avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pot beneficia de salarii compensatori
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pot beneficia de salarii compensatori

Buna ziua,am si eu mai multe nelamuriri,am fost bagat in somaj,deorece firma disponibilizeaza angajatii,eu ne luandu-mi salariul de 3 luni si fara am da salarii compensatorii.
As vrea sa stiu daca ii dau in judecata pot lua salarii compensatori+salariile pe cele3 luni?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:01, 13 Noiembrie 2009
Binenteles. Este singura cale daca nu va intelegeti cu angajatorul.

Presupun ca ati incetat cim-ul cu art. 65 Codul Muncii. In aceasta situatie aveati dreptul la plata drepturilor salariale la zi, plata concediul de odihna neefectuat precum si plata minim a unui salariu compensator ( conform CCM National, posibil si mai multe daca aveti ccm de ramura sau unitate).
Va multumesc.
Da contractu de munca afost incheiat cu art.65
In luna septembrie mi s-a desfiintat postul de sef de sectie la o croitorie unde numarul angajatilor era de 15 persoane. Contractul de munca mi-a fost desfacut conf. art.65. Printr-o cerere adresata administratorilor societatii, am cerut sa mi se acorde min. 1 salar compensator conf.art.78 din C.C.M.N.N pe anii 2007-2010(am avut CIM) dar raspuns nu am primit nici pana in ziua de azi. M-am prezentat la ITM Salaj cu o sesizare in care am prezentat ca nu mi s-a respectat dreptul mai sus mentionat, dar spre surprinderea mea, d-na inspector mi-a comunicat ca, CCMNN nu trebuie respectat de cei care au un nr. de angajati sub 20 la numar. Cerand parerea specialistilor de pe acest forum, m-am dus cu lectia invatata la ITM, dar repede mi s-a explicat ca, exista o lege care se bate cap in cap cu acordarea acestui drept, si cererea mea mi-a fost data inapoi cu mentiunea ca, din pacate asta se intampla la noi (sloganul arhi cunoscut).D-voastra, cei de pe acest forum, care ne-ati ajutat de atatea ori, cunoasteti vreo lege in acest sens?
Nu mi-am permis sa argumentez mai mult cu d-na inspector, vazand indiferenta cu care suntem tratati noi, cei care fara voia noastra, ne-am trezit peste noapte ingrosand randurile celor aflati in cautarea unui loc de munca.
Nu exista nicio lege care sa conditioneze art. 78 din CCM National.
Raspunsul ITM este nefondat, dar atata vreme cat a fost exprimat verbal nu poate fi luat in considerare. Probabil asimileaza dreptul la salariu compensator doar cu situatia concedierii colective, cand de fapt era se acorda in orice situatie de concediere din motive neimputabile salariatului.
Era bine daca depuneati inregistrat sesizarea la ITM, indiferent de modalitate (direct, posta) sa fi vazut daca raspunsul scris era in aceeasi nota>
Important de stiu este ca, totusi, ITM nu putea decat sa amendeze firma, nu si s-o oblige la plata salariului compensator.
Aceasta o puteti obtine doar pe cale judecatoreasca.
1. Inspectoarea de la ITM care a dat un asemenea raspuns este o neprofesionista si incompetenta si nu cunoaste legile de baza ale functiei sale.
2. Sa va arate ea unde scrie ca unitatile care au sub 20 de salariati nu trebuie sa aplice prevederile CCMUNN/.

Alte discuții în legătură

Salariu compensatoriu lbogdan lbogdan buna ziua.am o problema care ma framanta.am o firma de 5 angajati si pe unul vreau sa-l concediez cu drept la somaj,deci restructurez.mi s-a prezentat cand ... (vezi toată discuția)
Salariul compensator. Rudolf999 Rudolf999 Salut. Noul Contract colectiv de munca de cind este in vigoare ??? si daca este mentionat in contractul colectiv de munca [b]Salariul compensator[/b]. Ma ... (vezi toată discuția)
Concediere stelamudura stelamudura Lucrez la Casa de Cultura Oradea unde sunt 16 angajati (personalitate juridica). De curand, 10 dintre acestia au primit preaviz (de 15 zile lucratoare) pentru ... (vezi toată discuția)