avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Activitate echo

Activitate echo

Răspuns la discuția Subventii angajare absolventi
pakos a scris:

Nu mai puteti beneficia de nicio subventie. Cauza este aceasta:
- aveati raporturi de munca la data absolvirii studiilor
Va redau si temeiul legal:
Legea 76/2002
Art. 73^1. - (1) Absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, în situaţia în care se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă de încadrare egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării.
(2) Absolvenţii cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi se angajează în perioada de acordare a indemnizaţiei, în condiţiile prevăzute la alin. (1), beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat.
(3) Drepturile prevăzute la alin. (2) se acordă absolvenţilor care îşi menţin raporturile de muncă sau de serviciu pentru o perioadă de cel puţin 12 luni de la data angajării.
(4) Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, avut în vedere la calculul indemnizaţiei de şomaj la care persoanele prevăzute la alin. (2) ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, dacă nu s-ar fi angajat, este salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data angajării.
(5) Nu beneficiază de prevederile alin. (1) şi (2):
a) absolvenţii care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de muncă sau de serviciu;
b) absolvenţii care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani;
c) absolvenţii care la data solicitării dreptului urmează o formă de învăţământ;
d) absolvenţii instituţiilor de învăţământ faţă de care angajatorii au obligaţia, potrivit legii, de a-i încadra în muncă;
e) absolvenţii pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendată potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbării duratei contractului individual de muncă, plata indemnizaţiei de şomaj încetează potrivit art. 44 lit. a).


Buna ziua! Sunt angajat la o firma ca necalificat de 3 ani iar in perioada asta am facut facultatea, pe domeniul unde eram angajat. Beneficiez sau nu de subventie? din cate citesc pe forum sar parea ca NU! sper sa ma insel in privinta asta. Va Multumesc!
freeelis a scris:

Art. 74. - Persoanele care in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj se incadreaza, potrivit legii, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care isi au domiciliul stabil, beneficiaza de o prima de incadrare neimpozabila, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, egala cu nivelul a doua salarii minime brute pe tara in vigoare la data acordarii.

Art. 75. - Persoanele care in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj se incadreaza, potrivit legii, intr-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul primesc o prima de instalare, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, egala cu nivelul a 7 salarii minime brute pe tara in vigoare la data instalarii.
(Legea nr.76/2002 - privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca)


Multumesc pentru raspuns! Dar eu numai am depus dosarul la somaj nu am fost declarat somer , cei de la fortele de munca au zis ca pentru a beneficia de salariile respective trebuia sa primesc macar o luna ajutor de somaj!
Buna seara! M terminat anul acesta faultatea si am depus un dosar pt ajutor de somaj dar nu am luat niciun ban deoarece m-am angajat in urma concursului de titularizare si am luat un post in invatamant la o distanta destul de mare fara posibilitate de naveta. Intrebarile mele sunt urmatoarele: Pot primi cele 5 salarii acordate? si daca da ce ar treb sa fac? Exista vreun ajutor banesc in cazul meu avand in vedere relocarea in alta localitate decat cea de domiciliu? multumesc anticipat! O seara excelenta!
Gabriela Pintea a scris:

Puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta la 56 ani si 7 luni, asa cum am aratat mai sus.

De pensie anticipata sau anticipata partiala nu puteti beneficia inainte de implinirea varstei de 60 de ani.

Repet: In prezent ati realizat stagiul complet de cotizare cerut de lege, de 35 de ani, avand in vedere stagiul adaugat pentru perioadele lucrate in grupe de munca.
Acest stagiu este avut in vedere la deschiderea drepturilor de pensie.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea




Multumesc inca o data pentru rapunsuri si pentru rabdarea acordata. O zi excelenta in continuare!


Gabriela Pintea a scris:

In privinta pensiei pentru limita de varsta, situatia nu se schimba cu nimic. Aveti si stagiul complet de cotizare iar reducerea varstei este pentru stagii trecute lucrate in grupa de munca.

