avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Activitate BDANAE

Activitate BDANAE

Am rugamintea de a ma sprijini cu o informatie legata de impozitul forfetar impus in anul 2008.
Sotia detine o firma din vremea studentiei, insa nu a desfasurat activitate de la infiintare pana in prezent. A trecut cateva luni prin anul 2008, cand schimbarea legislativa a impus acel impozit forfetar, chiar daca nu desfasurai activitate, cu exceptia declararii la camera de comert a activitatii 0. A facut acest lucru cu o intarziere de cateva luni, pe o perioada de 3 ani, perioada dupa care impozitul forfetar nu mai aparea in codul fiscal. La ANAF depunea in acest timp d101 cu impozit pe profit 0 si d100 la trimestru.

Intrebarea este: In prezent doreste sa inchida firma. ANAF mai poate pretinde debit pentru impozit forfetar si dobanzi/ penalizari, daca nu poate face dovada ca a solicitat acest lucru din 2009 pana in prezent?
Multumesc!
Nu este o intamplare ca statul roman a pus conditia celor 12 luni anterioare! Din pacate stipularile sunt clare in ceea ce priveste pretentiile statutului de salariat sau perioade asimilate in cadrul ultimelor 12 luni. Prietena sa nu fie totusi descurajata, a ales ceea ce trebuia sa aleaga.
BDANAE a scris:

Am citit pe site ca a aparut HG nr. 1016/2009, adica noile norme pentru CIC, a fost publicata vineri in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 655. Sper sa fie postata hotararea si in format complet.


Iata ca ma si citez, am gasit intre timp si textul aici [ link extern ]
Eu am postat pe pagina 70 o speta legata de CIC pt un "doctorand", de fapt student ciclu 3 de studii universitare. Bursa se ia in calcul la stabilirea mediei pe cele 12 luni anterioare nasterii copilului (de la 01 ian 09 este venit neimpozabil)? Pentru restul intrebarilor astept acele norme. Multumesc!
Va rog daca apar norme de aplicare noi la oug 148 sa posteze cineva pe forum la aceasta categorie. Multumim!
Dellya, fiindca nu are rost sa astepti Norme de la niste oameni politici preocupati de alegeri, eu te incurajez sa faci un dosarel pentru Agentia judeteana de prestatii sociale, in mare e vorba de o cerere tip si o adeverinta de la facultate si sa soliciti indemnizatie pt crestere copil pentru perioada ramasa. Am citit si rascitit acea litera m drept completare a legii 240. Importanta este si data depunerii asa ca nu pierde timpul. Sfaturile si vorbele sunt de prisos uneori daca nu punem in aplicare. Iti urez succes. Invocarea reinmatricularii nu cred ca are nicio relevanta de vreme ce importanta este perioada de 12 luni inainte de nasterea copilului. Cererea este valabila oricand in intervalul de 42 zile de la nastere pana cand vei pune tortuletul aniversar de 2 ani in fata puiutului tau.
Eu sunt din Iasi de aceea iti dau un link spre agentia judeteana Iasi pt acte cerute [ link extern ] .
dellya a scris:

Anul trecut pe cand eram in anul 2 la facultate am nascut o fetita; pt ca nu eram licentiata nu am primit acea indemnizatie de crestere a copilului.Nu am lucrat niciodata si am fost nevoita sa renunt la facultate.
Anul acesta m-am reinscris,sunt studenta in anul II si in prezent fiica mea are 1 an.
Intrebarea mea este daca,dupa noua lege a mamelor pot beneficia de indemnizatie de crestere a copilului pana cand aceasta implineste 2 ani,in conditiile in care sunt stundenta si nu am lucrat niciodata.
Va multumesc si as vrea date concrete (nr lege etc)


