As dori daca se poate un aviz de specialitate in ceea ce priveste urmatorul caz:
In contractul colectiv de munca se mentioneaza ca in cazul concedierii din motive ce nu tin de angajat, angajatul are dreptul la "minim" 3 salarii nete ca plati compensatorii. In practica stiu ca se ofera cate un salariu mediu net pentru fiecare an de vechime in societate, insa nu gasesc prevederea aceasta mentionata nicaieri. Cum pot proba faptul ca sunt indreptatit la, sa zicem, 10 salarii medii nete, daca am 10 ani in societate, de exemplu.
Va multumesc mult.
Buna ziua,
Daca se poate, as avea nevoie de o parere avizata referitor la cazul urmator:
- momentan lucrez intr-o companie multinationala, detasat in strainatate de mai multi ani, prin reinnoire la fiecare 6 luni.
- inainte de detasare am fost angajat al societatii cu sediul in localitatea "A" insa locul de desfasurare a activitatii mele a fost in localitatea "B" la o alta companie detinuta de compania multinationala.
- mentionez ca cele doua entitati aflate in localitati diferite sunt inregistrate ca doua entitati legale separate
- intre timp compania din localitatea "B" a fost vanduta unei alte multinationale
- mi se cere acum sa ma intorc in tara, insa in localitatea "A", intrucat in "B" nu mai exista licul meu de munca.
Intrebare: pot sa cer desfacerea contractului de munca beneficiind de prevederile contractului colectiv de munca (plati compensatorii)?
Mentionez ca nu doresc prelungirea detasarii in strainatate, nici intoarcerea in tara intr-o alta locatie decat cea in care am lucrat.
Multumesc mult.
In speranta ca nu e chiar toata lumea in concediu :), v-as ruga sa aruncati o privire si peste update-ul de mai sus. Pe scurt, daca am hotarare judecatoreasca care sa tine loc de contract de vanzare cunparare in forma autentica, pot merge sa intabulez apartamentul, sau mai trebuie sa ma lovesc de aceeasi chestiune cu semnaturile celor de la etajul inferior etc?
Mai sus am postat o intrebare referitor la demersurile necesare intabularii unui apartament construit la manasarda unui loc, in cazul in care constructorul nu a avut autorizatie de construire.
Pana la urma, au mai survenit ceva noutati:
1) Am inteles ca cineva de pe etaj (sunt mai multe mansarde), se ocupa de asta, insa fara semnaturile tuturor locatarilor de la etajul inferior, nu se poate face nimic.
2) Separat, am obtinut o sentinta judecatoreasca, prin care se confirma vanzarea-cumpararea apartamentului in cauza, tinand loc din cate inteleg, de act autentic.
In aceste conditii, imi puteti spune daca se poate face intabularea, si ce trebuie sa fac? Trebuie sa obtin aceleasi semnaturi de la proprietarii de la nivelul x-1? Exact de aceste semnaturi in este mie groaza.
Am postat anterior o intrebare referitor la demersurile necesare intabularii unui apartament construit la manasarda unui loc, in cazul in care constructorul nu a avut autorizatie de construire.
1) Am inteles ca cineva de pe etaj (sunt mai multe mansarde), se ocupa de asta, insa fara semnaturile tuturor locatarilor de la etajul inferior, nu se poate face nimic.
2) Separat, am obtinut o sentinta judecatoreasca, prin care se confirma vanzarea-cumpararea apartamentului in cauza, tinand loc din cate inteleg, de act autentic.
In aceste conditii, imi puteti spune daca se poate face intabularea, si ce trebuie sa fac? Trebuie sa obtin aceleasi semnaturi de la proprietarii de la nivelul x-1?
Apelez iar la ajutorul dvs - intrucat am informatii noi. Am dat in judecata firma constructoare, si referitor la dreptul de proprietate, autentificare etc, as sublinia urmatoarele, metionate in sentinta:
- prin O.U.G. 210/2008, "locuintele si unitatile individuale pot fi instrainate si dobandite prin acte juridice intre vii, incheiate in forma autentica, sub sanctiunea nulitatii absolute".
