avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Activitate atitirisca

Activitate atitirisca

Buna ziua,

Intre noi si o vecina a existat un gard foarte vechi, pe care l-am inlocuit pe cheltuiala noastra cu o plasa pentru a nu permite animalelor sa treaca dintr-o parte in cealalta. Acum vecina doreste sa construiasca un gard de beton.
Dupa ce a dat jos cu acordul nostru gardul de plasa si a turnat stalpii gardului, a venit la noi cu solicitarea sa platim jumatate din valoarea gardului de pe distanta comuna. Avand in vedere ca suma pe care ar trebui sa o platim este destul de ridicata(si gardul care exista deja era suficient pt noi - vecina are pe terenul ei o vila, noi doar copaci, flori), vreau sa va intreb daca suntem obligati sa platim.

Nu a fost niciodata vreo discutie sa participam si noi la cheltuieli - daca ar fi avut loc o astfel de discutie probabil am fi sugerat o varinata mai ieftina.

Multumesc anticipat.
Buna ziua,

Situatia este urmatoarea: vreau sa fac cadastru pe un teren care este in coproprietate cu niste rude. Acestea au ridicat o mini cabana fara autorizatie. La intocmirea documentatiei de catre inginerul de cadastru acestia au observat ca cabana nu este trecuta(pe buna dreptate intrucat nu este in planul de amplasament) desi a fost masurata, moment in care au blocat depunerea documentatiei. Inginerul de cadastru mi-a spus ca el poate prinde cladirea, dar dosarul va fi respins si cel care a construit-o va trebui sa plateasca o amenda de12 mil lei vechi pe camera si sa obtina si autorizatie de constructie.
Rudele cauta in acest moment o solutie de a trece cabana in cadastru, eventual fara plata de amenzi, penalizari, etc(au venit cu o idee ca daca declara cu martori ca pe locul cabanei a existat, o data, o alta cladire, pe care au renovat-o ulterior aceasta poate fi prinsa in cadastru). Au sanse sa gaseasca o solutie ? pentru ca nu sunt incantat de aceasta amanare.

Multumesc.
Multumesc pentru raspunsuri.

Daca unul dintre proprietari doreste sa construiasca o casa pe una din parcelele rezultate din dezmembrare este necesar sa se faca un act de partaj? Inteleg ca fara acesta nimeni nu este singur proprietar pe vreuna din parcelele rezultate din dezmembrare.

In cazul meu 3 dintre cei 5 proprietari au cate 25%, restul cate 12.5%(cate jumatate din 25%, in urma unei mosteniri). Se va face dezmembrarea in 5 parcele proportionale cu cota detinuta+1(drum servitute - fiecare va lasa 7m intr-o parte a terenului). Dupa aceasta va trebui un act de partaj in care fiecare va deveni proprietar pe parcela lui, cei 3 cu 25% pe cate una din parcelele mai mari, restul de 2 pe parcelele mai mici. Parcela pt drumul de servitute probabil va ramane in indiviziune. Dupa acest act fiecare va putea face ceea ce doreste cu parcele lui. Este corect ceea ce spun?
Toti proprietarii isi vor pastra parcelele rezultate in urma dezmembrarii. Din cate am vorbit cu rudele mele 3 din cei 5 proprietari ar dori trecerea in intravilan. Parcelele celor 3 nu sunt toate alipite. Se pot trece toate o data ?
Este necesar ca drumul de servitute sa fie trecut in intravilan ? Daca da cum se procedeaza, avand in vedere ca fiecare dintre cei 5 are o cota indiviza din drum si 2 nu sunt dispusi sa suporte costurile.
Buna ziua ,

Impreuna cu niste rude detin un teren de 5000mp extravilan in indiviziune. De curand ne-am hotarat sa dezmembram terenul in 5 parcele plus un drum de servitute. Deasemenea as vrea sa trec terenul in intravilan.

Care ar fi ordinea optima?

Dezmembrarea dureaza si costa mai putin dar terenul ramane in extravilan si trebuie rezolvat ulterior separat de fiecare. Daca dezmembrarea se face prima care este situatia drumului de servitute: trebuie trecut in intravilan de primul care isi trece parcela in intravilan ?

Trecerea din extravilan in intravilan am inteles ca dureaza destul de mult si are asociate costuri destul de mari, dar pentru o suprafata mai mare consturile sunt mai mici.