Imi permit sa raspund eu desi nu sunt consilier, insa postand situatia sotiei mele care este studenta in anul 3 la doctorat m-a interesat cazul studentilor "protejati" de administratie. Nu-mi cere date foarte exacte insa, in momentul de fata aplici modificarile actuale ale legii 240/ 2009 in conditiile celor 12 luni inainte de nasterea copilului. Astfel tu trebuie sa scrii pe site ce perioade ai avut in cele 12 luni inainte de ziua nasterii copilului tau. Beneficiezi de CIC pana la implinirea a doi ani (de diferenta, am inteles ca are 1 an copilashul) doar in conditiile in care ai studiat neintrerupt (ai mentionat ca nu ai lucrat) ori ai acoperit restul de luni cu alte perioade asimilate. Atentie mare...vacantele nu se pun la calcul. Cursurile trebuie sa fie la zi. Si normele de aplicare publicate mai repede...dar traim in Romania!
O situatie la care nu primesc raspuns ferm de la autoritati:
sotia trebuie sa nasca in jurul datei de 20 oct 2009.
din 01 oct 2008-15sept 2009 a fost in anul 3 la doctorat, are acoperita perioada de 12 luni in baza legii 240 2009. Anul de studii dupa contract se incheie la 30 sep 2009, dar ea a facut cerere pentru suspendarea studiilor, datorita sarcinii neputaind depune teza in timp util. Din aceeasi zi figureaza cu CIM la o firma. Doresc sa stiu daca beneficiaza de CIC in situatia in care a intrerupt studiile invocand sarcina in luna 8 si problemele avute cu mentinerea sarcinii, iar daca sunteti de acord cu acoperirea celor 12 luni, va rog sa-mi spuneti daca cuantumul bursei se ia in calcul la stabilirea celor 85% din venituri. De la Directia de Protectie Sociala mi-au spus ca da, eu am citit ca specifica la un moment dat si de venituri neimpozabile in OUG 148. De la 01.01.2009 doctoranzii nu mai sunt asimilati cadrelor didactice ci studentilor ciclu 3 de studii, implicit bursa fiind un venit neimpozabil.
Iata ce spune legea 240/ iunie 2009 legat de perioadele asimilate pentru indemnizatia crestere copil „articolul 1 se completeaza cu...m) urmeaza cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar si universitar, organizat potrivit legii, frecventate fara intrerupere. Sunt exceptate de la aceasta obligatie persoanele care au intrerupt cursurile din motive medicale.” Ce se intelege prin motive medicale?
Scuzati daca cumva s-a mai discutat de problema doctoranzilor in ultimul an, insa nu am avut timp sa citesc toate 70 de pagini si am nevoie de un raspuns destul de urgent. Multumesc din suflet!
Va rog sa imi dati un sfat legat de o problema cu administratia blocului in care locuiesc.
Apartamentul are o camera deasupra casei scarii, iar de jumatate de an usa de la intrare, initial de fier, acum de plastic/ aluminiu nu mai sta inchisa (nu are nici arc, nici macar clanta si broasca- distruse). Desi centrala de apartament functioneaza in aceasta perioada, tot frig este, iar parchetul se deterioreaza din cauza condensului. Nimeni nu ia nici o masura pe motiv ca nimeni nu da bani. Apartamentul este asigurat. Ce cereri scrise pot face initial pentru a se repara usa de la intrare(bun comun)?
Pentru lucrarile de izolare termica tavan casa scarii si pereti exteriori zona apartamentului meu (din cate stiu fatada e tot comuna) am nevoie de aprobarea asociatiei de proprietari?
Va multumesc mult.
Va urez Sarbatori Fericite si un nou an mai bun!
Răspuns la discuția concedii medicale
Intrucat cias nu se datoreaza asupra prestatiilor de asigurari sociale care se suporta din fondurile angajatorului sau ale asigurarilor sociale eu optez pentru varianta A. Baza de calcul a indemnizatiilor de asigurari socialese determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni pe baz carora s-a achitat ciasin lunile respective. Eu nu stiu sa se ia cias la concedii medicale.