avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Activitate gelu2

Activitate gelu2

Discuție Impozitare elev
Ca urmare a participarii la competitii scolare nationale si internationale, fata mea (elev minor la data respectiva) a primit anul trecut un premiu de 100 lei de la Radio Romania.
Acum am primit prin posta o adeverinta de la Radio Romania, in care se spune ca fata mea a fost colaborator al Radio Romania si a realizat venituri din premii de 100 lei in luna aprilie 2018.
Ce ar trebui sa facem? Trebuie declarat acest venit si platit impozit? Daca da, cum se face practic acest lucru?
Răspuns la discuția Incadrare eronata profesor
Sotia e de 11 ani profesor (din septembrie 2004). A fost incadrata toata aceasta perioada fara a i se considera vechimea in specialiate. Inainte a lucrat 12 ani ca inginer in specialitatea respectiva, dovediti cu cartea de munca.
Am descoperit recent ca sotia mea, care are 11 ani vechime in invatamat, a fost incadrata gresit, fapt ce a determinat o diminuare semnificativa a salariului. Mai exact nu i-a fost considerata vechimea in specialitate, conform legii 128/1997, art.139 alin.1. Aici scrie ca "persoanele angajate in invatamant, provenite din alte sectoare de activitate, care fac dovada ca au profesat in specialitatea inscrisă pe diploma de studii si care ocupă un post didactic in această specialitate, beneficiaza de vechimea in munca, ca vechime recunoscuta in invatamant, in
vederea stabilirii drepturilor salariale". Ori sotia are inca 12 ani vechime in specialitate, inscrisi in cartea de munca.
Prima problema e ca secretara de la scoala care se ocupa de salarizarea profesorilor refuza sa ii schimbe incadrarea si trage de timp (ba nu stie, ba nu are timp, ba trebuie sa intrebe), fara sa dea vreun motiv concret. In al doilea rand, as vrea un sfat, ce putem face ca sa recuperam, macar partial, sumele care i-au fost platite in minus. Ma gandesc la o actiune in justitie, dar nu imi e clar impotriva cui trebuie formulata si nici pe cat timp in urma putem cere banii.
Multumesc.
trandafir2 a scris:

D.p.m.d.v., Decizia Nr.335 din 10 martie 2011, ar fi trebuit sa va avantajeze in sensul ca judecatorii au considerat ca art.257 alin.2) (f) admisibila exceptia de neconstitutionalitate.
Insa, atentie, au redactat dispozitivul astfel:
"sunt neconstituţionale în măsura în care se interpretează că valoarea contribuţiei
minime
la fondul de asigurări sociale de sănătate, datorată de persoanele care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din dividende şi dobânzi, venituri din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi alte venituri care se supun impozitului pe venit, nu poate fi mai mică decât cuantumul unui salariu de bază minim brut pe ţară, lunar".


Nu sunt de acord. Decizia CC spune ca nu se poate lua salariul minim brut pe tara ca minim pentru baza sumei de plata. Rezulta ca baza ar trebui sa fie castigul real, adica venitul efectiv incasat din dividende sau dobanzi.
Eu sunt intr-o situatie similara cu d-na, e drept, am de platit o suma mai mica. Dar o sa contest in instanta modul de calcul al sumei de plata pe baza acestei hotarari a CC.
O sfatuiesc si pe d-na sa faca la fel. Nu va fie frica de instanta. Daca stiti legile si daca aveti dreptate, aveti mari sanse sa castigati.
Eu am mai avut un meci cu Radiofuziunea acum cativa ani. M-au dat in judecata sa le platesc taxa. Am ripostat si toti cunoscutii au zis ca-mi pierd vremea. Dar pana la urma am castigat si au ramas baietii cu buzele umflate.
Răspuns la discuția Probleme cu CNPul
Multumesc. Inseamna ca am scapat de o problema.
Din cate vad, nu mai trebuie scris nici CNP-ul persoanei care intocmeste factura, nu?
Răspuns la discuția Probleme cu CNPul
Nu pot face facturile pe numele meu, ar fi prea deplasat sa imi vand toate produsele mie.
Nu vad cum m-ar ajuta daca m-as inscrie la Autoritatea de Supraveghere a Prelucrarii Datelor. Ar fi clientii mai dornici sa-mi dea CNPul lor?
Ce risc daca fac facturi fara CNP persoanelor fizice?
Am un mic magazin pe Internet. Problema e ca dupa discutiile care au fost la recensamant, potentialii clienti nu prea vor sa isi dea CNPul, iar eu trebuie sa il trec pe factura. Am ajuns ca jumatate dintre cei care vor sa faca o comanda sa refuze sa-l dea. Daca insist, renunta la comanda. Iar eu nu-mi permit, in conditiile actuale, sa pierd un client. Ce e de facut?
Azi la DGFP Cluj am avut surpriza sa mi se ceara depunerea declaratiei 300 online. Nu au vrut sa ia declaratia la ghiseu decat daca dau o declaratie ca o sa imi iau semnatura digitala. Ma intreb ce baza legala au sa ceara asa ceva. Eu stu ca doar declaratia 112 trebuie depusa obligatoriu online.
Stiu ca a fost un topic pe aceasta tema, dar a degenerat in discutii interminabile despre ce e corect si ce nu si despre rolul avocatului. Avand in vedere ca subiectul e mai mult decat oricand in actualitate, as propune sa il redeschidem, mai ales ca intre timp au fost evolutii semnificative in ce priveste jurisprudenta.
Pe scurt, am o mica firma care se tareste cu greu in conditiile economice actuale si care a fost data in judecata de SRR pentru taxa radio. La primul termen judecatorul le-a respins actiunea ca fiind netimbrata, dar SRR a facut recurs pe motiv ca e vorba de venituri publice si nu trebuie sa plateasca taxa de timbru. Probabil vor castiga recursul si urmeaza rejudecarea pe fond. Ce argumente as putea invoca pentru a scapa de plata acestei taxe, care imi impovareaza si mai mult situatia financiara? Nu stiu daca e nevoie sa mai spun ca nu posed receptoare radio pe firma, dar probabail asta nu conteaza prea mult, mai ales dupa ordonanta lui Boc din toamna trecuta care reitereaza obligativitatea paltii taxei radio-TV de catre toate firmele active.
As vrea sa cunosc si experientele altora in procesele cu SRR.
Pana la urma vad ca lucrurile s-au asezat. Nimeni nu mai protesteaza. Nu ca ar fi fost vreun protest serios. Ziarele si televiziunile abia daca au amintit subiectul. Mult mai interesanta a fost arestarea lui Becali. Se merge pe ideia ca cele 240.000 firme afectate sunt prea putine si prea mici sa formeze o masa critica. Sa vedem cate firme vor plati in realitate impozitul. Eu am depus la ORC actele pentru suspendarea unei firme. Mai am una pe care o mai las, dar nu am deloc intentia sa aduc bani de acasa. Daca voi avea din ce plati, bine. Daca nu, ghinionul lui Pogea. Merg pe ideia ca in ritmul asta Basescu pica la toamna si odata cu el tot guvernul asta de incompetenti.