avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi
Forum Activitate orber

Activitate orber

Răspuns la discuția Ajutor pentru acte SRL-D
Buna seara! PFA si-a inchis activitatea, doreste sa infiinteze un SRL-D, intrebarea este daca poate s-o faca si daca beneficiaza de facilitatile acordate acestora?!
Multumesc!
Răspuns la discuția tva intracomunitar
Buna ziua! Cu o situatie asemanatoare ma confrunt si eu. S-a facut o achizitie intracomunitara si la factura emisa in Ungaria apare TVA aplicat 25%.Beneficiarul acestei facturi este persoana juridica impozabila inregistrata in scop de TVA in Romania. Receptia s-a facut pe marfa achizitionata aplicand si 19%. Mentionez ca cei 2 parteneri si-au comunicat coduri valide de TVA, dar furnizorul nu a tinut seama de acest lucru.Cu mult respect vin si va intreb daca aceasta diferenta de TVA se poate recupera (conform celor relatate ma sus de D-voastra trebuia sa se taxeze in momentul vanzarii) si daca am procedat corect la receptia acesteia?Va multumesc!
In luna septembrie mi s-a desfiintat postul de sef de sectie la o croitorie unde numarul angajatilor era de 15 persoane. Contractul de munca mi-a fost desfacut conf. art.65. Printr-o cerere adresata administratorilor societatii, am cerut sa mi se acorde min. 1 salar compensator conf.art.78 din C.C.M.N.N pe anii 2007-2010(am avut CIM) dar raspuns nu am primit nici pana in ziua de azi. M-am prezentat la ITM Salaj cu o sesizare in care am prezentat ca nu mi s-a respectat dreptul mai sus mentionat, dar spre surprinderea mea, d-na inspector mi-a comunicat ca, CCMNN nu trebuie respectat de cei care au un nr. de angajati sub 20 la numar. Cerand parerea specialistilor de pe acest forum, m-am dus cu lectia invatata la ITM, dar repede mi s-a explicat ca, exista o lege care se bate cap in cap cu acordarea acestui drept, si cererea mea mi-a fost data inapoi cu mentiunea ca, din pacate asta se intampla la noi (sloganul arhi cunoscut).D-voastra, cei de pe acest forum, care ne-ati ajutat de atatea ori, cunoasteti vreo lege in acest sens?
Nu mi-am permis sa argumentez mai mult cu d-na inspector, vazand indiferenta cu care suntem tratati noi, cei care fara voia noastra, ne-am trezit peste noapte ingrosand randurile celor aflati in cautarea unui loc de munca.
Avocatnet.ro m-a ajutat in momente importante din viata mea profesionala si nu numai:concedieri, mosteniri, probleme de contabilitate, etc. Am fost tratata intotdeauna cu respect de cei care sunt niste adevarati profesionisti in domeniul lor de activitate. Cu timpul el a devenit o parte din viata mea, puneam intrebari si mi se raspundea intotdeauna de Oameni care vor sa ajute. Urmaresc cu interes subiectele nou aparute pe site, astept cu nerabdare sa vad care vor fi raspunsurile date de d-l Valeriu Tudor, d-l Manea, d-na Gabriela Mocanu si toti ceilalti carora le multumesc ca vor sa ajute oameni care asteapta nerabdatori un raspuns. Sunteti prietenii nostri care ne ajuta sa invingem in fiecare zi, sa ne sustinem cu tarie punctul de vedere, e drept cu solutia recomandata de D-voastra.
Va doresc succes in continuare si '' viata lunga"!
=D>
Răspuns la discuția initiere in contabilitate
Mare adevar ati zis d-le contabil Iulian Manea! Sunt convinsa ca sunt multi cei care fiind la inceput de drum, la fel ca si mine, nu au curajul sa ceara ajutor, ci urmaresc fiecare subiect nou, aparut pe acest forum in speranta aflarii raspunsului la problema ivita. Suntem la inceput de drum si sigur avem foarte multe de invatat; multumim tuturor care ne trateaza cu buna vointa si ne ajuta sa devenim si noi "atunci cand vom creste mari", ceea ce ne dorim, contabili de meserie. Atunci, cand n-am gasit raspuns la problemele care mi-au ridicat un semn de intrebare, am intrat pe site-ul unde, conform denumirii ei, ar trebui sa poti purta un dialog civilizat pe tema contabilitatii. Am ramas dezamagita de cata rautate, desconsiderare am citit in mesajele care au fost date ca raspuns la intrebarile puse. Va multumesc, si cred ca pot sa multumesc in numele altor cativa "boboci"de pe acest forum, ca ne tratati cu respect si aveti amabilitatea de a ne raspunde la intrebarile a caror rezolvare, pentru noi, inseamna un pas mare in dezvoltarea noastra profesionala.
Felicitari d-nei sau d-soarei Lupu Mihaela pentru curajul de a deschide o discutie pe tema inceperii carierei de contabil, pentru ca asa cum au scris si ceilalti colegi, iubim aceasta meserie si ne dorim sa ajungem si noi buni contabili.
