avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Activitate voichita

Activitate voichita

Sunt în căutarea unor argumente (soluții instanțe, doctrină) care să susțină ideea că nedepunerea unor documente contabile până la data stabilită de lege este o contravenţie instantanee, şi nu una continuă. Scopul final este evident să pot invoca prescripția... Am găsit o singură decizie pronunțată de Jud. Măcin, unde se arată că atâta timp cât legea impune îndeplinirea unei obligaţii până la un anumit termen, ajungerea la termen fără a fi îndeplinită obligaţia consumă contravenţia şi o şi epuizează, întrucât efectele neîndeplinirii actului rămân aceleaşi. Vă mulțumesc.
Buna ziua. Cunoasteti cine este acum autoritatea competenta sa elaboreze puncte de vedere la solicitările de clarificare pe care autorităţile contractante/potenţialii ofertanţi/autorităţile de management le transmit cu privire la modul de interpretare a prevederilor legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice.

Pana la data intrarii in vigoare a HG 760/2012, era Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice.

Multumesc.
Din pacate nu prea pot fi de acord cu dvs.. Asa cum precizam in mesajele anterioare, in legislatia asigurarilor nu sunt reglementate politele de asigurare de garantii. In al doilea rand, politele de asigurari de garantii nu au nicio legatura dupa parerea mea, cu asigurarile de bunuri, pentru ca se supun unor reguli diferite. De exemplu, neplata primei nu poate fi opusa beneficiarului politei pentru a se refuza plata despagubirii. De asemenea, nu se poate denunta unilateral polita, pentru ca este un angajament irevocabil. O a treia deosebire este faptul ca prin plata despagubirii, asiguratorul are dreptul de a se regresa impotriva asiguratului, nu a persoanei raspunzatoare de producerea prejudiciului. V-as ruga sa specificati de ce considerati ca nu se aplica uzantele in temeiul art. 1. alin 5 NCC? Va multumesc.
Vă mulţumesc pentru răspuns. Doresc să mă refer doar la domeniul asigurărilor. Din păcate legislaţia specifică nu reglementează acest tip de poliţe. Poliţele de garanţie de participare la licitaţie, de bună execuţie şi de retur avans sunt menţionate ca alternativă la SGB în legislaţia achiziţiilor publice, unde se prevede că pot fi condiţionate sau necondiţionate, şi cam atât. ªi mai avem 2321 NCC. Ele au mai degrabă natura juridică a unei SGB, întrucât o serie de principii generale aplicabile poliţelor de asigurare nu se aplică în cazul lor. Ca de exemplu, dreptul de denunţare unilaterală al asigurătorului.
De aceea, îmi puneam problema dacă în baza art. 1 alin. 5 NCC se pot invoca într-un eventual litigiu prevederile unei publicaţii ICC, având în vedere lipsa unei reglementări explicite în România a poliţelor de asigurare de garanţii.
Buna ziua. Mă confrunt cu problema lipsei de reglementare a poliţelor de asigurare de garanţii, cu excepţia dispoziţiile art. 2321 NCC- care sunt în mod tradiţional asociate scrisorilor de garanţie bancară. În aceste condiţii, dacă art. 1 din NCC prevede că uzanţele reprezintă izvor de drept, putem interpreta că temeiul juridic îl reprezintă publicaţiile ICC 458 (758) şi 524? Pot fi ele considerate uzanţe codificate (art. 1 alin. 5 NCC)? Vă mulţumesc.
Asa ar fi normal, insa societatile acreditate sa "formeze" mediatori nu ar mai avea profit. Costa aproximativ 4.000 lei un curs, din cate am vazut.
Va multumesc pentru raspuns. Si eu cred ca va intra in vigoare. Pe mine ma nelinisteste insa faptul ca nu stiu cum vor interpreta instantele dispozitiile din noul cod. M-am uitat si pe site-ul baroului, dar ei tin cursuri de drept canonic, arta pledoariei la avocati sau actiunile de carte funciara. M-ar interesa si niste aspecte punctuale tratate de specialistii in drept civil, ca de exemplu domnii profesori Stoica, Marian Nicolae, Baias si asa mai departe. Nu am reusit sa gasesc nici articole pe aceasta tema in Dreptul. Daca dvs cunoasteti publicatii pe aceasta tema, v-as fi recunoscatoare.
Am rugamintea sa imi recomandati un curs avand ca obiect modificarile aduse de noul Cod Civil. Va multumesc.
Răspuns la discuția Contract de imprumut
Si eu sunt de parere ca imprumutul este valid, avand in vedere ca nu este o activitate exercitata de societate cu caracter profesional, in scopul obtinerii de profit. Debitul restant se poate cere si prin procedura somatiei de plata (OG 5/2001), avand in vedere ca este constatat printr-un inscris insusit de debitor.
Daca vreti sa iesiti din contract, incercati sa va prevalati de intarzierea dezvoltatorului in predarea apartamentului, ca si motiv de reziliere. Daca doriti totusi sa achizitionati apartamentul, va sfatuiesc sa renegociati cu ei in mod ferm, eventual in prezenta unui avocat. Ei nu au nimic de castigat daca refuzati semnarea contractului.