avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Activitate MIRELA BEJAN

Activitate MIRELA BEJAN

Facilitatea prevazuta la art.19/4, in vigoare de la 01.07.2014 se poate aplica si pt echipamentele din grupa 2.1 care au fost achzitionate printr-un proiect POS CCE - adica facilitate la facilitate ?

Nu gasesc nici o prevedere in acest sens. In 2009 la art.19/2 exista interdictia,acum nu mai e.

Multumesc!
Mirela
Nu este un venit de natura salariala in sensul ca nu este supus impozitarii si contributiilor de sanatate, somaj, cas, insa ca sa poti beneficia de aceasta clauza d neconcurenta ea trebuie sa fi fost prevazuta in contractul individula de munca sau intr-un act aditional la acesta.

Personal as agrea ideea inregistrarii sumelor provenite din clauzele de neconcurenta in felul urmator:
* inregistrarea obligatiei angajatorului 621=4281
*plata efectiva 4281=512,531


Mirela
Cu scuzele de rigoare pentru ca te contrazic a nu stiu a catea oara, cred ca la mijloc este o confuzie.
Retinerea impozitului la sursa se face pentru conventiile civile, ori noi discutam de un contract de vanzare cumparare. Ce impozit la sursa sa retin daca achizitionez un calculator( ca de la exemplul asta am pornit) de la o persoana fizica?!!!
Cred ca ar fi fi bine sa nu amestecam lucrurile, conventiile civile incheiate cu o persoana fizica pentru prestarea unor servicii si pentru care se retine impozitul de 10% la sursa este cu totul altceva.
Despre certificatul de producator nu comentez pentru ca ii si spune numele cine trebuie sa-l ofere si in lege sunt prevazute si cazurile in care achiztiile trebuiesc insotite de certificate de garantie, producator.

Mirela
Cum sa fie confundata achizitia de mijloace fixe cu alte activitati comerciale?

Pentru orice achizitie xeista o nota de recptie, o comisie care semneaza pentru efectuarea receptiei, pana la urma un bun care se poate oricand regasi fizic, cum poti sa pui la indoiala achizitia acestuia?!


Mirela
Sincer , nu inteleg la ce impozit la sursa te referi.In plus nu prea vad legatura intre achizitionarea unui mijloc fix si impozitele care se retin la sursa.

Oricum cred ca mai multe informatii ne-ar ajuta pe toti sa elucidam problema achizitiilor de la persoane fizice.


Mirela
Răspuns la discuția deconturi salariati
Abonamentele facute in nume personal nu sunt deductibile din punct de vedere fiscal.Exista si posibilitatea de a face abonamente in numele persoanei juridice, e drept la un pret mai mare, caz in care sunt deductibile din punct de vedere fiscal.
Diurna care se acorda pe zi de delegatie este de 105.200 rol pentru institutiile publice, agentii economici privati putand sa acorde diurna dupa posibilitati, deductibila fiscal in cuantum de 2.5*diurna institutiilor publice, adica 263.000 rol, cu conditia ca firma sa fi obtinut profit.In cazul in care firma este in pierdere este deductibila fiscal doar suma de 105.200 rol.


Mirela
Achizitionarea mijloacelor fixe, obietelor de inventar , materialelor sau materiilor prime se poate face atat de la persoane fizice , cat si juridice.Conform legii 650/2002 comertul in Ro este liber si nu poate fi ingradit. Comertul intre persoane juridice este reglementat el efectuandu-se prin schimbul de documente intre cele doua societati.
Achizitiile de la o persoana fizica se realizeaza pe baza Borderoului ed achizitie, iar in fapt se dovedeste prin Nota de receptie. Plata bunurilor se face prin casierie sau banca.In cazul in care se face prin casierie se foloseste Dispozitia de plata care va avea toate rubricile completate si obligatoriu semnatura perosanei fizice pentru dovada platii.Daca plata se face prin banca documentul folosit este ordinul de plata.
Este de dorit ca orice achizitie si obligatoriu pentru prestarile de servicii, sa existe un contract intre parti care sa garanteze respectarea legii 469/2002 privind intarirea disciplinei contractuale.


Mirela
Răspuns la discuția Factura
Potrivit reglemetarilor codului fiscal ai obligatia de a emite factura de avans in maximum 5 zile de la incasarea banilor in vederea colectarii tva-ului.La livrarea efectiva a bunurilor se face stornarea avansului si facturarea produsului propriu zis.Cele doua operatiuni se pot realiza pe acelasi document.


Mirela
Răspuns la discuția deconturi salariati
Intr-adevar intrebarea e destul de ambigua, iar raspunsul ar presupune niste explicatii mai vaste.
Ideea e ca salariatii pot ridica bani din casieria unitatii fie pentru unele cheltuilei efectuate in scopul desfasurarii activitatii societatii, caz in care justificarea acestora se face pe baza decontului de cheltuilei, fie pentru delegarea , deplasarea in interes de serviciu , caz in care justificarea numerarului ridicat se face pe baza ordinului de deplasare.In acest sens sunt mai multe reglementari si am sa-ti dau niste extrase din lege cu ce consider ca e mai important. HG 543/1995 privind delegarea si detasarea in alta localitate nu face precizari exprese privind persoanele care pot fi delegate.Din context insa rezulta ca pot fi delegate doar persoanele salariate ale unei societati.In acest sens se fac urmatoarele precizari “delegarea sau detasarea salariatilor se dispune in scris de catre conducerea instituiei…. Salariatii aflati in delegare trebuie sa-si desfasoare activitatea in cadrul programului normal de lucru al unitatii la care efectueaza delegarea.Pe timpul delegarii nu se pot plati ore suplimentare…. Salariatii aflati in delegare sau detasati in localitati situate la distante mai mari de 5 km de localitatea in care isi au locul permanent de munca primewsc, pentru compensarea cheltuielilor personale , o indemnizatie zilnica de delegare sau detasare de 105200 lei…. Pentru delegarea cu o durata de o singura zi, precum si pentru ultima zi, in cazul delegarii de mai multe zile, indemnizatia se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore”.


Sper sa-ti fi fost de folos.
Mirela
Daca firma este platitoare de TVA se poate deduce tva-ul de pe orice document care respecta prevederile art.155 cod fiscal. In general taxele de la REgistrul Comertului privind infiintarea societatii sunt scutite de TVA, dar in masura in care pe document apare tva-ul deductibil, raspunsul este :da, se poate deduce.
Legat de creditarile de firma facute de asociati la infiintarea societati acestea se pot retrage imediat ce exista disponibil in acest sens.Creditarea de firma are legatura cu cash-ul propriu zis , nu cu rezultatul financiar al societatii (profit sau pierdere).

Mirela