Codul civil
Art. 1824 - Închirierea făcută fără determinarea duratei
(1) Atunci când contractul de închiriere s-a încheiat fără determinarea duratei şi nu s-a convenit altfel, chiriaşul poate denunţa contractul prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz care nu poate fi mai mic decât sfertul intervalului de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei.
(2) În cazul prevăzut la alin. (1), locatorul poate denunţa contractul prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz care nu poate fi mai mic de:
a) 60 de zile, dacă intervalul de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei este de o lună sau mai mare;
b) 15 zile, dacă intervalul de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei este mai mic de o lună.
Art. 1825 - Denunţarea închirierii încheiate pe durată determinată
(1) Dacă închirierea este pe durată determinată, locatarul poate denunţa unilateral contractul prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz de cel puţin 60 de zile. Orice clauză contrară este considerată nescrisă.
Pe scurt, daca nu e prevazut altceva in contract, chiriasul poate denunta unilateral contracul respectand termenul de preaviz (tinand cont ca ati stat 5 luni, va incadrati la preaviz de 60 de zile). Pentru termenul de preaviz datorati plata chiriei. Garantia ar trebui sa o restituie, dar puteti stabili sa se compenseze din acea suma chiria pe ultima luna sau utilitatile.
Sper ca ati anuntat proprietarul (si) in scris ca doriti sa renuntati la chirie.
Firma va obliga la aceasta detasare in speranta ca o sa va dati demisia, caz in care nu puteti beneficia nici macar de ajutor de somaj. Daca nu mergeti, vor incerca sa va concedieze pe motive disciplinare (nu sunt sigur, dar e posibil sa nu primiti indemnizatie de somaj nici in acest caz).
Pe de alta parte faptul ca v-au dat un contract cu un salariu si au inregistrat la ITM un contract cu alt salariu mie imi suna a fals in acte si evaziune fiscala. Presupun ca pot fi reclamati la ITM si la ANAF, daca aveti dovezi (presupun ca aveti un exemplar din contractul de munca - daca e stampilat de ITM se mai adauga si coruptie la povestea de mai sus).
Nu sunt specialist, dar poate dezvolta altcineva tema.
Mama mea vrea sa incheie un nou contract pentru energie electrica si s-a lovit de faptul ca noul furnizor refuza sa incheie contractul pe motiv ca nu poate face dovada proprietatii spatiului.
Actul de proprietate prezentat este un contract de construire incheiat cu ICVL Bucuresti alaturi de procesul verbal de receptie, ambele din 1984. Evident ca mama figureaza ca titular in respectivul contract. Furnizorul a declarat ca acest contract nu poate fi luat in considerare pentru ca e prea vechi si ca trebuie sa prezentam contract de vanzare-cumparare (de unde ca nu exista asa ceva) sau extras de carte funciara. Din cate stiu, pentru a deschide carte funciara trebuie facut cadastru si prezentate actele de proprietate, adica fix contractul de construire de mai sus.
Contractul respectiv de construire a fost folosit cu multi ani in urma cand a fost inchiat contractul de furnizare cu Enel, apoi la succesiunea tatalui meu (mama nu e trecuta pe acel act pentru ca a renuntat la mostenire). Eu nu pot intelege cum un act de proprietate poate sa devina "prea vechi".
Pozitia furnizorului e corecta? Daca nu, unde pot face reclamatie?
In ce conditii se poate inlocui contractul de construire cu un act de proprietate "nou"?
Va imartasesc din experienta mea legata de obtinerea certificatului medico-legal la Ploiesti (experienta e din 2018, dar probabil nu s-au schimbat prea multe). Examinarea se face doar in judetul de domiciliu.
1. depunere acte (135 lei platiti la casieria INML Prahova, timbru fiscal de 1 sau 2 lei, copie carte de identitate, adeverinta de la medicul de familie in care se mentioneaza bolile cu care e luat in evidenta, raport de la psiholog insotit de testul ceasului, test MMSE, scor GAFS). In urma depunerii actelor se face programarea (peste ~1 luna).
2. examinarea propriu-zisa dureaza ~15 minute, perioada de asteptare ~4-5 ore (programarea e pentru o zi, nu pentru o anumita ora din acea zi; comisia cheama pacientii intr-o ordine care mie mi s-a parut total aleatoare)
3. ridicarea certificatului dupa 8 zile (comisia se intruneste o data pe saptamana, semneaza certificatul la urmatoarea sedinta). Daca imi amintesc bine, certificatul are valabilitate 14 zile de la examinare (cam 6 zile de la data ridicarii), deci o organizare buna e foarte importanta.
