Buna ziua,am si eu mai multe nelamuriri,am fost bagat in somaj,deorece firma disponibilizeaza angajatii,eu ne luandu-mi salariul de 3 luni si fara am da salarii compensatorii.
As vrea sa stiu daca ii dau in judecata pot lua salarii compensatori+salariile pe cele3 luni?
Binenteles. Este singura cale daca nu va intelegeti cu angajatorul.
Presupun ca ati incetat cim-ul cu art. 65 Codul Muncii. In aceasta situatie aveati dreptul la plata drepturilor salariale la zi, plata concediul de odihna neefectuat precum si plata minim a unui salariu compensator ( conform CCM National, posibil si mai multe daca aveti ccm de ramura sau unitate).
In luna septembrie mi s-a desfiintat postul de sef de sectie la o croitorie unde numarul angajatilor era de 15 persoane. Contractul de munca mi-a fost desfacut conf. art.65. Printr-o cerere adresata administratorilor societatii, am cerut sa mi se acorde min. 1 salar compensator conf.art.78 din C.C.M.N.N pe anii 2007-2010(am avut CIM) dar raspuns nu am primit nici pana in ziua de azi. M-am prezentat la ITM Salaj cu o sesizare in care am prezentat ca nu mi s-a respectat dreptul mai sus mentionat, dar spre surprinderea mea, d-na inspector mi-a comunicat ca, CCMNN nu trebuie respectat de cei care au un nr. de angajati sub 20 la numar. Cerand parerea specialistilor de pe acest forum, m-am dus cu lectia invatata la ITM, dar repede mi s-a explicat ca, exista o lege care se bate cap in cap cu acordarea acestui drept, si cererea mea mi-a fost data inapoi cu mentiunea ca, din pacate asta se intampla la noi (sloganul arhi cunoscut).D-voastra, cei de pe acest forum, care ne-ati ajutat de atatea ori, cunoasteti vreo lege in acest sens?
Nu mi-am permis sa argumentez mai mult cu d-na inspector, vazand indiferenta cu care suntem tratati noi, cei care fara voia noastra, ne-am trezit peste noapte ingrosand randurile celor aflati in cautarea unui loc de munca.
Nu exista nicio lege care sa conditioneze art. 78 din CCM National.
Raspunsul ITM este nefondat, dar atata vreme cat a fost exprimat verbal nu poate fi luat in considerare. Probabil asimileaza dreptul la salariu compensator doar cu situatia concedierii colective, cand de fapt era se acorda in orice situatie de concediere din motive neimputabile salariatului.
Era bine daca depuneati inregistrat sesizarea la ITM, indiferent de modalitate (direct, posta) sa fi vazut daca raspunsul scris era in aceeasi nota>
Important de stiu este ca, totusi, ITM nu putea decat sa amendeze firma, nu si s-o oblige la plata salariului compensator.
Aceasta o puteti obtine doar pe cale judecatoreasca.
1. Inspectoarea de la ITM care a dat un asemenea raspuns este o neprofesionista si incompetenta si nu cunoaste legile de baza ale functiei sale.
2. Sa va arate ea unde scrie ca unitatile care au sub 20 de salariati nu trebuie sa aplice prevederile CCMUNN/.
Buna
VALYTA
AM FOST CONCEDIATA DE CURAND IN BAZA ART 65 CODUL MUNCII (REDUCERE DE PERSONAL) SI AM CITIT PE NET CA AS AVEA DREPTUL LA UN SALARIU COMPENSATOR EGAL CU ... (vezi toată discuția)