avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Activitate katrinella

Activitate katrinella

Răspuns la discuția cerere custodie exclusiva
sincer nu cred ca poti obtine acest lucru. La mine a fost mai grav, tatal a luat copilul timp de o luna, am avut proces de ordonanta prezidentiala pentru recuperarea lui, copilul mic, de 2 ani...nu stia pe nimeni in mediul in care a fost dus, probe de violenta, etc...chiar si asa s-a incredintat custodie comuna. Iti doresc multa putere.
Se pare ca am initiat o discutie mai aprinsa decat m-am asteptat. Si revin cu cateva completari, pentru a putea "lumina" lucrurile.
Copilul este la mama mea, locul unde eu am domiciliul de drept. Motivul pentru care l-am lasat acolo, nu este pentru ca l-am abandonat, ci pentru ca, a fost o conjunctura de factori; m0-am mutat intr-o noua locuinta care a necesitat amenajare, apoi am schimbat serviciul si a fost perioada de acomodare...si vreau sa mentionez ca eu sunt singura ca trebuie sa ma gandesc cu ce bani cresc copilul, caci tatal a contribuit la cresterea copilului...exact de 3 luni- ianuarie, februarie, martie...cand mi-a virat in cont ceea ce se cheama pensie alimentara,adica 170 lei. Adica pana la varsta actuala, copilul avand 3 ani jumatate, noi fiind despartiti de cand avea 1 an jumatate, adica timp de 2 ani nu s-a preocupat ca este necesar ca acest copil sa se alimenteze, avea nevoie de haine, lapte praf, scutece in prima perioada...etc.
Deci eu nu ii contest dreptul de tata, tot timpul a avut dreptul sa isi vada copilul, venea acasa la mine, era omenit (pus la masa, dormea la ai mei parinti)...si dintr-o data el s-a gandit ca sa ia copilul, nu pentru ca ar vrea el sa il creasca, ci ...pentru ca urma sa vina in tara mama lui....si ...fiind primul nepot, "i-ar fi placut"sa petreaca ceva vreme cu el. Si din cauza asta, anul trecut, exact inainte sa vina ai lui in tara, a mers la ai mei, unde iarasi a fost primit cu drag, si...iesind cu copilul afara...s-a facut nevazut. Iar dupa acest moment, putem vorbi de o aversiune a parintilor mei fata de el.
Iar pentru perioada in care copilul a stat cu el, mi s-a permis vizita,...insa intr-una din vizite am fost lovita de fata cu copilul, iar apoi a trebuit sa sun la politie sa ies din casa. Iar copilul a ramas acolo, ca nu puteam sa il iau. Doar dupa solutionarea ordonantei prezidentiale, la o luna dupa ce l-a luat initial, am luat copilul si am plecat.
Revenind...el ia copilul acum, nu ca ar vrea el sa aiba grija indeaproape de el, ci pentru a avea ai lui cu cine petrece timpul...caci daca ar fi dupa el...nu s-ar descurca singur sa se ingrijeasca de copil.
Iar in ceea ce priveste aducerea copilului in localitatea unde muncesc in prezent. am hotarat cu ai mei ca acest lucru se va intampla in periaoda concediului meu, cand voi acorda atentie maxima copilului, apoi ei ma vor sprijini ulterior, ramanand o perioada mai lunga de timp. alaturi de noi.
Si ridicand alte intrebari....un tata are doar drepturi, nicidecum obligatii fata de copil? doar pentru a contribuit la crearea lui are drepturi? dar indatoririle lui fata de mama copilului pe perioada sarcinii, urmate apoi de sprijinirea mamei in perioada alaptarii...acestea nu sunt luate in calcul in stabilirea drepturilor tatalui? clar ca nu se poate nega tatalui ca el a contribuit la crearea copilului, insa are doar drepturi?

