Este cazul unui debit de 1000 lei pentru care a intervenit prescripția iar creditorul cere executarea silită după epuizarea termenului de 3 ani. Executorul cere și el 900 lei cheltuieli de executare. Debitorul este executat prin poprire pe totalul sumei de 1900 lei, dar știind că a intervenit prescripția dreptului de executare silită depune contestație. Pentru ce sumă calculează taxa judiciară: pentru debitul de 1000 lei sau pentru suma totală executată, de 1900 lei?
Executorul nu vrea să înapoieze partea de onorariu ce i-a fost anulată de instanță.
Am executat silit o bancă care nu a achitat de bună voie suma datorată. Banca a depus contestaţie la executare şi a obţinut, prin hotărâre rămasă definitivă prin neapelare, întoarcerea unei părţi din suma executată.
Conform dispozitivului hotărârii:
«Se anulează în parte executarea silită şi se dispune întoarcerea sumei de 4313,68 lei.
Se obligă intimata la plata către contestatoare a 353,55 lei cheltuieli de judecată.»
În considerentele hotărârii se precizează:
«Instanţa va anula executarea silită pentru suma de 4313,68 lei compusă din 3855,71 lei obligaţie principală şi 457,97 lei onorariu executor anulat în raport de cuantumul obligaţiei principale pentru care s-a anulat executarea silită.»
«Pentru diferenţa de 457,97 lei va dispune anularea încheierii de stabilire a cheltuielilor de executare, ca excedând valorii stabilite conform art.39 alin.1 lit.a din Legea 188/2000.»
Prin urmare din suma totală de 4313,68 lei, ce trebuie întoarsă, eu voi restitui băncii suma de 3855,71 lei din obligaţia principală care mi-a fost distribuită la care adaug cheltuielile de judecată, iar executorul restituie diferenţa de 457,97 lei adică partea de onorariu ce i-a fost anulată dar care se află încă în posesia sa.
Executorul mi-a relevat faptul că eu voi achita contestatoarei întreaga sumă de 4313,71 lei care include şi partea de 457,97 lei anulată din onorariul său, şi cu toate acestea el nu îmi va returna niciodată această sumă.
Având în vedere că instanţa a stabilit că suma de 457,97 lei a fost însuşită de executor cu încălcarea prevederilor art.39 alin.1 lit.a din Legea 188/2000 şi i-a anulat încheierea de stabilire a cheltuielilor de executare pentru această sumă, este legal ca eu să o suport şi să nu îmi returneze această sumă?
Eu cred că nu este legal şi vă rog să mă sfătuiţi, ce pot face?
Buna ziua,
Este vorba de un contract bancar incheiat in 2007, reziliat în august 2010, incuviintat la executare in martie 2011 si cu platile incepute in iulie 2014 si inca continua. Dupa reziliere s-au aplicat aceleasi dobanzi prevazute in contract. Rugamintea mea este daca poate cineva sa imi lamureasca urmatoarele aspecte:
1. A fost legala aplicarea dobanzilor prevazute in contract dupa rezilierea lui?
2. Daca nu a fost legala, cum se poate indrepta aceasta situatie?
3. Care sunt actele normative in vigoare pentru calculul corect al dobanzilor legale, avand in vedere datele calendaristice aratate mai sus?
OUG 52/2016 prevede la art. 55, alin. 3: ”Pe parcursul procedurii de executare silită se interzice perceperea dobânzilor şi a dobânzilor penalizatoare.” As vrea sa stiu daca aceasta prevedere mai este in vigoare sau a fost abrogata sau modificata printr-un alt act normativ.
Ce regim au cheltuielile efectuate de catre B.E.J. cu copierea dosarului de executare pentru instanta, cu ocazia judecarii contestatiei la executare? Sunt cheltuieli de executare sau cheltuieli de judecata?
Conf. disp. art. 1578 alin. (5) Cod Civ. Nou ”comunicarea cesiunii nu produce efecte daca dovada scrisa a cesiunii nu este comunicata debitorului”.
Va rog, cine poate sa ma lamureasca:
1. ”dovada scrisa a cesiunii” poate fi altceva decat contractul de cesiune unde ar trebui sa fie precizata valoarea cesiunii privitoare la debitorul in cauza?
2. Daca cesiunea a fost facuta inainte de intrarea in vigoare a Cod Civ. Nou, cesionarul mai are obligatia de a comunica dovada scrisa a cesiunii, sau poate notifica debitorului cedat ce suma vrea fara sa fie obligat si la comunicarea dovezii?
Se poate introduce actiunea in constatare a clauzelor abuzive dintr-un contract aflat deja de ceva timp in faza executarii silite prin poprire pe veniturile salariale?
Am avut un card cu o limita de credit mica. Cand nu am mai putut achita ratele mai aveam de plata putin peste 400 lei. Creanta a fost vanduta unei firme de recuperare care a cerut executarea silita pentru 1000 lei la care a adaugat si executorul 500 lei cheltuieli si onorariu, deci in total 1500 lei.
De la ultima plata au trecut aproape 5 ani. Intrebarea mea este daca merita sa fac contestatie la executare avand in vedere costurile judecatii, timpul pierdut, stresul si daca este respinsa se mai adauga si cheltuielile de judecata?
Care ar fi suma cea mai mare la care ar putea sa se ridice cheltuielile de executare silita pentru executarea unei creante in valoare de 1500 RON, avand in vedere toate cheltuielile in afara de onorariul executorului?