Multumesc.
Am spus 5 certificate, vrand sa subliniez ca sunt multe succesiuni pe terenul respectiv. :">
Coincidenta a facut sa fim si 5 mostenitori pe terenul respectiv. Este posibil sa iesim din indiviziune doar eu si sora mea, sau trebuie si fratii tatalui ?(potrivit unei intelegeri verbale eu si sora mea am avea teren in mijlocul parcelei despartind restul de frati ai tatalui) Ar fi o veste excelenta daca nu am depinde si de ei(nu stiu cat de dispusi sunt sa suporte eventualele cheltuieli). In urma iesirii din indiviziune voi mai fi nevoit sa folosesc titlul de proprietate vechi sau se va elibera un alt document ?

Multumesc.
Buna ziua,

Tatal meu impreuna cu cei 3 frati ai lui au mostenit un teren de la parinti. Tata si inca un frate au cumparate(prin chitanta de mana, in ideea ca vor trece si pe la notar) in cote egale partea altui frate. Timpul a trecut, si nu au mai ajuns notar, iar tatal meu a decedat. Eu si sora mea dorim sa oficializam vanzarea-cumpararea printr-un act si la notar(vanzare catre noi 2 si fratele tatalui). Partea a fost vanduta la pretul vremii repective, acum valorand mai mult. Mentionez ca fratele care a vandut nu mai are nici un fel de pretentii. Este posibil ca notarul sa impiedice vanzarea din cauza pretului tranzactiei ?

Si inca o intrebare rapida. Impreuna cu fratii tatalui, eu si sora mea detinem un teren. Fratii cate 25%, eu si sora 12.5%. S-a facut cadastrul pe teren in timpul dezbaterii mostenirii si deci e pe numele celor 4 frati. Care ar fi pasii ca sa am acte doar pe partea care imi revine? Am inteles ca ar fi necesara o recadastrare(sa fim trecuti eu si sora mea in locul tatalui) si dupa aceea iesirea din indiviziune. Care este rezultatul acestei iesiri din indiviziune, un act de proprietate ? Pentu ca nu as vrea sa mai umblu dupa mine cu un titlu de proprietate pe numele bunicii tatalui, si vreo 5 certificate de mostenitor.

Multumesc.
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati si pe mine cu cateva raspunsuri.

Situatia este urmatoarea:

Tatal meu avea 3 frati(un frate si doua surori). La mortea parintilor lor au mostenit printre altele si un teren, fiecare cate 25%. La un moment dat una dintre surori a vandut tatalui meu si celulalt frate partea ei de teren(nu a fost facut act de vanzare cumparare, avem doar o chitanta de mana). Dupa aceasta, teoretic tatal meu si fratele lui aveau cate 37,5% si cea de-a doua sora 25%. De curand insa tatal meu a decedat iar eu si sora mea am mostenit fiecare cate jumatate din cei 25% pe care ii detinea cu acte. Terenul respectiv nu are cadastrul facut si acum vrem sa ii facem, si daca tot facem lucrul acesta vrem sa rezolvam si trecerea terenului surorii care a vandut pe numele meu, al sorei mele, si al celuilalt frate al tatalui meu. Pentru aceasta ne-am gandit sa facem un act de vanzare cumparare, dar din cate am inteles pentru acest lucru in mod normal trebuie facut cadastrul. Este cumva posibil sa se faca act de vanzare-cumparare(sau 3 - intreb pentru ca nu stiu daca se poate vinde print-un singur act catre 3 persoane diferite) intre sora tatalui meu si mine, sora mea si celalalt frate fara a fi necesar cadastrul(avand toti drept de proprietate pe teren)? Ideea este ca nu as vrea sa facem cadastrul de 2 ori, o data cu cei 3 frati ai tatalui, eu si sora mea, dupa care actul de vanzare-cumparare, dupa care iar cadastru(cealalta sora a tatalui, fratele lui, eu si sora mea).

Legat de actul vanzare-cumparare am o nelamurire cu faptul ca banii deja i-am platit la momentul vanzarii. La notariat se va face doar transferul de proprietate, nemaitrebuind sa platim nimic in afara de taxele notariale ? taxe care la ce valoare a terenului se vor calcula ?(terenul a fost vandut la aprox 20E/mp, iar la succesiunea dupa tatal meu s-a evaluat la aprox 600E/mp).

Mentionez ca sora care a vandut nu mai are nici o pretentie, eu vreau ca ce s-a petrecut sa se reflecte si in acte, ca sa pot la randul meu vinde, construi, etc. pe terenul respectiv.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.