Sunt PFA si am un contract pe baza careia prestez servicii pentru o firma. Asi vrea sa incetez prestarea de servicii catre aceea firma si nu stiu cum se procedeaza. Sa presupunem ca ma inteleg cu firma respectiva pentru incetarea prestarii de servicii dar trebuie sa ramana si ceva scris dar nu stiu ce si sub ce forma.
Daca am PFA pe norma de venit, la ce se aplica acel 85%? Din cate am inteles eu din lege, norma de venit este considerat venit net. Deci se ia 85% din norma? Sotul cand a depus actele la primarie au spus ca se calculeaza in felul urmator: 85% din (norma - impozit).
Mi-am prins urechile prin legi si tot nu inteleg si probabil este undeva si pe internet (forumuri) dar nu gasesc si vreu sa stiu ca sa imi fac calculele ca atunci cand vine decizia sa pot verifica deoarece pe 2008 nu am an intreg de PFA si mi-e teama ca o sa greseasca calculul (sa inparta venitul la 12 - a mai patit lumea).
Cine a trecut prin asta, va rog sa ma lamuriti si pe mine.
mai am si eu cateva intrebari:
1: am inteles bine, suspend PFA-ul din momentul cand nu mai emit facturi? Adica daca emit factura pentru perioada 1-30 septembrie, dar data facturii e in octombrie, pot suspenda activitatea cu data de 1 octombrie, chiar daca copilul de va naste probabil in noiembrie?Sau mai bine dupa ce emit factura, sau dupa masterea copilului?
2: ce acte imi tr. DE LA finante si daca am probleme in obtinerea lor daca PFA-ul e deja suspendat?Actele imi tr. cand depun dosarul pt. CIC. sau il procur din timp? Am PFA pe norma asa ca nu
3: daca CASS-ul nu imi plateste prenatalul si postnatalul (platesc cele 5.5% dar nu am asigurare pentru 'indemnizatii'), mai am nevoie de 'certificat medical' de la medicul de familie? mai trebuie sa-l predau undeva, trebuie sa figureze undeva?
4: pot intra in CIC imediat dupa nasterea copilului, fara cele 42 de zile obligatorii de postnatal? in lege spune ca pot intra persoanele care nu beneficiaza de postnatal dar nu stiu daca in cazul meu se aplica sau nu.
5: ce se mai aude de legea cu 105 zile de postnatal, sa votat, este posibil sa-l prind, in cazul asta cat ar fii postnatalul obligatoriu?
O noutate absoluta pentru mine in legatura cu indemnizatia in varianta de 85% din venituri este este necesitatea de plata la casa de sanatate si asigurari a 0.85% (pentru concedii de boala si indemnizatii) PE LANGA acei 5.5% pe care oricum trebuie sa le platim pe fiecare tip de venit.
Acum sunt in situatia in care sotia a avut venituri considerabile si prin PFA pe langa salariul primit ca angajat iar baietii destepti de la casa de asigurari nu accepta plata acestor 0.85% retroactiv in schimb ne obliga la plata acelor 5.5% cu penalitati cu tot.
Am auzit ca e posibil sa fac o solicitare de derogare la CASS in scris de la prevederile in acest sens (legea 399/2006). Ma poate ajuta cineva cu un model pentru o astfel de solicitare?
Va multumesc in avans!
ooooaaaaa, de unde ai aceasta informatie??? e pe bune sau zvon? eu stiam ca nu iti plateste concediul medical prenatal si postnatal daca nu ai aceasta asigurare platita (cea pentru 'indemnizatii si concedii'), dar CIC-ul nu are nici o legatura cu asta. Daca aflii ceva, vreu si eu informatii!!!! TE ROG!!!!!
în 27 mai am fost implicata într-un accident în care deși nu am avut nici o vina, am fost declarata vinovata pe niște motive stupide. când mi-a pus polițistul procesul verbal în fata pentru a fii semnata, eu am încercat sa-l citesc. vroiam sa știu ce semnez, la ce ma obliga semnătura, etc (dacă conține și recunoașterea vinovăției?????). el a spus ca nu vreau sa-l semnez și mi l-a smuls din fata și i-a dat unui 'martor' sa semneze, spunând ca o sa-l trimită prin posta. Mie mi-a dat 'autorizația de reparație'. Am reparat mașina deoarece în câteva zile nu mai puteam circula cu aceea autorizație dar la CASCO nu vrea sa mi-l plătească deoarece nu am procesul verbal.
1:ași vrea sa știu ce pot sa fac pentru a primi acest proces verbal dacă nu vine prin posta. am înțeles ca ar trebui sa vina în maxim 1 luna dar a trecut aproape luna și nimic?
2:dacă am 'autorizația de reparație' de ce îmi cere la CASCO și procesul verbal. e CASCO-ul meu, plătit ca sa ma despăgubească în caz de accident, indiferenta de a cui e vina.
3: dacă vine procesul verbal, pot sa-l contest în instanta. dar pana atunci mașinile implicate sunt reparate, cum demonstrez ca nu era vina mea? trebuia sa fac o expertiza înainte de repararea mașinii? nu am nici poze cu mașinile avariate, doar ce s-a făcut la CASCO la deschiderea dosarului.
4: atitudinea neadecvata a organului de politie, pe unde pot 'reclama'? vinovăție stabilita pe motive de genul :"am mai văzut femeie la volan", sau ' în caz de accident intre o mașina mica și un tir, este întotdeauna din vina șoferului din mașina mica' sau faptul ca nu m-a lăsat sa citesc ceea ce a scris în procesul verbal, inclusiv la observațiile la care am eu dreptul . acestea nu le pot 'demonstra' în instanta deoarece singurul meu martor ar fii celalalt conducător auto care nu cred ca ar fii de partea mea. pur și simplu, dacă el nu a recunoscut vinovăția (deși nici nu a negat -o - doar a dat o declarație ambigue) în fata politiei, nu o sa facă nici la tribuna. polițistul l-a 'scos', nu o sa depună mărturie împotriva lui.
cred ca ma lupt cu morile de vânt dar mie îmi trebuie mașina și dacă eram vinovata, aveam procesul verbal, aveam mașina reparata și plătita de CASCO.
am asigurare de sanatate (virez acei 6.5% la sanatate) si am asigurare cand ma duc la medic, spital, analize etc. dar nu am aceea asigurare de "concedii si indemnizatii" (cei 0.85%). Asta este problema mea.
Sunt PFA cu norma de venit din 1.9.2008. Mi-am facut asigurare la CAS (tot din 1.9.2008) dar NU AM STIUT ca pentru 'concedii si indemnizatii' trebuie facuta o alta declaratie. Acum am aflat ca sunt gravida si ca nu o sa-mi plateasca CAS-ul nici concediul de maternitatea si nici indemnizatia de crestere a copiluiui pana la 2 ani. Si ca nu se poate face retroactiv. Asa este? Ce pot face acum? Daca imi depun acum acea declaratie ce pot sa primesc in cazul in care copilul se va naste in noiembrie 2009?