avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Activitate niki stefan

Activitate niki stefan

Răspuns la discuția definire venituri ocazionale pfa
"Datoraţi CAS numai dacă realizaţi un venit repetitiv, lunar, trimestrial, semestrial", spune in articolul la care faceti referire. Si atunci, daca am o factura emisa in ianuarie si alta abia in iulie, asta ce inseamna: semestrial sau ocazional?
Răspuns la discuția definire venituri ocazionale pfa
Este cel putin bulversant... citez din DEX:
anual: care are loc o dată pe an;
ocazional:care are loc cu prilejul unui anumit eveniment. 2. care se iveste întâmplător
NU poate fi 1 data pe an, pentru ca ar fi anual... Ocazional (pana la urma) poate fi si de mai multe ori pe an, pentru ca "evenimentele" pot sa apara pe neasteptate. Dupa ce ne ghidam cand interpretam aceasta sintagma??
Multumesc pt. explicatii. Insa inteleg ca tu esti numai traducator, nu ai si un alt job cu carte de munca pentru care platesti toate taxele. Pentru activitatea de traducator si atat este mai mult decat clar. Pentru mine, de neinteles este acest articol 3(3) din norme...Se specifica in mod clar ca daca esti angajat cu CM si ai si alte activitati ocazional, nu mai datorezi nimic in materie de taxe. Asa o fi???
As fi de acord cu Dvs., insa vis-a-vis de "orice instanta ne va da castig de cauza"...am rezerve... Poate vreo instanta din alta tara decat Romania. Aici am inteles ca niciodata nu vei castiga in fata statului. Poti sa mori cu dreptatea in brate....Din nefericire noi (PFA-urile) nu avem avocatii de partea noastra care sa fie nemultumiti si statului sa ii fie o oarecare teama. Din cate vad eu, avocatii sunt exclusi din acest OG... Iar pe traducatori, ziaristi, pietari, soferi de taxi cine sa-i bage in seama? Probabil ca au cantarit foarte bine care vor inconvenientele inainte sa dea drumul unei astfel de legi complet lipsite de sens.
De ce? Mi se pare f. clar art.3 (3)... Unde scrie ca CASS se plateste? Puteti sa-mi spuneti articolul? Multumesc.
Buna ziua!