Răspuns la discuția primirea deciziei de concediere
Azi am fost sa semnez decizia de desfacere a CIM dupa ce am fost 20 de zile in preaviz. Am semnat in 3 exemplare dar la mine nu a ramas niciunul, la intrebarea mea de ce nu primesc si eu un exemplar, sefa de echipa(!?) mi-a raspns ca contabila asa a dat dispozitii. Mentionez ca fostul meu loc de munca unde eu am fost angajata ca sef de sectie, este o unitate mica cu 11 angajati, fara compartiment de resurse umane, contabila trece pe la firma doar saptamanal 1-2 ori cand ridica facturile sosite la firma, administratorii firmei activand in Ungaria. Este normal acest lucru? Nu am primit nici un act in care sa fie specificat ca firma va trebui sa-mi dea si cel putin un salar compensator, deoarece am fost concediata conf. art.65, lucru care eu vreau sa-l cer intr-un act pe care il voi trimite la adresa firmei. Si am mai intampinat o problema, tot contabila prin aceasi persoana, mi-a lasat statul de plata sa-l semnez. Fiind de buna credinta fara sa cer banii inainte, am semnat statul si am asteptat sa-mi dea banii, dar toate drepturile ce mi se cuvin le voi primi in data de 10 a lunii octombrie, atunci cand se ia salarul la firma. Se mai poate salva ceva? Mentionez ca pana in momentul actual nu am avut probleme in primirea drepturilor cerute de mine(ex. am cerut accordarea perioadei de preaviz de 20 zile lucratoare nu 15 zile calendaristice asa cum mi-a calculat contabila). Nota de lichidare cand trebuie sa o primesc?
Va multumesc pentru toate sfaturile utile pe care mi le-ati dat in rezolvarea problemei mele!
In data de 30 septembrie, dupa efectuarea celor 20 de zile de preaviz, urmeaza sa incetez activitatea la firma, deoarece postul meu a fost desfiintat.Am primit instiintarea, cu privire la desfiintarea locului de munca, conform art.65, a-si dori sa va intreb, cand va trebui sa primesc decizia de incetare a activitatii? Sa depun o cerere in care sa cer aceasta decizie pentru a nu pierde somajul de la data incetarii activitatii?
Va multumesc!
Discuție mostenire mama
Buna ziua! Bunicul meu din partea mamei a murit acum 6 ani,dupa decesul lui s-a facut succesiunea intre bunica si cei 4 frati ai mamei mele. Anul acesta, in luna aprilie a murit si bunica, unul dintre frati si-a exprimat dorinta ca ar vrea sa cumpere de la ceilalti frati, casa parinteasca. Au trecut aproape 6 luni de la deces, fratele nu are bani ca sa cumpere casa bunicilor, iar ceilalti frati ar dori sa vanda proprietatea. Doresc sa va intreb daca mama mea poate sa faca o declaratie la notar prin care accepta expres mostenirea, si care sunt efectele faptului ca mostenirea nu s-a dezbatut in termen de 6 luni de la moartea bunicii mele?
Va multumesc!
Răspuns la discuția concediere
Puteti sa ma ajutati D-voastra in legatura cu problema pe care am prezentat-o D-lui Tudor Valeriu?Am nevoie urgenta de un sfat, e foarte important pentru mine ca sa stiu incotro s-o iau.
Răspuns la discuția concediere
Buna ziua d-le Tudor Valeriu ! Azi m-am prezentat la firma si mi s-a inmanat o instiintare in care scrie in felul urmator: angajata unitatii in functie de sef de sectie, din data de 20 august 2009, va efectua perioada de preaviz; iar din data de 09.09.2009.inceteaza contractul de munca conform Legii 53 din 2003- Codul Muncii, art.65. Deorece atat apare doar in aceasta instiintare si nu si faptul ca mi s-a interzis sa merg la lucru in perioada preavizului eu am formulata o cerere in care am urmatoarele obiectii:
1. nu apar 20 de zilelucratoare ca si perioada de preaviz in caz de concediere desi in CIM acest lucru este stipulat, 2. nu se face referire la faptul ca in aceasta perioada nu trebuie sa ma prezint la munca, despre salariul compensator, minim unul, nu se face referire
3. eu am primit de abia azi acest act desi din data de 19 august mi s-a adus verbal, la cunostinta, concedierea mea fapt ce am si scris in aceasta cerere
4.faptul ca aceasta instiintare nu poarta semntura administartorului societatii deloc ci doar numele ei si stampila firmei. Am rugat sefa de echipa, ea fiind singura persoana care are chei la birou, sa-mi dea un nr. de inregistrare pe cerere, ea mi-a raspuns ca, nu e imputernicita la asa ceva. In prezenta mea desi pe aceasta instiintare scrie ca motivul concedierii este scaderea numarului angajatiilor, cineva se afla in proba de lucru pentru un post de croitor. In incheiere am cerut ca sa mi se raspunda in cel mai scurt timp la cele mai sus mentionate in caz contrar imi rezerv dreptul de a prezenta situatia mea, organelor abilitate.
Dati-mi va rog, un sfat ce sa fac in continuare, maine m-am gandit sa merg la ITM Salaj sa prezint situatia in care ma aflu.
V a multumesc!