Categoric raspunde si pentru vicii. Se poate introduce o actiune prin care se soicita rezolutiunea contractului sau una prin care se cere micsorarea pretului. Comporta discutii gravitatea viciului si daca acesta face sau nu improprie utilizarea bunului, dar acestea sunt aspecte de analiza aprofundata care impun probabil efectuarea de expertize.
Din punctul meu de vedere iesirea din indiviziune este singura posibilitate. Aceasta poate intr-adevar sa dureze destul de mult mai ales avand in vedere ca citarea lui B se va face in strainatate. In ceea ce priveste nulitatea partiala ar trebui vazut contractul, dar in orice caz ar putea afecta vanzarea cumpararea numai cu privire la teren, intrucat legea 312/2005 se refera numai la terenuri, nu si la constructii. Rezultatul ar fi ca B ar ramane proprietarul a 50% din constructie si cu un drept de superficie asupra terenului. Actiunea in revendicare este o actiune pe care o poate introduce un proprietar neposesor, deci o persoana care are un titlu mai mult sau mai putin valabil (a se stabili de instanta) dar care nu are posesia bunului. Din descrierea situatiei d-voastra inteleg ca nu aveti nici o modalitate de a pretinde proprietatea cotei parti de 50%.
Inteleg ca A a contribuit financiar la plata pretului cotei parti ce apartine lui B. Daca acest lucru este prevazut expres in actul de imprumut, acest act ar trebui sa fie inscris in cartea funciara a imobilului intrucat in baza sa se constituie privilegiul celui care a imprumutat bani cumparatorului pentru plata imobilului catre vanzator. Daca suma de bani nu a fost restituita va puteti indestula din cota parte a lui B cu prioritate fata de orice alti eventuali creditori. Asa s-ar putea rezolva si problema proprietatii comune.
Ma confrunt cu urmatoarea problema. Se cere rezolutiunea unui contract de vanzare cumparare pentru neplata pretului. Plata pretului se poate face pe tot parcursul solutionarii cauzei, inclusiv in recurs, asa cum am gasit in doctrina sau nu se mai poate face dupa introducerea actiunii asa cum am gasit o solutie a unei instante? Instanta a motivat ca nu se poate impieta asupra dreptului creditorului de a opta intre rezolutiune si executare silita. Daca imi poate indica cineva jurisprudenta contrara as aprecia.
Am certitudinea ca este proprietarul de drept. Precizez ca apartamentul nu are deschisa carte funciara dar dreptul de proprietate a fost la vremea cuventa inscris in registrul de inscriptiuni. Interdictia de instrainare nu a expirat, va expira undeva in 2010. Intre timp trebuie sa fac ceva sa imi protejez dreptul pentru ca am banuieli intemeiate ca proprietarul nu va vrea sa incheie contractul, ba mai mult va incerca sa vanda sau sa transmita proprietatea intr-un alt fel unui tert. Eu pot sa-l notific sa se prezinte la notar la data la care expira interdictia, dar el nu se va prezenta iar intre timp poate sa vanda unui tert. Pana fac eu actiunea si pana se solutioneaza, sau pana obtin o interdictie de vanzare, apartamentul poate sa schimbe mai multi proprietari, iar eu raman in pozitia de loc favorabila de a cere de la proprietar suma platita acum 9 ani, cel mult actualizata cu sanse reale de a nu reusi sa-l execut pe nimic. Trebuie sa gasesc o solutie sa imi protejez dreptul acum, sa obtin ca antecontractul respectiv sa fie opozabil tertilor. Undeva intre dreptul la acces la o instanta si principiul securitatii circuitului civil ar trebui sa se poata realiza o actiune, dar nu reusesc sa imi dau seama ce tip de actiune ar putea fi aceasta. Va multumesc pentru raspuns, apreciez orice idei pe tema expusa.
Promblema pentru care vreau sa va cer sfatul este urmatoarea. In urma cu mai multi ani am incheiat un antecontract de vanzare cu cumparare cu uzufruct viager pentru un apartament afectat de o interdictie de vanzare de 10 ani cu plata integrala a pretului la momentul respectiv. Pana in acest moment nu a fost deschisa carte funciara de catre proprietar. Intre timp relatiile mele cu proprietarul s-au deteriorat, iar in locuita in acest moment pe langa acesta locuieste si o persoana care face investitii (modernizari) in apartamentul respectiv. Toate acestea ma fac sa banuiesc ca proprietarul are alte planuri pentru apartament si nu intentioneaza sa respecte antecontractul incheiat cu mine. Stiu ca pot sa cer instantei sa dea o hotarare care sa tina loc de act de vanzare cumparare, dar ma tem sa nu incheie intre timp si alte atecontracte sau alt tip de acte si sa trebuiasca sa ma judec si cu alte persoane. Intrebarile mele sunt: Ce pot sa fac sa imi intaresc pozitia in conditiile in care cartea funciara nu accepta sa inscriu contractul in registrul de inscriptiuni si transcriptiuni? Cum pot sa-l oblig pe proprietar sa intabuleze (sunt dispusa sa suport toate cheltuielile)? Ma poate ajuta o actiune in prestatie tabulara?