1. Am avut mai multe contracte de prestari servicii externe catre o firma romana.
2. Am facturat in euro (pt ca se putea plati si in euro)
3. Firma mi-a platit cu 1 an intarziere, in lei, dar la cursul de la data emiterii facturii si nu de la data platii.
3. As vrea sa fac o actiune in pretentii pe diferente de curs valutar (s-au adunat 11.000 euro). Am sanse, din moment ce in contracte nu se specifica la ce curs se face plata? Eu stiu ca diferenta de curs nu e considerata diferenta de pret, iar riscul aprecierii/deprecierii ar trebui sa apartina celui vinovat de intarziere.
E vre-un text de lege in acest sens? E practica?
Multumesc!
Daca stie cineva...
Cam pe unde se invart despagubirile date pe L 221/2009 pt condamnatii politici?
Dupa ce se apreciaza? Dupa ani de detentie?
Tatal meu nu a avut sentinta, asa cum zice in lege la art. 1. A fost luat de acasa si dus la Poarta Alba. Atat. Deci, cu ce ar putea dovedi?
Multumesc!
In cazul unei executari pornite de finante, avand ca titlu o sentinta judecatoreasca si nu titlu pe OG 92/2003, (poprire pe salariu - aplicandu-se si art. 149(4) c.fisc) e necesara incuviintarea executarii? Ca dl. Finante zice ca nu...
Multumesc!
Societatea de contabilitate colaboratoare, careia nu i-au fost achitate facturile, ar avea un drept de retentie asupra actelor intocmite de ea? (balante si bilant?)
Multumesc
Multumesc! Insa tot nu mi-e clara explicatia din norma. Ea se refera la situatia in care avem deja stabilit faptul ca plata se face la cursul din ziua platii. In acest caz, diferenta de curs nu e considerata diferenta de pret. La mine insa nu este stabilit ca va achita la cursul din ziua platii. Sa inteleg ca in acest caz corect e sa achite la cursul din ziua facturarii? Si acum sa emit factura separata pe diferenta data de curs?
Buna ziua!
Va rog ajutati-ma cu o indrumare! Prestez o categorie de servicii pe care o pot factura si incasa in euro, pe intern. Astfel ,exemplificativ, am emis o factuta de 1 euro, cu 0,19 centi TVA. Am indicat pe factura cursul zilei, adica 1 euro=3,6 lei, asa cum sunt obligat de lege si nu ca sa mi se plateasca la acest curs.
Acum, dupa 6 luni, plata mi se face in lei la cursul din ziua facturarii adica 3,6 lei, in loc de 4,2 cat a fost euro in ziua platii. In conventia noastra nu s-a specificat la ce curs se achita. Eu socot ca la cursul din ziua platii, motivat de faptul ca ne-am asumat riscul cursului valutar. Daca ar fi scazut euro, pierdeam eu. (dar atunci, platitorul ar fi pus cursul din ziua platii, adica dupa bunul lui plac) Va rog sa imi spuneti care e varianta corecta si daca exista vreo reglementare legala intr-un sens sau altul.
Va multumesc!
Mama e decedata demult, cu succesiunea dezbatuta. Acum a decedat tata. Fratele meu ar dori sa renunte la succesiunea dupa tata, in favoarea mea, insa are 1 copil minor. Din cate stiu eu, daca fratele renunta, acest copil vine la mostenire in locul lui. Fiind minor, poate renunta el, sau cineva pentru el. Cu avizul autoritatii tutelare...sau cumva? Fratele renunta pt ca ceea ce i s-ar fi cuvenit lui la mostenire a dobandit pe timpul vietii tatei.
Va multumesc!