avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1756 soluții astăzi
Forum Activitate danadi_53

Activitate danadi_53

Răspuns la discuția Recuperare bani din imprumut
Nu, nu au existat martori.
In cazul in care, notificarea prin executor, la data scadenta, nu are nici un efect, abia dupa aceasta poate fi inaintata plangerea civila ? Ori se pot face in paralel ?
Un "prieten" mi-a solicitat de urgenta un imprumut.
Am discutat conditiile acordarii si termenul de rambursare a imprumutului.
I-am dat banii si am intocmit chitanta de mana in care este specificata suma imprumutata si termenul la care imprumutul sa fie achitat.
Numai ca, dupa ce a primit banii, acesta se eschiveaza si spune ca nu poate achita suma la termenul de comun acord stabilit initial.
Exista o procedura sigura si legala prin care eu sa reintru in posesia banilor intr-o singura transa si nu fractionat ?
Ce sanse sunt printr-o plangere civila si una penala pentru abuz de incredere ?
Suma este modica dar importanta pentru mine.
Avand in vedere ca imprumutul a fost solicitat pentru rezolvarea unei probleme a sotiei, aceasta poate fi considerata solidara impreuna cu sotul in achitarea imprumutului ?
In familia celui imprumutat exista suficiente venituri pentru achitarea imprumutului dar presupun ca este vorba de rea-vointa.
Rog cititi cu atentie intrega expunere.
Am intrebat daca se poate cere si executa vanzarea apartamentului fara ca succesiunea sa fi fost definitiva si irevocabila !
Exista o actiune de iesire din indiviziune asupra unui apartament (in urma decesului mamei-proprietara) in care eu sunt parte reclamata iar in cadrul aceleeasi actiuni se cere si vanzarea apartamentului pe cale judecatoreasca.
Intreb : este legala aceasta actiune atata vreme cat succesiunea nu a fost dezbatuta ?
In acelasi context, succesiunea nefiind dezbatuta, partea reclamanta poate cere vanzarea apartamentului desi nu exista niciun act de proprietate (succesiune nedezbatuta) pentru niciunul dintre mostenitori (lipsa calitate procesuala) ?
A mai existat o actiune anterioara la care am depus un capat de cerere cerand respingerea actiunii din lipsa de calitate procesuala a reclamantului.
Aceasta noua actiune are acelasi subiect identic cu prima si in aceleasi conditii (succesiune nedezbatuta).
Am incercat o discutie cu avocata paratului incercand sa lamuresc ca ar trebui mai intai definitivata succesiunea si abia apoi discutata problema iesirii din indiviziune. Desi initial am cazut de acord acum cere in continuare vanzarea pe cale judecatoreasca desi, dupa parerea mea, ar fi cam ilegala cererea de vanzare a unui bun asupra caruia nu exista niciun drept de proprietate legal (act de mostenire ori succesiune). Asa o fi normal in Romania ?!
Asteptand un raspuns la intrebarea :
"este legala cererea si punerea in vanzare a bunului din masa succesorala atata vreme cat succesiunea nu a fost dezbatuta ? "
Va multumesc anticipat pentru informatii.
"Se admite cererea deschidere a succesiunii. Se constata calitatea de mostenitori, in calitate de fii, cu o cota de 1/2 fiecare din masa succesorala.
In baza art. 673 alin.2 C.p.c va stabili ca vanzarea bunului sa aiba loc prin buna invoiala, avand ca termen 23 septembrie, urmand ca la implinirea termenului partile sa prezinte instantei dovada vanzarii.
Totodata, va atrage atentia partilor ca in cazul in care vanzarea nu se va realiza prin buna-invoiala pana la termenul fixat, instanta va dispune ca vanzarea bunului sa fie efectuata de executorul judecatoresc, potrivit art.673, alin.3 C.p.c. "
Am citat din ceea ce am primit si se pare ca este incheierea de admitere in principiu.
Desi nu m-am declarat de acord cu vanzarea, precizand doar ca nu sunt in posibilitatea de a achita sulta imediat, in redactarea incheierii se mentioneaza ca am fost de acord cu vanzarea bunului ! :O
In plus, din moment ce actiunea de succesiune nu este incheiata (definitiva) cum se poate vinde bunul, care ar fi actul legal ce ar sta la baza vanzarii ?! :-/. Practic a fost doar o incheiere de sedinta si nu o hotarare cu atribuirea de drept mostenitor!
Si acum reiau si intrebarea initiala : Avand CI expirata, neputand obtine preschimbarea, cu o CI provizorie se pot incheia tranzactii legale ?! Din cate stiu, nu.
Dupa decesul mamei a urmat actiunea de succesiune pe cale judecatoreasca, succesori fiind eu si fratele meu.
S-a facut pronuntarea in sensul de cota 1/2 si 1/2, fratele renuntand la mostenire, eu urmand a-i plati sulta.
Mai exista un termen in luna septembrie doar in privinta platii sultei si as dori prelungirea termenului.
Am fost la circa de politie pe raza careia se afla apartamentul supus succesiunii pentru preschimbarea CI (termen expirat) pentru eliberarea unei noi CI cu adresa la noul domiciliu.
Mi s-a raspuns ca nu se poate acest lucru deoarece sentinta trebuie sa poarte mentiunea "definitiv si irevocabil".
Acum eu intreb : din moment ce instanta s-a pronuntat asupra drepturilor de mostenire, eu domiciliand, in fapt, la adresa cuprinsa in actul de succesiune, ramanand deschisa numai plata sultei (pentru care exista un termen) de ce nu se poate preschimba CI ?!
Chiar daca mi s-ar elibera CI provizorie (pt. cat timp ?!) cu aceasta ma pot angaja, pot obtine cazierul, pot incheia un act notarial de vanzare-cumparare (in vederea vanzarii apartamentului cu pricina si impartirea sultelor) ?!
Si uite asa am intrat intr-un cerc inchis, nici macar o spirala !
Răspuns la discuția Succesiune judecatoreasca
cora2006 a scris:

