avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Activitate carmeniordan

Activitate carmeniordan

Un administrator al companiei, nerezident, a primit de la companie un bonus in luna aprilie 2015.

Nu a mai primit indemnizatie sau alta remuneratie pana acum.
Exista conventie de evitare dublei impuneri intre Romania si statul unde are domiciliu nerezidentul nostru.

Ce taxe si impozite trebuie retinute (doar impozit 16%)?

Ce declaratii trebuie depuse la ANAF pentru inregistrarea venitului si pentru declararea taxelor retinute?

Multumesc!
Dacă o angajată care a avut contractul de muncă suspendat pe perioadă de un an pentru concediu de creştere îngrijire copil ,doreşte să se întoarcă la serviciu cu program part-time va beneficia de stimulent de inserţie.
Răspuns la discuția Probleme CASS
Am un caz similar cu al dumneavostră.
O fostă colegă de-a mea şi-a făcut PFA începând cu 01.11.2011.
Astăzi a fost la casa de sănătate pentru a se înregistra ca asigurat PFA.
I-au cerut de la Administaţia financiară dovada veniturilor realizate în ultimii ani.
Ea a terminat liceul în 2008 dar nu a abţinut diploma de Bac, pe care a luat-o abia în 2010.
Cu toate că avea dovada că nu realizase venituri în 2007şi 2008 i-au cerut să plătescă pentru perioda iulie - dec 2008 suma de 463 RON. (cum au ajuns la această sumă: 670*6luni *(5,5+6%) adică salariul minim de acum la care s-au aplicat taxele de atunci).
Mi se pare aberant să plăteşti contribuţie de sănătate în condiţiile în care nu ai realizat venituri.
Citind articolul 213 ,cel menţionat de d-voastră, atunci pentru perioada iulie -oct 2008 nu ar trebui să plătescă contribuţii.
Se presupune că anul universitar începe la 01.10 şi are calitatea de asigurat până la acea data.
Am sfătuit-o să meargă din nou la Casa de sănătate şi să se certe cu ei.
Dacă o angajată a optat potrivit OG 111/2010 pentru 1 an suspendarea contractului de muncă şi doreşte apoi să beneficieze de 1 an concediu fără plata, angajatorul este obligat să îi păstreze locul de muncă şi să o primească pe acelaşi post după 1 an?
potrivit OG 111/2010 privind concediu şi indemnizaţia pentru creşterea copilului
Art. 6 - (1) După împlinirea de către copil a vârstei de un an, cu excepţia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru creşterea copilului şi indemnizaţia lunară prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) au dreptul la concediu fără plată pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani.
(2) Cererea pentru acordarea concediului fără plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului se depune şi se înregistrează la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de naştere al copilului.
Societate de asigurari care realizează vânzarea de poliţe prin agenţi de asigurări care sunt angajaţi şi la bancă (din acelaşi grup), doar unii dintre ei.
Plata comisionului pentru aceste poliţe se face prin reţinerea la sursă a impozitului de 16%, indiferent dacă au optat pentru reţinerea de 16% prevăzută la art 78 din Codul Fiscal , nu se mai aplică impozit cu reţinere la sursă de 10%(se consideră profesii liberale)???
Cei care nu realizeată şi venituri salariale au obligaţia de a-şi face declaraţii individuale la ªomaj, CAS, CASS pentru aceste venituri????
Pensionarii- agenţi nu mai trebuie să plătească contribuţii individuale de ªomaj, CASS,CAS????
da la asta m-am gândit şi eu. dar nu se doreşte sub acestă formă plata impozitului,
suma impozitului să fie plătită direct de angajator fără a se face reţinere din salariul angajatului.
pe stat s-ar reflecta cam aşa:

impozit tichete de masă reţinut şi apoi plătit ca difetenţă pe net.

dacă se fac măriri de salariu atunci societatea ar plăti şi toate taxele pe angajat+impozit 16%+taxe pe angajator, şi ce rost ar mai avea tichete de masă dacă ar fi ca un bonus salarial.

bună ziua,
dacă angajatorul doreşte să plătească impozitul pe tichete de masa şi tichete cadou, ce ar trebui să facă? şi bineînteles dacă există o ,,chichiţă" legală pentru a se putea face acest lucru.
tichetele masă şi cele cadou se consideră începând cu 1 iulie 2010 venituri salariale impozabile, adică se includ după ce se reţin toate taxele salariale în venituri impozabile, apoi se scade deducerea personala aplicânduse impozitul aferent ; astfel restul de plata va fi diminuat cu valoarea impozitului pe tichetele de masa.
articolul respectiv nu precizează când se reia activitatea, precizează că nu mai beneficiază de indemnizaţie din momentul când se reîncepe activitatea.
(2) Plata indemnizaţiei prevăzute la art. 1 alin. (1), respectiv la art. 2, se suspendă începând cu ziua următoare celei în care beneficiarul realizează venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.
data de reîncepere a activătăţii după terminarea Cic este ziua când copilul împlineşte 2 ani?

se spune că nu ziua când împlineşte copilul 2 ani , ci ziua următoare.
Care este termenul de plată a diferenţei de impozit (diferenţa dintre 10% reţinut la sursă şi 16%)???
ªtiu că termenul limită de depunere a declaraţiei 200 este 17 Mai 2010 şi că anul trecut a fost primul an când nu s-au trimit declaraţii de impunere în care să se precizeze suma de plată şi 60 de zile termen maxim de plată de la data primirii decizie.