Trebuie sa corectez mesajul meu anterior: de pensie anticipata nu puteti beneficia decat la implinirea varstei de 60 de ani. Daca nu mai lucrati, nu veti realiza nici stagiul de cotizare de 45 de ani.

Deci, ramane numai pensia pentru limita de varsta.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea



Sunt un pic cam nelamurit acum. La ce varsta pana la urma pot iesi la pensie?? 60de ani ??
Gabriela Pintea a scris:

echo a scris:

Buna! Ma numesc Gheorghe si am varsta de 55 de ani si 3 luni. Am lucrat 21de ani si 8 luni in conditi speciale de muca si 12 ani in grupa a II-a de munca avand un stagiu de cotizare de 34 de ani. Doresc sa stiu cand pot sa ma pensionez? Multumesc anticipat!

Date generale: Avand in vedere ca sunteti nascut in 1954, puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de 65 de ani; stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

Stagiul de cotizare: Pentru fiecare an intreg lucrat in grupa I de munca se adauga stagiului realizat de cotizare un spor de 6 luni iar pentru fiecare an intreg lucrat in grupa a II-a de munca, 3 luni.
Pentru cei 15 ani intregi lucrati in grupa I stagiul adaugat este de 7 ani si 6 luni, iar pentru cei 12 ani lucrati in grupa a II-a stagiul adaugat este de 3 ani. In total aveti un stagiu realizat de 44 ani si 6 luni.
Atentie! Perioadele asimilate stagiului de cotizare nu sunt avute in vedere la acordarea pensiei anticipate sau a pensiei anticipate partiale.

Varsta standard de cotizare:
1. Intrucat conditia stagiului de cotizare este realizata, puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta la 56 de ani si 7 luni, avand in vedere reducerea pentru cei 15 ani lucrati in grupa I de munca, potrivit art. 167, ind. 1 din Legea nr. 19/2000.
Atentie! Aceasta reducere nu se cumuleaza cu alte reduceri prevazute in Legea nr. 19/2000 sau in legi speciale si este cea mai avantajoasa pentru dvs.
2. Peste aproximativ 6 luni veti depasi stagiul complet de cotizare cu 10 ani, ceea ce va permite, la finalul acestui an, sa solicitati pensie anticipata.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea



Pana aici am inteles!
Eu nu mai lucrez in conditii speciale din decembrie 2006 de cand am plecat cu ordonanta (salarii compensatorii)acum lucrez in conditii normale. Cu ce schimba asta situatia ?
Multumesc ca incercati sa ma ajutati orice ajutor e bine venit avand in vedere a cei de la casa de pensii m-au purtat pe drumuri de un an si ceva si acum se contrezic.
Adeverinta

- 01 .05.1985 - 01.40.2001 grupa I de munca in procent de 100% in baza prevederilor Ordinul 50/90 Anexa 1 pct. 21 si HCA 45512 /90
activitate care se gaseste la pozitia 25 A din anexa nr 1 la Legea nr 226/2006 proivind incadrarea unor locuri de munca in conditii speciale.
Societatea se regaseste la pozitia 108 din anexa nr2 la legea nr 226 /2006

Buna! Ma numesc Gheorghe si am varsta de 55 de ani si 3 luni. Am lucrat 21de ani si 8 luni in conditi speciale de muca si 12 ani in grupa a II-a de munca avand un stagiu de cotizare de 34 de ani. Doresc sa stiu cand pot sa ma pensionez? Multumesc anticipat!
Răspuns la discuția Somaj pentru studenti?
freeelis a scris:

atata timp cat sunteti studenta, nu beneficiati de somaj.

Buna ziua! Sunt student si lucrez in cazul in care postul pe care il ocup se restructureaza primesc somaj? iar daca da! pe ce perioada si care ar fi valoare somajului in RON avand in vedere ca am lucrat 1 an si 8 luni, avand acum un salariu de 700 Ron Brut. Multumesc anticipat!