avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Activitate Hadryana

Activitate Hadryana

Iertați-mă: dar se consideră și „perioadă de contributivitate”?
Concediul medical, în general, este considerat ca vechime în muncă?
Dar, concediul medical pentru boala oncologică?
Mulțumesc
Răspuns la discuția 1. Cumul salar-pensie
Mulțumesc!

CHKa a scris:

Pensia este , intradevar , un drept castigat , desigur - in conditiile prevazute de lege . DAR … daca doriti sa ramaneti cu acelasi CIM , veti face cerere catre angajator , iar acesta e obligat sa va accepte solicitarea . In acest caz , nu puteti face cumul . Daca va pensionati la varsta prevazuta de lege , puteti sa munciti in continuare , dar CIM actual se inchide si se incheie altul . In acest ultim caz , angajatorul nu mai este obligat sa accepte , si , chiar daca accepta , o poate face in alte conditii ( in ce priveste salariul , programul de munca , s.a.m.d. ) . Deci , nu e chiar o simpla formalitate .

1. Dacă a sosit momentul pentru pensia la limită de vârstă, iar eu doresc să-mi continui activitatea până la 65 de ani (limita de vârstă a băieților), înțeleg că pot continua cu același CIM iar contribuția CAS va continua să se vireze ca până acum. Atunci:
a.- când voi primi diferența de pensie de la 62 la 65 de ani?
b. - dacă voi face cumul (pensie+salar) timp de 3 ani aș primi pensia cuvenită ȘI s-ar vira CAS după salar.
Îmi rezultă că, făcând cumul, aș fi de două ori în avantaj: primesc pensia cuvenită, salariul plus că după 3 ani se recalculează pensia cu CAS contribuit în această perioadă.
Nefăcând cumul și continuând să lucrez până la 65 de ani ... mi se pare că PIERD pensia din cei 3 ani, de la 62 la 65.
Greșesc undeva la calcule?
2. De ce e nevoie de un nou CIM, în caz de cumul? Pensia nu este un drept câștigat, necondiționat, după o perioadă legală de muncă? Dacă vreau să lucrez în continuare, ce rost are alt CIM dacă nu cel de a face o formalitate? Pensia vine oricum, sau nu?
Vorbesc despre o femeie, bugetară (eu).
1. CIM-ul este pe durata nedeterminata
2. În noiembrie întrunesc condițiile pt. pensie la limită de vârstă.
3. Pot continua același CIM și să iau și pensia? În ce condiții (dacă sunt)?
Bună ziua! În 2010 am cumpărat o casă și terenul din jurul ei, în total 500 mp. La ziua contractului, accesul la parcelă se făcea pe un drum cu 10 proprietari, care se deschidea în E60, pe care eu nu eram proprietar. La momentul vânzării mi s-a spus că drumul va fi preluat de primărie și va deveni public și că accesul mi-e garantat de vecini, adică „Pe unde merg ei, mergi și tu” Între timp, ultimii 5 vecini (ai mei) nu au mai vrut să predea drumul, apoi primăria nu a mai vrut să-l ia pentru că are doar 6 m lățime și așa am rămas eu pe un drum privat, pe care nu am nici un drept înscris oficial de a trece. Ce îmi recomandați să fac în această situație? Vânzătorul, care mi-a vândut parcela fără cotă parte de drum, mai are vreo impicație? Poate fi acuzat de șantaj? Mulțumesc.
Am Neoplazie, cod indemnizație 14. În consecință, începând cu luna martie a acestui an, am concediu medical plătit 100%.
În plus, am și certificat de handicap cu handicap grav, ceea ce mă scutește de plata impozitului pe salariu.
INTREB: În această situație, presupunând că mi se va acorda (fără comisie) întreaga perioadă de concediu medical 100%, respectiv 1,5 ani, această perioadă *de 1,5 ani) intră în calcul ca PERIOADĂ DE CONTRIBUȚIE la pensia de stat?
Răspuns la discuția Pensie sociala calugarite
Cu siguranta mai sunt. E o situatie generalizata pentru intreg sistemul. Ma gandeam ca poate o scrisoare catre Congregatia pentru Calugari din Vatican ar aduce vreo lumina. Desi ...
Răspuns la discuția Pensie sociala calugarite
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu. Nu am fost retribuita, nu exista nici un contract. E considerata fara scop lucrativ pentru toate ordurile calugaresti. Autohtonii primesc doar pensie sociala tocmai din acest motiv.
Am fost calugarita timp de 10 ani la o congregatie in Italia. Calugaritele de acolo, cele care nu sunt cuprinse ca invatatoare in sistemul lor privat si care nu primesc nici un fel de salariu, primesc o pensie sociala.
Cat timp am fost in aceasta congregatie, nu mi s'a facut nici un fel de contract de sanatate si nici vreo asigurare de pensie, spunandu-mi-se ca si calugaritele straine sunt cuprinse in asigurarea globala a congregatiei. La iesirea din comunitate am fost pusa sa semnez ca nu voi avea pretentii fata de congregatie, semn ca se pot avea si asemenea pretentii. Acum, ma apropii de varsta de pensionare si imi lipsesc cei 10 ani din campul muncii. Cum pot face, cui trebuie sa ma adesez in Romania pentru a beneficia de un quantum corespondent anilor pentrecuti in calitate de calugarita in congregatia italiana?