem face? Este vorba de un abuz sau este vorba de o reglementare noua.?
O precizare:
Femeia a platit acei 1980 lei integral si intr-o singura transa, in anul curent 2011 februarie, pentru 1 an si 3 luni , retrocactiv.
Dansei ii mai trebuie deci 2 ani si 7 luni; nu ar putea sa achite si acum la fel sumele necesare?
Daca ar plati luna de luna, am ajunge in 2014; s-ar mai incadra la stagiul de 13 ani ca sa poate primi pensia?
Buna ziua,
am o cunostinta, sex F, data nasterii 26.02.1952 cu mai putina pregatire de specilitate cu urmatorul statut:
- stagiu de cotizare astfel:
- vechime gr. I de munca - 3 ani si 3 luni
- vechime gr. II de munca - 4 ani si 2 luni
- vechime gr. III de munca - 1 an si 3 luni
- cotizare voluntara individuala per. 2007-2008, adica 1 an si 3 luni, pentru care a platit in totala 1980 lei, adica 132 lei/luna
- somaj 8 luni
=> rezulta perioada totala de 10 ani si 5 luni
- copii nascuti - 3
S-a discutat informativ cu o persoana dintr-o CJP si i s-a spus ca poate sa ia pensie, avand in vedere stagiul de cotizare in grupele I si II.
S-a inaintat dosarul la CJP , iar dupa 5 luni i-a fost returnat, respins pe motiv de stagiu de cotizare insuficient, ei invocand faptul ca nu are 13 ani....
Intarebare 1: E corecta rezolutia?
Intrebare 2: Daca nu, ce se poate face?
Intrebare 3: Daca da, se poate continua cu cotizare voluntara pe baza de contract in viitor sau se poate achita retroactiv suma aferenta diferentei de indeplinit ( 2 ani si ceva)
Astept cu interes raspunsul dvs.
MUltumesc.
Daca tin contabilitatea ca expert contabil CECCAR, inregistrat la finante, si facturez lunar serviciile de tinere a contabilitaii catre clientul meu, eu avand contract de munca si cu alta firma la care lucrez cu norma de 8h, ce obligatii declarative/plata am legat de CAS si CASS? Eu sunt considerat dependent de client, imi va plati el CASS, CAS, somaj ca unui salariat sau eu voi plati doar CASS la , sa zic ca aleg 670 lei? Am solutie sa ma dovedesc a nu fi dependent de client? Este bine sa ma angajez la el cu 2 ore? La ce mai este util CECCAR-ul daca toti expertii tind sa se angajeze decat sa profeseze ca PFA ?
Multumesc.
Am omis o "cheie" in intrebare:
1. Daca in perioada de preaviz, mi se ofera un post similar celui de pe care sunt disponibilizat, in cadrul aceleasi firme , in cadrul aceluiasi oras (e vorba de o firma cu multe puncte de lucru), SI EU REFUZ,mai pot beneficia de salariile compensatorii? Mai pot depune dosar de somaj?
Mentionez ca am semnat decizia de concidiere si ma aflu in preaviz, insa sunt sanse de 90% sa mi se ofere o pozitie silimiara in acelasi oras. Eu pur si simplu nu mai vreau sa lucrez acolo si angajatorul, dupa ce mi-a trimis preavizul, dupa 2 zile vor sa-mi ofere post.
Multumesc.
Buna ziua,
scuze daca cumva postez un subiect care a mai fost anterior dezbatut.
Doresc sa va intreb urmatoarele:
1. Daca in perioada de preaviz, mi se ofera un post similar celui de pe care sunt disponibilizat, in cadrul aceleasi firme , in cadrul aceluiasi oras (e vorba de o firma cu multe puncte de lucru), mai pot beneficia de salariile compensatorii?
2. In lumina celor de mai sus, mai pot face dosar de somaj?
3. Salariile compensatorii, sub auspiciul legilor 2011, sunt impozabile (inclusiv cas, cass, somaj) ca orice salariu normal?
Multumesc.
Da, pers. X doreste sa-si pastreze serviciul. De la HR s-a comunicat in mod in formal ca nu e singura disponiblizata dar refuza sa i se comunice o rezolutie a managementului din care sa rezulte ca sunt mai multe persoane "pe faras". Ideea e ca pers X lucreaza pe un post al carui atributii se centralizeaza, adica postul y nu va mai aparea in organigrama sucursalei, dar se va pastra in organigrama administratiei centrale. Factual, motivul nu e serios intrucat sunt multe sarcini zilnice de inplinit (pers. X are mult de lucru, nu se plictiseste). Atributiile o sa-i fie preluate clar, sarcini vor exista. Pers. X apreciaza decizia ca decizie eronata de management. Adica "sa incepem cu posturile X" ca-s putini si nu ne sar in cap".
Nu au existat discutii particulare dintre sefi si pers, X. Pers X nu are fapte si atitudine care sa fie provocare pt asemenea decizie.
Decizia de concediere isi produce efectele si fara semnatura de luare la cunostinta a destinatarului??
1. Ce sa invoce pers. X ca motiv de contestatie?
2. Pai conteaza pt ca pers. X doreste sa se convinga ca e motiv de desfiintare post sau o cale subtila de a scapa de ea.
4. Concediul de odihna din anul anterior poate suspenda preavizul?
6.Daca persoanei, X i se ofera un post mai "josnic" cu atributii si salariu nesatisfacatoare, care nu este acceptat de catre pers X, banca mai poate acorda salariul in plus ca masura de protectie sau pers, X mai poate beneficia de somaj?
Multumesc.
Sa traiti!
Speta: La o banca din Romania se concediaza o persoana X, invocandu-se artic. 65 din Codul Muncii." 1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.
Intrebari:1. Daca decizia de concediere nu prezinta, vicii de forma, pers. X poate sa o conteste?2. Persoana X are dreptul sa primesca acesta decizie individuala alaturi de alte informari scrise din care sa deduca ca nu e un caz izolat.? (pers. X suspecteaza angajatorul ca ar fi unica persoana concediata , desi angajtorul spune ca sunt 10 de cazuri similare concomitente?3. Cum poate pers. X sa probeze caracterul efectiv, real si serios,. intr-un mod fara echivoc?4. In timpul preavizului pers. X poate beneficia de conc. medical concomitent cu suspendarea preavizului?5. Ce poate sa faca pers. X impotriva bancii, daca institutia nu are Contr, Colectiv de munca valabil la data concedierii persoanei X?Multumesc. Va rog raspundeti!