avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Activitate babau

Activitate babau

Răspuns la discuția prescriptie extinctiva

,, incasarea unor creante in anul 2008 va da dreptul de a continua executarea, deoarece termenul de prescriptie curge de la aceasta ultima plata. asa ca puneti sechestru "


Care este logica argumentarii dumneavoastra?
Precizez ca incasarile au au fost ca urmare a unui act de executare silita, respectiv ca urmare a unui ordin de poprire si nu plati de benevole.Daca ar fi fost plati benevole ar presupune recunoasterea debitului....ceea ce inseamna conform dectetului 1671958, un nou termen de prescriptie , intrucat recunoasterea debitului de catre cel in folosul caruia curge prescriptia, intrepupe termenul de prescriptie , drept urmare incepe sa curga un nou termen de prescriptie.
se pot sechestra actiunile detinute la o societate ?
care este regimul juridic al actiunilor?
Unde sa caut?
Discuție daune interese
Stie cineva cum se calculeaza daunele interese?
1)Se poate angaja raspunerea penala a actionarilor sau asociatilor pentru debite neachitate in baza unor contracte comerciale, in afara de cazul in care urmare a deschiderii procedurii de insolventa, lichidatorul angajeaza respunderea administratorului sau consiliului de administratie?
2)se poate angaja raspunderea penala a actionarilor sau asociatilor pentru debite neachitate in baza unor contracte comerciale?
Am fost cadru militar timp de 11 ani , mai exact subofiter, intr-unul din serviciile speciale din Romania.
Odata cu terminarea facultatii, am trecut in rezerva la cerere(nu demisie) intrucat nu existau posturi libere conform noii mele pregatitri.
In cazul in care ma angajez ca si functionar public, pe un post ce prevede studii superioare de lunga durata, se va lua in calcul vechimea mea de cadru militar, ca si vechime de functionar public cu statut special?Vad ca legea 188 din 1999 republicata in 2007 la art.5, nu include si institutia unde am lucrat eu ci face referire doar la Ministerul Administratiei si Rformelor Administrative.
Dupa comunicarea titlului executoriu si a somatiei de plata,in opinia dumneavoastra ,care sunt actele care intrerup prescriptia?
Actele de executare ?(ordinul de poprire)
Notificarile de plata intrerup prescriptia?
Procesul verbal de sechestru, intrerupe prescriptia?


Procedura de executare silita a inceput in anul 2005 luna octombrie, prin comunicarea titlului executoriu si a somatiei de plata,in luna urmatoare inceperii executarii silite ,adica noiembrie, debitorul cere esalonarea debitului prin 4 rate egale anuale, dar nu a fost aprobata aceasta esalonare.
Ulterior, au fost emise mai multe ordine de poprire catre toate bancile, ultimul fiind din luna decembrie 2008, ocazie cu care au si fost facute incasari dar nu suficiente in sensul de a indestula creanta.Ordinul de poprire din luna decembrie 2008 nu a fost contestat de debitoare.
Precizez faptul ca este vorba de o creanta comerciala si nu fiscala, ce provine dintr-un contract de vanzare cumparare de actiuni la o societateprivatizata, debitul fiind format din penalitati pentru nerealizarea investitiilor in societatea privatizata.
In luna octombrie 2008 au trecut 3 ani de la comunicarea titlului executoriu si a somatiei de plata, dar asa cum am precizat in luna decembrie 2008 a fost emis un nou ordin de poprire in urma caruia au fost incasati o parte din banii datorati creditoarei, tot in luna decembrie 2008 au fost descoperite bunuri imobile.
In conditiile date, se poate aplica sechestru asigurator pe aceste bunuri?
Creanta este prescrisa? Avand in vedere faptul ca de la inceperea procedurii de executare silita ( octombrie 2005 )si pana in prezent au fost intocmite acte de executare silita ( ordine de poprire ) in fiecare an.
Nu a fost incheiat proces verbal de sechestru pana in prezent deoarece bunurile au fost identificate in luna ianuarie 2009.
Intrebarea este daca:
- se poate pune sechestru asigurator pe bunuri la data prezentei, in baza comunicarii titlului executoriu din oct. 2005?
- poate sa inceapa o naua executare silita prin comunicarea unui nou titlu executoriu? ordinele de poprire emise pana in prezent au intrerupt prescriptia?
- poate creditoarea sa faca o noua comunicare a titlului executoriu,avand in vedere ca au trecut 3 ani de la comunicarea primului titlu executoriu in oct. 2008?
- care este data de la care curge un nou termen de prescriptie?
Asa cum stim prescriptia extinctiva sanctioneaza dezinteresul creditorului de a recupera creanta, prin stingerea dreptului material la actiune, iar in cazul de fata nu se poate spune ca acest creditor a fost dezinteresat in a recupera creanta din moment ce a emis ordine de poprire.
Precizez ca executarea silita se face pe OUG 51 din 1998( a AVAS), capitolul VII, IX si X.