avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Activitate IstratiEvelina

Activitate IstratiEvelina

Buna ziua,

Sunt nascut in luna iunie 1957 si am lucrat 13 ani in conditii speciale (grupa 1) la Sidex, 9 ani si 3 luni in Ministerul de Interne in conditii speciale (grupa 1) si aproape 7 ani in conditii normale de munca. Mentionez ca am satisfacut si stagiul militar timp de 1 an si 6 luni.
Va rog sa-mi precizati care este varsta la care pot depune dosarul de pensionare pentru limita de varsta conf. legii 263/2010 - privind sistemul unitar de pensii publice.

Multumesc anticipat

Buna seara,
Va rog frumos sa-mi precizati daca studiile superioare (4 ani) absolvite cu diploma de licenta sunt asimilate stagiului de cotizare pentru stabilirea perioadei de somaj. In cazul meu situatia se prezinta in felul urmator:
- 3 ani si jumatate de vechime in munca;
- 4 ani de facultate.
Daca voi beneficia de indemnizatie de somaj, in care perioada ma voi incadra (6 luni - cotizare pana in 5 ani sau 9 luni - cotizare intre 5 si 10 ani).
Va multumesc anticipat
Va rog frumos sa-mi precizati daca angajatele care doresc sa devina mamici pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului, avand in vedere faptul ca pe perioada somajului tehnic, acestea, precum si firma la care lucreaza, nu contribuie efectiv la plata asigurarilor de sanatate.
As dori sa ma lamuriti cu privire la dreptul de a beneficia sau nu de indemnizatie daca in decursul celor 12 luni necesare obtinerii acesteia, exista 3 luni fara acoperire la plata CAS-ului si a impozitului pe venit.
Cf. art.2 alin.4 din OUG 28/09 "salariatul isi pastreaza statutul de asigurat" dar totusi nu se mentioneaza ce presupune exact, mai ales nu vad sa se faca vreo referire la problema mai sus-mentionata, foarte grava pentru toate cele in aceasta situatie. Daca ar fi vorba doar de micsorarea cuantumului indemnizatiei este un aspect, dar sa nu poti beneficia deloc de indemnizatie pentru cresterea unui copil din cauza unei asa-zise "masuri de protectie sociala", asta chiar intrece orice limita. Mi-ar placea sa cred ca exista totusi o solutie ( ma gandeam ca s-ar putea plati personal CAS-ul printr-un PFA ) , numai ca in acest sens este musai nevoie de un specialist in legislatia muncii.
Va multumesc anticipat si astept cu mare interes raspunsul dumneavoastra !
Buna ziua,
Sunt nascut in luna iunie 1957 si am lucrat 13 ani in conditii speciale (grupa 1) la Sidex, 9 ani si 3 luni in Ministerul de Interne in conditii speciale (grupa 1) si aproape 6 ani in conditii normale de munca. Mentionez ca am satisfacut si stagiul militar timp de 1 an si 6 luni.
Va rog sa-mi precizati daca:
-se cumuleaza contributiile la cele doua case de pensii;
-pot beneficia de pensie anticipata ( partiala) si daca da, la ce varsta;
-care este varsta la care pot depune dosarul de pensionare pentru limita de varsta;

De asemenea, va rog sa-mi precizati si ce reprezinta urmatoarele articole din LEGEA nr. 164 din 7 aprilie 2001:
ART. 16
(1) Cadrele militare care se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 9 alin. (1) lit. b) sau c) beneficiaza de pensie de serviciu anticipata sau anticipata partiala astfel:
a) la implinirea varstei de 50 de ani barbatii si 45 de ani femeile, daca si-au desfasurat activitatea in conditii de munca deosebite cel putin 20 de ani efectiv, din care cel putin 10 ani efectiv ca militar;
ART. 17
Vechimea in serviciu care se ia in considerare la stabilirea pensiei este perioada in care o persoana s-a aflat in una dintre urmatoarele situatii:
a) a avut calitatea de cadru militar in activitate;
b) a indeplinit serviciul militar ca militar in termen, militar cu termen redus, elev sau student al unei institutii militare de invatamant pentru formarea cadrelor militare;
Mi se pare interesanta formularea de mai sus, intrucat reiese faptul ca 9,3 ani (conditii speciale MI) si 1,6 luni ( stagiul militar) duc la minimul de 10 ani pentru care pot beneficia de pensie militara anticipata (varsta: 52 ani; vechime totala in conditii speciale: 22 ani si 3 luni)
Va multumesc anticipat.