avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Activitate avram.razvanalex

Activitate avram.razvanalex

Va multumesc foarte frumos pentru raspunsuri si pentru promptitudine.
As mai dori sa intreb daca este vreo problema daca unchiul meu(fratele mamei) , detine autorizatie de constrctie pe adresa la care se afla casa(a construit un garaj si a renovat o camera).
V-as mai ruga sa ma informati care este legea care interzice renuntarea la succesiune inainte de decesul titularului.
Multumesc anticipat.
Va multumesc foarte frumos pentru raspunsuri si pentru promptitudine.
Buna ziua,
Am mostenit, impreuna cu cele doua surori, cota parte de 50% din casa bunicilor.Fratele mamei mele detine un act de mana intocmit in 1980 intre el si mama mea in care scrie ca mama ii cedeaza partea ei din casa contra unei sume de bani.Mama a decedat anul trecut iar bunica la scurt timp dupa aceea. As vrea sa stiu daca actul respectiv intocmit de mana in anul 1980,nelegalizat poate fi folosit in instanta.
Mentionez ca actul a fost intocmit in prezenta a doi martori.
Va multumesc anticipat.
Răspuns la discuția Plata salarii dupa suspendare
Va multumesc pentru raspunsuri.

nikol.ilea a scris:

De ce a fost suspendat contractul de munca?


Contractul de munca a fost suspendat in baza unei plangeri penale pentru lipsuri la inventar,dar nu aveam calitate de gestionar.Am dovedit acest fapt in fata instantei si de aceea a fost anulata suspendarea.Am castigat si recursul facut de societatea la care am lucrat iar sentinta a ramas nemodificata
Buna ziua.
La fostul angajator am avut contractul de munca suspendat incepand cu data de 3feb 2009.Am castigat in instanta anularea deciziei de suspendare si plata drepturilor salariale de care am fost lipsit insa in sentinta nu s-a precizat suma exacta.
Intrebarea mea este daca exista un procentaj anume(de ex:75% din brut) in functie de care sa se calculeze salariul aferent perioadei de suspendare(5 luni si jumatate).
Va multumesc anticipat.
Răspuns la discuția Ore suplimentare - munca in ture
Art. 110. [repartizarea timpului de muncă în timpul săptămânii]
(1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
(2) În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.

Art. 111. [durata maximă a timpului de muncă]
(1) Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 3 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână
Art. 113. [programul de lucru inegal]
(1) Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru de 40 de ore, precum şi în cadrul săptămânii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absenţa acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern.
(2) Programul de lucru inegal poate funcţiona numai dacă este specificat expres în contractul individual de muncă.

In mod normal daca timpul de munca efectiv nu depaseste 40ore/saptamana calculat pe o perioada de referinta de 3luni nu trebuie sa platiti ore suplimentare.Daca se depaseste cifra de 40 de ore , orele suplimentare pot fi compensate si cu zile libere in cate stiu eu.
Succes!
Răspuns la discuția plata salariu
Am trecut si eu printr-o situatie asemanatoare cu a dumneavoastra la fostul loc de munca iar singura solutie pentru a imi recupera drepturile salariale a fost chemarea in judecata.Am deschis procesul in feb.2009 si inca nu mi-am recuperat banii chiar daca am sentinta finala ( primita in dec.2009).Angajatorul trebuie sa dovedeasca prin inscrisuri (CIM , fisa postului sau alte anexe) ca dvs. ati avut calitate de gestionar si trebuie sa aiba hotarare judecatoreasca definitiva pentru a va putea imputa lipsurile din gestiune.
Cel mai usor ar fi sa va adresati la ITM dar daca nu reusiti pe aceasta cale , va sfatuiesc sa dati in judecata firma.
Va multumesc si dumneavoastra pentru promptitudinea raspunsului.Dua cum am precizat in mesajul anterior din pacate nu dispun de resursele financiare pentru a ma adresa unui executor deci am sa ma adresez parchetului.
Răspuns la discuția cartea de munca
Cartea dumneavoastra de munca se afla la firma la care ati lucrat? Sau la ITM? Daca se afla la ITM puteti merge personal sa o ridicati.
Multumesc pentru raspuns.
Am facut deja o cerere catre angajator in data de 7 Ianuarie 2010, deci inteleg ca pasul urmator este sa fac plangere la parchet.
Sincer sa fiu, nu dispun momentan de suma de bani de care este neoie pentru a ma adresa unui executor.
Nu aveti idee cam cat ar dura rezolvarea unei asemenea plangeri?