avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Activitate dorelbaiu

Activitate dorelbaiu

Răspuns la discuția PROVIDENT
Aveti posibilitatea de a face contestatie la executare la judecatorie in termen de 15 zile de la data cand ati luat cunostinta de actul de executare, respectiv instituirea porpirii pe cont.
Si eventual suspendarea executarii pana la judecarea contestatiei, cu plata unei cautiuni.
Multumesc pentru raspuns!
Intre data constituirii dosarului de executare (mai 2011) si data instituirii popririi (iulie 2014), executorul a mai trimis o somatie de plata in 02.12.2013.
Daca somatia este considerata act de executare in sensul art. 405 din vechiul cod pr. civ. atunci cursul prescriptiei ar fi fost intrerupt.
Intrebarea mea este daca o somatie reprezinta un act de executare, sau acte de executare sunt: sechestrul, poprirea, scoaterea in vanzare a unui bun, etc.?
Daca este instituita poprire pe venitul debitorului si i se retin rate lunare, poate executorul sa treaca ulterior si la vanzarea unui bun imobil al debitorului in baza aceluiasi titlu?
Daca totusi cunoaste cineva raspunsul si temeiul legal!
Executarea este inceputa pe vechiul cod.
Art. 405-2 ”Cursul prescriptiei se intrerupe: d) pe data indeplinirii in cursul executarii silite a unui act de executare;”
O somatie poate fi considerata act de executare? Somatii trimit si recuperatorii.
Cred ca acte de executare sunt: inventarierea de bunuri, sechestrul, poprirea, punerea in vanzare a unui bun, etc.
- In data de 10.08.2010 banca a reziliat contractul, intreaga suma a devenit exigibila anticipat si a cerut executarea silita;
- In data de 09.06.2011 am primit somatie de plata de la executorul judecatoresc cu amenintarea de executare silita in caz de neplata;
- In data de 02.12.2013 am primit o noua somatie de plata de la executorul judecatoresc, cu aceesi amenintare de executare silita in caz de neplata;

Avand in vedere ca de la depunerea cererii de executare silita si pana la aceasta data au trecut mai mult de 3 ani in care nu s-a executat nici o suma, se poate considera ca a fost prescris dreptul de executare silita a creditului?
Dosarul de executare silita este din luna mai 2011, dar poprirea a fost instituita abia incepand cu luna iulie 2014.
Revin la intrebare: se poate proceda si la vanzarea unui bun imobil al debitorului in baza aceluiasi titlu pentru care este instituita deja poprire si se retin rate lunare din venitul debitorului?
Daca s-a infiintat poprire pe venitul debitorului si tertul poprit vireaza de ceva timp in fiecare luna in contul executorului o suma stabilita conform legii, executorul poate sa procedeze ulterior si la vanzarea unui bun imobil al debitorului in baza aceluiasi titlu? (conform noului cod de pr. civ. in vigoare)
1. Care este efectul notarii de catre executor unei somatii de plata, la OCPI, in Registrul Digital de Transcriptiuni si Inscriptiuni pentru un imobil care nu este inscris in Cartea Funciara si la care debitorul detine in proprietate o cota de 1/2?

2. Care ar fi urmatoarele actiuni pe care executorul ar putea sa le intreprinda? (de cca. 2 ani are instituita poprire pentru acest credit si incaseaza lunar o suma din venitul debitorului)
Buna ziua,

Este cazul unei firme nesuspendata, dar care nu a mai realizat venituri de cca. 5 ani, timp in care s-a depus cu regularitate toate declaratiile si bilanturile.

S-a pierdut insa din vedere schimbarile din Codul Fiscal referitoare la trecerea de la plata impozitului pe profit la plata impozitului pe venit cu data de 1 febr. 2013, continuandu-se depunerea declaratiilor pt. impozit pe profit.

Pentru indreptare ar trebui depusa acum decl. de mentiuni 010 si decl. 101 pt. luna ianuarie 2013, care au avut termen 25 mart. 2013, si rectificarea declaratiilor 100 pt. impozit pe venit si nu pe profit asa cum s-au depus, dar ele raman tot pe zero, pt. ca nu s-au realizat venituri.

Intrebarea este daca fiscul mai poate aplica amenda de intarziere, avand in vedere ca de la data contraventiei (25 mart. 2013) au trecut mai mult de 6 luni (OG 2/2001)?

In cazul contraventiei continue termenul este de 5 ani. Exista interpretari diferite asupra notiunii de continuitate, dar dupa atati ani de aplicare a acestor norme trebuie sa se fi statuat un mod unitar de sanctionare a nedepunerii declaratiilor la termen.
Multumesc!
Daca depun acum 010, ce data de scoatere din evidenta de la impozitul pe profit si de luare in evidenta pt. impozitul pe venit ar trebui sa completez, 31.01.2013 respectiv 01.02.2013?

In acest caz trebuie sa rectific si declaratiile 100 din impozit pe profit in impozit pe venit? (desi impozitul este tot 0 lei in ambele cazuri, fiindca nu s-au realizat venituri).