*** Insa in acelasi timp, se mentioneaza in sentinta ca, la data incheierii actului de vanzare-cumparare, OUG nu era in vigoare, rezultanda ca vanzarea-cumpararea intervenita intre parti este valabila;
*** deasemenea, se precizeaza ca, conventia (actul incheiat) nu reprezinta o promisiune de vanzare-cumparare, ci chiar o vanzare-cumparare.
*** la fel se precizeaza ca potrivit art. 1295 din Codul Civil, vinderea este perfecta intre parti, si proprietatea este de drept stramutata intre parti;"
*** deamsemenea, se mentioneaz in incheiere, ca dreptul de proprietate s-a transmis in mod valabil, in temeiul articolului 1294 alin. 1 din Codul Civil.
Acum nelamurirea mea este urmatoare:
1. daca actul de proprietate este perfect legal (cel putin asta inteleg eu), asta nu inseamna ca pot sa-l vand, fara sa mai am anexate intabularea si inscrierea in CF (sau ce mai trebuie)?
2. varianta a doua - scrie tot in sentinta ca art.970 din Codul Civil obliga (referitor la actele astea de vanzare-cumparare) nu numai la ce este inscris intr-insele, dar si la toate urmarile, ce echitatea, obiceiul sau legea da obligatiei, dupa natura sa. (Aici ma gandesc ca sunt cuprinse celelalte obligatii - precum intabularea). Mai departe precizeaza ca, potrivit art. 1077, creditorul (adica eu) poate sa fie autorizat de a aduce el la indeplinire, cu chelutiala debitorului.
Deci, concluzionanad:
1. nu se poate vinde apartamentul asa cum e?
2. nu pot face eu toate demersurile de intabulare (inclusiv autorizare de construire - daca nu exista, schita cadastrala, etc) - si apoi, daca mai am vreo urma de energie, sa-l dau in judecata pentru recuperarea cheltuielilor?
Multumesc, si imi cer scuze daca am insistat peste limita bunului simt.
In ceea ce priveste norocul, asta si-l mai face si omul.
In ceea ce priveste calea de urmat - tocmai asta ma tine in loc din pacate - lipsa de transparenta in proceduri.
Din punctul meu de vedere, legea e la fel peste tot, indiferent de avocat, sau de furnizor, sau de pagubit, sau de "parat" etc. Intr-adevar exista se avocati care poate nu cunosc legea.
Insa intrebarea mea era destul de simpla: avem cateva legi, avem cateva taxe, comisioane etc de platit, exista onorariu care poate varia intre x si y etc.
In fine, la intrebarea 1 sunt de acord, la intrebarea 2 mi se pare aberant ca solutionatrea unei spete si aplicarea legii sa dureze "variabil" - sau mai rau, timpii de solutionare sa fie influentati de "comportamentul vanzatorului mansardei". Iar la intrebarea 3 sunt de acord cu abordarea onorariului, insa intrebam deasemenea de taxle notariale etc.
Multumesc, si imi cer scuze anticipat in caz ca exprimarea mea deranjeaza.
Dimpotriva, raspunsul dvs mi se pare unul avizat, insa trebuie sa lasam si subiectivismul sa se exprime. :)
Dezamagirea mea (ca sa evit folosirea unor altfel de cuvinte) de adreseaza autoritatilor locale care nu trebuiau sa permita acest lucru - ca de aia au comise de urbanism si multe altele.
Sa revenim deci la ale noastre, facand legatura in acelasi timp cu postarea mea initiala.
1. Imi puteti sugera un avocat bun (a se intelege competent si ieftin), sau site-ul acesta este strict pentru consultanta?
2. Din experienta dvs, care ar fi timpul de solutionare a unei astfel de spete?
3. Cam care ar fi costurile aproximative totale (onorarii, taxe etc) (Val apt. = 25.000 euro);
Multumesc, si imi rezerv intentia de a mai reveni eventual cu intrebari suplimentare.