Sunt pensionata din februarie 2020.
La dosarul de pensionare am depus o adeverinta primita de la angajator, care cuprinde:
- sporurile acordate pana la data de 1.04.2001 (de vechime si de confidentialitate),
- premiilele si stimulente anuale pana in 2010.
In adeverinta se mentioneaza ca in toata perioada angajatorul a virat CAS pentru aceste sporuri si venituri, iar pentru perioada pana la 1.04.2001 a virat si contributia pentru pensia suplimentara.
Din calculul punctajului anual pentru stabilirea pensiei nu pot sa imi dau seama daca s-a tinut cont de aceste venituri si sporuri.
Daca nu, in recalcularea pensiei conform noii legi se vor lua in calcul?
Va multumesc pentru raspuns!
Din comunicatul CNPP am inteles ca sumele retinute in ianuarie 2023 vor fi restituite din oficiu, pentru ca au fost retinute din drepturile unei luni ulterioare datei publicarii Deciziei CC nr. 650/ 15.12.2022. Intrebarea mea viza restituirea sumelor retinute in perioada ianuarie - decembrie 2022.
Mentionez ca nu am pensie speciala, dar este mai mare de 4.000 lei, pentru ca am contribuit din mai multe surse de venit - iar la CASS contribui si acum, din investitii, asa ca as dori sa recuperez ceea ce am platit si din pensie. Cã de beneficiat, de cate ori am avut nevoie pentru analize sau alte investigatii, am auzit doar "nu avem fonduri decât peste x luni"!
Buna ziua!
Lucrez in domeniul sanitar-veterinar, intr-o unitate teritoriala a Autoritatii Nationale Sanitar-Vteterinare.
La momentul intrarii in vigoare a Legii nr. 153/2017 eram incadrata la nivelul maxim categoriei mele, dar prin includerea sporului de vechime in slariul de baza am pierdut din venit aproximativ 600 lei.
Acum, fiind tot la maxim in grila prevazuta de legea 153/2017, inteleg ca nu voi beneficia nici de majorarea de 10% prevazuta de OUG nr. 168/2022.
Cu alte cuvinte, incepand din 2018 am venitul redus din cauza Legii nr. 153/2017, si nici acum nu pot beneficia de majorarea cu 10%.
Pot sa fac ceva legal in acest sens? Ma refer la vreo actiune in instanta (si daca da, impotriva cui?). Exista motive de neconstitutionalitate pe care pot sa le invoc? Consider ca sunt discriminata pentru faptul ca inca de la data aparitiei legii nr. 153/2017 ma aflam la nivelul maxim de salarizare - dar efectele inflatiei ma afecteaza si pe mine.
Cumul pensie anticipata partial cu venituri asmimilate salariilor.
Conform Art. 114(1) b) din legea pensiilor, plata pensiei anticipate se suspenda doar daca se realizeaza venituri in baza unui contract individual de munca, sau ca functionar public, sau din functii elective. - Art. 6 (1) pct. I lit a) si b) si pct. II.
Chiar daca indemnizatia de membru al consiliului de administratie este un venit asimilat salariilor (eu inteleg ca in scopul obligativitatii platii impozitelor si contributiilor) , conform codului fiscal, nu intra in categoria situatiilor pentru care se suspenda plata pensiei.
Insa, casa judeteana de pensii m-a anuntat ca de la CNPP primesc lunar tabel cu persoanele care platesc CAS si carora trebuie sa le suspende plata pensiei.
Eu vad aici un cerc vicios: conform legii pensiilor poti cumula anumite venituri cu pensia, conform codului fiscal trebuie sa platesti CAS din acele venituri, iar daca platesti CAS ti se suspenda plata pensiei.
Gresesc in interpretarea prevederilor legale?
Daca da, rog argumente.
Daca nu, cum ar trebui sa procedez ca sa pot beneficia de dreptul de a obtine un venit din indemnizatia de membru in consiliul de administratie fara sa pierd pensia anticipata?
Indemnizatia din consiliu de administratie este considerat un venit asimilat salariilor, nicidecum cu venituri realizate din activitati dependente,
Multumesc pt raspuns!
Însa, eu inteleg ca plata pensiei anticipate se suspenda doar daca se realizeaza venituri in baza unui contract individual de munca, sau ca functionar public, sau din functii elective. - Art. 6 () pct. I lit a) si b) si pct. II.