Am o nelamurire legata de acordarea concediului medical aferent perioadei de internare in spital.
Tatal meu a avut 81 de zile de CM acordate in ultimele 12 luni. Acum este internat din nou in spital de 19 zile si nu va fi externat pana la sfarsitul lunii. Medicul curant ne-a anuntat ca va emite concediul medical la externare. Am inteles ca e nevoie si de aprobarea comisiei de la CASS pentru ca depaseste 90 de zile de CM. In cazul acesta cum va incheia angajatorul pontajul pentru luna august?
Multumesc!
Cum se stabileste valoarea unei donatii cand se face reductiunea liberalitatilor excesive in cazul unui partaj notarial? Dar in cazul unui partaj judecatoresc?
Avem un titlu de proprietate eliberat in baza legii 18/1991 care zice asa:
Cetatenii - vezi verso (1. X, 2. Y, 3. Z), mostenitorii defunctei A, primesc in proprietate o suprafata totala de 3 ha prin reconstituirea dreptului de proprietate etc.
A a decedat in 1975 si nu avea bunuri imobiliare. Din cate stim, nu s-a dezbatut succesiunea. Titlul de proprietate a fost emis in 1996 la cererea celor 3 copii X, Y si Z, direct pe numele lor. Intre timp, X, Y si Z au decedat si ei. Primaria a facut cadastru sistematic pentru teren, insa titular figureaza A. Rolul fiscal de la primarie e tot pe numele lui A.
Prima intrebare: Ca sa dezbatem succesiunea dupa Z, trebuie sa dezbatem intai succesiunea dupa A? Sau nu mai este necesar, pentru ca titlul e direct pe numele lui Z?
A doua intrebare: Daca trebuie sa dezbatem succesiunea dupa A, in situatia in care succesiunile dupa X si Y s-au dezbatut deja si terenul nu a fost trecut in certificat, mostenitorii lui X si Y pot renunta la mostenire in numele lui X si Y, astfel incat tot terenul sa revina lui Z si apoi mostenitorilir sai?
Va cer un sfat legat de urmatoarea situatie:
O batrana detine o casa si terenul aferent. Este divortata si are 2 copii. Terenul nu poate fi impartit fizic in 2 parcele din cauza formei foarte neregulate.
Proprietara doreste sa lasa casa si terenul unuia din copii, urmand ca acesta sa plateasca fratelui sau o despagubire. Ar fi de mentionat ca impartirea nu se face in cote egale, dar respecta rezerva succesorala (despagubirea nu reprezinta jumatate din valoarea totala a proprietatii, ci aproximativ 33%). Deasemenea, proprietara doreste transmiterea dreptului de proprietate acum, nu dupa moartea sa. Proprietara doreste sa incheie un act care sa contina atat atribuirea terenului cat si a despagubirii, pentru ca, in cazul in care actul este atacat, fiul care plateste despagubirea sa nu se trezeasca si fara proprietate, si fara bani.
Am primit 2 variante pentru rezolvarea problemei:
- partaj de ascendent sub forma de donatie
- donatie cu sulta
Nu mi-e clar care ar fi avantajele si dezavantajele pentru fiecare dintre variante. Am inteles ca partajul de ascendent ar rezolva problemele deoarece vor fi prezenti ambii copii si vor semna ca sunt de acord cu impartirea in forma dorita de mama lor.
In cazul in care in partajul de ascendent se impart toate bunurile, mai e necesara succesiunea dupa decesul proprietarei?
Imi amintesc ca in urma cu vreo 2 ani a aparut un proiect de OUG care prevedea amenzi pentru proprietarii care detin teren agricol si nu il lucreaza. Stiti cumva daca aceasta idee a depasit stadiul de proiect? www.avocatnet.ro/content/art...
Ma intereseaza din urmatorul motiv: bunica mea detine in proprietate un teren arabil de parox 0.5ha in intravilan (care e de fapt gradina casei in care locuieste). Pana anul acesta terenul a fost cultivat. Din cauza varstei inaintate (86 de ani), bunica nu mai poate lucra terenul, iar familia nu o poate ajuta pentru ca locuim in alta localitate. As vrea sa stiu daca sputem primi vreo amenda in cazul in care lasam terenul necultivat.
Multumesc!