Vanzarea la licitatie publica va avea loc numai daca niciunul dintre mostenitori nu doreste imobilul, altfel acesta se va atribui catre dv., din cate am inteles fratele dv. nu-l doreste, dar il doriti dv. a va fi atribuit, cu plata unei sulte bineinteles, ce va rezulta din raportul de expertiza ce s-a dispus in cauza pentru evaluarea imobilului in litigiu.
Va recomand calduros sa va angajati un avocat!
La raportul de expertiza pot fi facute obiectiuni, expertul poate fi "influentat" de partea adversa pentru a "stabili" un pret cat mai mare al imobilului, astfel incat sulta ce urmeaza a o acorda fratelui dv. sa fie cat mai mare. ;)

********************************************************************************************************************************************
Informatii demne de retimut ! Multumesc !
Valoarea expertizata poate depasi "pretul zonei" in cazul unui apartament standard ?
Răspuns la discuția Succesiune judecatoreasca
meroiud a scris:

Asta e procedura standard in situatia partajului succesoal ( succesiunii) si a iesirii din indiviziune.

*****************************************************************************************************************
Va multumesc pentru precizare .
Răspuns la discuția Succesiune judecatoreasca
Cred ca s-a inteles gresit. Nu exista nici un certifat de mostenitor pentru nici unul dintre fii.
Abia a inceput actiunea de succesiune pe cale judecatoreasca.
Fratele nu a mai fost prezent in domiciliul mamei cu doua luni inainte de deces (16.10.2009) si pana in prezent.
In domociliul mamei locuiesc de 10 ani si in prezent.
Nu s-a ales calea notariala ci aceea judecatoreasca, unilaterala, fara nici o discutie prealabila si fara nici un contact din partea fratelui pana in prezent. In fata instantei s-a prezentat doar avocatul fratelui, care la ultima sedinta a inaintat (prin motivare nereala = reaua mea credinta in a ajunge la o intelegere) o cerere de vanzare prin intermediul justitiei (licitatie publica) a apartamentului.
In contra, eu am inaintat un capat de cerere aratand ca nu exista temei legal si lipsa calitatii procesuale (nu exista nici o hotarare, succesiunea aflandu-se abia in curs de dezbatere), deocamdata nici una din parti nefiind in posesia vreunui document legal care sa ateste dreptul de proprietate asupra vreunei cote din masa succesorala.
Judecatoarea s-a pronuntat asupra acestui capat de cerere ca nu are nici o valoare !
Si a dispus efectuarea expertizarii apartamentului. Este aceasta o procedura standard ori se face doar in cazul executarii silite, prin vanzare pe cale judecatoreasca ?!
Răspuns la discuția Succesiune judecatoreasca
Data decesului mamei :16.10.2008 . Primul termen al infatisarii : 16.12.2008.
Actiunea trebuia inaintata in termen d 6 luni de la data decesului ori dupa aceasta perioada ?