Chiar daca indemnizatia de consiliu este un venit asimilat salariilor (eu inteleg ca in scopul obligativitatii platii contributiilor) , conform codului fiscal, nu intra in categoria situatiilor pentru care se suspenda plata pensiei.
Gresesc? Daca da, va rog argumente.
Indemnizatia din consiliu de administratie este considerat un venit asimilat salariilor, nicidecum cu venituri realizate din activitati dependente,
Multumesc pt raspuns!
Însa, eu inteleg ca plata pensiei anticipate se suspenda doar daca se realizeaza venituri in baza unui contract individual de munca, sau ca functionar public, sau din functii elective. - Art. 6 () pct. I lit a) si b) si pct. II.
Chiar daca indemnizatia de consiliu este un venit asimilat salariilor (eu inteleg ca in scopul obligativitatii platii contributiilor) , conform codului fiscal, nu intra in categoria situatiilor pentru care se suspenda plata pensiei.
Gresesc? Daca da, va rog argumente.
In intelegerea mea, urmatoarele prevederi creeaza baza legala pentru cumulul pensiei anticipate partial cu indemnizatia din consiliu de administratie:
Art. 114 (1) In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
a) pensionarul si-a stabilit domiciliul pe teritoriul altui stat, cu care Romania a incheiat conventie de reciprocitate in domeniul asigurarilor sociale, daca, potrivit prevederilor acesteia, pensia se plateste de catre celalalt stat; b) pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale, realizeaza venituri lunare aflandu-se in una dintre situatiile prevazute la art. 6 Alin. (1) pct. I lit. a) si b) sau pct. II; (forma valabila cu 23.11.2017 - LEGEA nr. 217 din 17 noiembrie 2017, publicata in MOR nr. 908 din 20 noiembrie 2017)
Art. 6 (1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul Legii:
I. a) persoanele care desfasoara p pe baza de contract individual de munca; (forma valabila cu 1.01.2018 - OUG nr. 103 din 14 decembrie 2017, publicata in MOR nr. 1010 din 20 decembrie 2017)
b) functionarii publici;
c) abrogata; (cu 1.01.2018 – OUG nr. 103 din 14 decembrie 2017, publicata in MOR nr. 1010 din 20 decembrie 2017)
d) alte persoane care realizeaza venituri asimilate salariilor pentru care se datoreaza contributie de asigurari sociale, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul Fiscal. (forma valabila cu 1.01.2018 – OUG nr. 103 din 14 decembrie 2017, publicata in MOR nr. 1010 din 20 decembrie 2017) II. Persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct. I;
III. persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile Legii, denumite i
Art. 118 (1) In sistemul public de pensii pot cumula pensia cu venituri realizate din activitati dependente, asa cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, urmatoarele categorii de pensionari: (forma valabila cu 23.11.2017 - LEGEA nr. 217 din 17 noiembrie 2017, publicata in MOR nr. 908 din 20 noiembrie 2017)
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
e) pensionarii care realizeaza venituri in calitate de consilieri locali sau judeteni. (forma valabila cu 23.11.2017 - LEGEA nr. 217 din 17 noiembrie 2017, publicata in MOR nr. 908 din 20 noiembrie 2017) (1^1)In sistemul public de pensii pot cumula pensia cu venituri realizate din activitati dependente, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, cu exceptia celor realizate din situatiile prevazute la art. 6 Alin. (1) pct. I lit. a) si b) sau pct. II, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii de invaliditate incadrati in gradul I sau II de invaliditate, precum si pensionarii de urmas incadrati in gradul I sau II de invaliditate;
b) pensionarii de invaliditate incadrati in gradul III de invaliditate, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate; c) pensionarii beneficiari ai unei pensii anticipate sau ai unei pensii anticipate partiale;
Pentru cele mai multe venituri care se pot cumula cu pensia anticipata partia se datoreaza contributia CAS. Asta inseamna ca pensia (punctajul pentru pensie) se va recalcula? Cand? La incetarea activitatii care se cumuleaza cu pensia? Sau la trecerea de la pensia anticipata la cea de limita de vâsta? Mai trebuie depuse documente (acte doveditoare) pentru contributii suplimentare?
Buna ziua!
Sunt pensionata anticipat cu pensie partiala. As putea sa cumulez pensia cu venitul obtinut dintr-o indemnizatie de membru al consiliului de administratie, ntr-o societate comerciala privata!? Ca membru in consiliul de administratie nu as avea un contract individual de munca ci un contract de management,, in baza codului civil.