Am nevoie de un raspuns de specialitate....:(
Am o situatie pe care nu reusesc sa o descalcesc deloc...
Sunt PFA (traducator autorizat) si in plus sunt si angajata cu carte de munca la o societate.
In spiritul noilor modificari legislative am incercat sa aflu unde ma plasez in calitate de contribuabil, in conditiile in care eu nu mai am niciun contract de prestari servicii cu cadenta lunara/trimestriala/semestriala/anuala, ci traduc OCAZIONAL.
OK... acest OCAZIONAL nu pricep ce inseamna. Din punctul meu de vedere, citind normele de aplicare m-as incadra la art. 3, punctul 3. Adica: "Persoanele care, pe langa veniturile de natura salariala, realizeaza si venituri de natura profesionala in mod OCAZIONAL, NU DATOREAZA contributiile individuale si pentru aceste venituri de natura profesionala"... Bineinteles ca am luat-o cu calm, pe rand sa vad daca am obligatia sa platesc contributii suplimentare: la pensii mi s-a spus ca fac cum vreau.. daca vreau platesc, daca nu, nu; la sanatate TREBUIE sa platesc, ca doar nu s-a schimbat nimic cu legea noua (???) iar la somaj ceata e totala: eu daca nu mai am activitate pe PFA nu am drept la ajutor de somaj si atunci, de ce TREBUIE sa platesc??? Acest lucru mi l-a spus o functionara. Neintelegand o iota, am plecat la ANAF la biroul "Asistenta contribuabili". Acolo mi s-a spus ca ei (ANAF-ul) nu au dreptul ca interpreteze legea... ei doar o aplica. De interpretat, fiecare interpreteaza cum doreste... Aici e buba... chiar daca esti o persoana cinstita, care ai toata bunavointa sa platesti conform legii, insa doresti sa stii CUM, CAT si mai ales DE CE, nimeni nu vrea/poate sa te lamureasca. Insa, daca nu platesti la termen , fara sa clipesti, se vor aplica sfintele penalitati. Ceva nu functioneaza rotund...de ce nu angajeaza personal adecvat, instruit care sa stie ce sa raspunda atunci cand ai o problema zic eu, logica? Pe ei cine ii penalizeaza? Poate m-am pierdut putin in explicatii, insa as vrea sa stiu de la persoane care reusesc sa se miste prin aceste hatisuri legislative aberante, cum se poate interpreta art. 3 punctul 3 din aceste norme? Inseamna ca nu mai platesc nimic, nici sanatatea (5.5%) sau dimpotriva? Imi cer scuze, dar eu ma declar incapabila de a pricepe ce vrea sa spuna legiuitorul...
Citez din "Proiectul Normelelor metodologice pentru modificarile la Codul Fiscal:
"O activitate poate fi reconsiderata potrivit criteriilor prevazute la art.7 alin.(1) punctul 2.1 drept activitate dependenta, in cazul in care raportul juridic in baza caruia se desfasoara activitatea nu reflecta continutul economic al acestuia".
Imi puteti explica ce inseamna in limba romana (pe intelesul muritorilor de rand, nejuristi si mai putin avocati) fraza de mai sus???
Cum adica "raportul juridic in baza caruia se desfasoara activitate nu reflecta continutul economic al acestuia"???????
Multumesc
Răspuns la discuția pfa - dupa data de 1 Iulie
Corect! Numai sa poti sa-i dai cu capul de pereti... Ieri scrisesem ca din pacate pt. noi, nu putem sa ne facem calcule pe termen scurt sau mediu, ci doar pe termen foaaaarte scurt (de pe o zi pe alta)... Asta implica o frica nebuna de a mai negocia orice fel de contract pentru ca te poti auto-pacali cu legea in brate... Ghinionul nostru este ca nu putem trage statul la raspundere pentru bulibaseala si balbaiala asta cronica din care se pare ca nu o sa mai iesim niciodata. Suntem multi in situatia Dvs. Toti am facut calcule inainte sa incepem o activitate sau alta... Acum (din cate am citit pe diverse forumuri) cei mai multi nu stiu cum sa faca sa le inchida cat mai repede.
Răspuns la discuția pfa - dupa data de 1 Iulie
Cine ne poate garanta ca bunul simt personal va coincide cu cel al Fiscului? Daca ceea ce consider eu activitate independenta ei o vor considera dependenta? Ce facem, dam cu banul? De ce se fac legile in asemenea hal incat sa nu poti fi in stare sa intelegi logic ce vrea legiuitorul? Peste tot se poate interpreta... bineinteles, fiecare din punctul propriu de vedere... Daca mergi si ii intrebi, ai sa ramai stupefiat de stupefactia lor: nimeni nu stie sa explice nimic. Asta-i Romania! Ori ne obsnuim cu situatia asta mizerabila si platim solidar pentru carpirea bugetului si a bunului mers (????), ori ne luam talpasita.
Probabil aceasta va fi unul dintre joburile care vor muri incet, dar sigur....Din pacate, stim cum reactioneaza clientul atunci cand i se cere un pret putin mai mare fata de "ce se poarta"... poti invoca pana nu mai poti dificultatea textului, urgenta, deplasare, conditii, etc., ei stiu ca pretul este X si gata. Nu-mi pot imagina cum as putea convinge eu fiecare client in parte sa plateasca o sacosa de taxe care, sincer, n-au nicio legatura cu serviciul in sine. Fac o traducere si trebuie sa platesc pentru aceasta si eu si clientul CASS (pe care il platesc deja), pensie si somaj... Sunt curioasa: daca raman fara job, de la somaj mi se cumuleaza fondurile varsate de la cele 2 locuri de munca? Continua sa mi se explice pe un ton mai mult sau mai putin taios ca asta este... muncesc mai mult, am venituri mai mari, ele se cumuleaza si este normal sa platesc mai mult. Ok... dar atunci cand incepi o activitate de genul asta iti faci un calcul sa vezi daca merita sa iti pui pielea in saramura... Inteleg ca in tara asta nu poti face calcule nici pe termen mediu, daramite pe termen scurt. Acum, de exemplu, trebuie sa reconsider tot, sa fac niste calcule dupa ce apar normele de aplicare, iar in cazul in care nu renteaza, prefer sa fiu una dintre cele care vor inchide PFA-ul. Mult noroc "ideologilor"!