avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Activitate andrea_u

Activitate andrea_u

4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua. Eu v-as sfatui la fel, sa NU vindeti, este al dvs, Nu va faceti si mai multe probleme in viitor. Fiti ferma si nu va lasati manipulata de fata dvs. In functie de varsta dvs, v-as sfatui sa va recasatoriti si intemeiati o noua familie sau adoptati un copil, puteti adopta chiar si singura, Va dau acest sfat fiindca la batranete altfel nu o sa aveti pe nimeni care sa va ajute sau sa va rasplateasca iubirea. Fata dvs o sa incerce sa scape de dvs pe motivul ca sunteti batrana si fara discernamant, si bolnava, si va baga intr-un azil, sau cine stie de ce va fi capabila, ca sa se vada cu casa in mainile ei. Dvs trebuie sa va asigurati ca veti avea o batranete linistita si frumoasa, ca veti avea oameni in jur care sa va iubeasca si sa va protejeze. I-ati oferit deja prea mult fetei dvs. Insa daca fata are probleme psihologice sau probleme cu drogurile care o fac sa reactioneze asa aiurea v-as sfatui sa incercati sa o ajutati ca sa isi revina, insa daca e doar o "obisnuinta" trebuie sa o lasati sa zboare din cuib chiar si fara voia ei, pt binele ei, ca sa se maturizeze, si sa fie capabila sa se intretina singura, sa isi plateasca singura chiria. Doar atunci va aprecia, cand trebuia ea sa munceasca banii. Sa va dea Dumnezeu intelepciune ca sa puteti lua decizia cea mai buna pe termen lung pt toata lumea,
Imi puteti spune, va rog, cu ce lege si ce articol exact din lege pot sa conving angajatorul meu ca ar trebui sa primesc tichete de masa si pt zilele in care recuperez orele suplimentare?
Imi cer scuze dar nu am inteles exact pt urmatorul exemplu:

Luna mai - 22 zile lucratoare - 19 zile lucrez - 3 zile recuperez cele 24 de ore suplimentare, Cate bonuri de masa mi se cuvin? 19 bonuri sau 22 de bonuri?
Multumesc frumos, inteleg ca pt luna aprilie nu am cum sa iau mai multe bonuri, Dar pt luna mai care este situatia? Pt zilele in care am recuperat cate 8 ore suplimentare/zi se acorda bonuri de masa?
Buna seara,

Va rog sa ma lamuriti in legatura cu acordarea bonurilor de masa.

Norma 8 ore/zi - 5 zile pe saptamana
sambata/duminica liber

De ex eu muncesc toata luna aprilie toate zilele lucratoare (8 ore pe zi) si in plus
- muncesc si 26 si 29 aprilie (vineri si luni - 2 zile de sarbatoare legala) cate 8 ore pe zi
- si mai muncesc si 20 aprilie - o zi de sambata - 8 ore pe zi

La finalul lunii aprilie o sa pot zice ca am muncit in total 23 de zile:
- cele 20 de zile lucratoare full
- 3 zile (=24 ore suplimentare) => 1 sambata + 2 sarbatori legale

Intrebarea 1 - Cate bonuri de masa se cuvin pt luna aprilie?

Daca vreau sa imi recuperez in luna mai cele 24 de ore muncite, am 2 optiuni:

A. Luna mai are 22 de zile lucratoare, lucrez 19 zile si imi iau 3 zile libere pe baza celor 24 de ore suplimentare (1 sambata + 2 zile sarbatori legale din Aprilie)

Intrebarea 2 - Cate bonuri de masa se cuvin pt luna mai in acest caz?

B. Luna mai are 22 de zile lucratoare, Lucrez 22 zile si imi recuperez cele 24 de ore in 6 zile in care voi lucra doar 4 ore in loc de 8 ore, restul zilelor lucrez normal 8 ore.

Intrebarea 3 - Cate bonuri de masa mi se cuvin pt luna mai in acest caz?

A treia posibilitate - luna aprilie - 20 zile lucratoare - 12 zile lucrez 8 ore pe zi, iar 8 zile lucrez 9 ore pe zi => am lucrat 20 zile + 8 ore suplimentare -

Intrebarea 4 - Cate bonuri de masa se cuvin pt aprilie?

Le recuperez in mai tot asa sau 1 zi libera (=8 ore) SAU timp de 2 zile vin doar 4-4 ore.

Intrebarea 5 si 6 - Cate bonuri de masa se cuvin pt luna mai?

As vrea sa stiu daca exista diferente la acordarea numarului bonurilor de masa in functie de modul de efectuare/luare a orelor suplimentare.

Multumesc frumos!
Multumesc frumos!
Buna seara,

As dori sa aflu daca angajatorul poate sa oblige angajatul sa primeasca bonurile de masa pe card?
Sau angajatul are dreptul conform legii (exista vreo lege in acest sens?) sa aleaga daca vrea bonurile pe suport de hartie sau card.

Pana acum primeam bonurile de masa pe suport de hartie, Dar din aceasta luna s-au trecut toate pe card, motivatia fiind GDPR-ul.
Eu nu sunt de acord cu acest lucru, dar nu stiu daca exista vreo lege in acest sens sa dea dreptul angajatului sa aleaga?

Va multumesc

Eu am o alta intrebare. Cum este posibil ca sora sa aibe dreptul sa stea in apartament, iar acrucspiru sa nu aibe drept nici sa intre?
Nu exista nicio lege care sa specifice ca oricine vrea sa stea in acel apartament fie sora sau concubinul sau acrucspiru, este necesar acordul ambilor parti intrucat amandoi au drept de proprietate asupra intregului bun in materialitatea sa, chiar daca nici unul nu are un drept exclusiv?
Sorei cine ii da dreptul sa stea acolo? Faptul ca ea a fost mai rapida sau statea dineaintea mostenirii ii confera acest drept in plus? Mi se pare o aberatie, fiindca sora fiind instalata confortabil in apartament cu drepturi depline de folosinta, probabil nu o sa aibe niciun motiv sa plateasca vreodata jumatate din apartament lui acrucspiru, fiindca ea oricum foloseste 100% fara sa fie deranjata de nimeni.
Daca sora are dreptul sa stea acolo, si acrucspiru are dreptul sa se mute si sa locuiasca acolo, sau sa intre ori de cate ori doreste.
Unde gresesc in logica mea?