Eu nu inteleg hotararea instantei. In auditoriul pe care l-am avut in ordonanta prezidentiala, tatal nu a stiut macar sa zica cand anume a fost botezat copilul lui- eveniment important de altfel, nu stia nici ce lapte bea copilul...dar totusi l-a luat fara sa se gandeaca ca acel copil trebuie sa manance,...primele zile nu a avut lapte sau biberoane, a mancat doar un iaurt si ala din comert cu fructe (in condiile in care copilul nu manca niciodata asa ceva)...s-a gandit sa aplice un procedeu de "dezobisnuire" a copilului de suzeta si a zis ca mai bine, daca acum nu are, sa nu foloseasca suzeta (iar copilul a fost atat de marcat, caci la telefon imi spunea "mami, suseta mea" si plangea), imi spunea la telefon sa merg sa o iau de la el si sa o aduc acasa, nu avea hainute si statea cu un singur tricou lung in casa de al tatalui...sosete imprumutate, a spalat copilul in zona intima cu sapul de maini,,,,iar apoi copilul plangea doar cand facea pipi...ma intreb: ce tata care pune mai presus interesul copilului supune copilul sa treaca prin toate astea? Am relatat toate astea aici, pentru a se vedea cat de bine s-a ocupat tatal de copil. a fost o paranteza mai lunga....
blueelf08 a scris:

Si in situatia in care tatal nu da niciun semn si nu se intereseaza de copil - nu zic de contributie la cresterea si educarea copilului - ce se intampla? Tatal isi aminteste ca are un copil doar pe la anumite intalniri cu rudele sale. Intrebat odata de ce nu se intereseaza de copil, acesta a raspuns ca "este nervos pe mama copilului". Este just un astfel de comportament? Sunt juste pretentiile tatalui? Vorbesc de justete si in fapt si in drept.



Buna seara,
Relatia dintre un copil rezultat din concubinaj si parinti este reglementat din justitie. In realitate, justitia este o justitie oarba, se ghideaza dupa niste idealuri, si nu vad realitatea de fapt.
Si vorrbesc din experienta proprie. Pentru ancasimo85 este poate o veste buna, pentru blueelf poate nu.
Adica tatal unui copil rezultat din concubinaj are acelasi depturi ca si mama. Insa eu zic ca tatal trebuie sa priveasca si obligatiile pe care le are.
Ma despartisem de tatal copilului meu, am plecat la parinti. I-am permis tot timpul tatalui sa-l viziteze. DUpa ce a implinit doi ani, eu m-am intors la munca, si fiind din alt oras, copilul a ramas la parinti in alt oras. Si cand a implinit doi ani si jumatate, ma suna parintii intr-o duminica, ca tatal a venit si practic a luat copilul, fara acordul cuiva si a plecat. L -a dus la el acasa, intr-un loc pe care copilul nu il vazuse vreodata....si ce credeti...nimeni nu putea face nimic, ca el e tatal si ...singura modalitate de a-l lua inapoi, era sa il fur la loc. Insa eram amenintata, ca daca fac asta, il ia, Si copilul ajungea mingea noastra. Am renuntat, insa m-am dus in instanta, si am inaintat o ordonanta prezidentiala, care s-a solutionat intr-o luna...insa in timpul asta copilul a stat la tata,....nu va zic cum era ingrijit,...in primele zile nu avea nici biberoane, nici haine. ...i-am dus eu dupa cateva zile, insa era mereu neingirjit, ba mai mult, la una din vizitele mele am fost lovita si inchisa in casa...si apoi am trait intr-o teroare pana mi-am luat copilul.
Asa ca, sfatuiesc pe toate mamele, ca in cazul in care se desparte de tatal copilului, sa reglementeze juridic situatia, sa nu treaca prin ce am trecut eu.

Acum daca tatal e de buna credinta, si intelege interesul copilului, nu am nimic in a interactiona cu copilul. Si ancasimo, fratele tau o poate face. Insa parerea mea e sa se gandeasca la copil. si sa nu faca un gest necugetat, sa traumatizeze copilul.

Iar blueelf, raspunsul meu este ca, justitia da drepturi mari tatilor, si obligatii mai putine. Si chiar daca nu se intereseaza cu anii, sa stii ca tot e tatal lui, pe hartie...si in fata legii. Aveam o prietena, a carei sora era intr-o situatie similara, s-a despartit de tatal copilului care nu s-a interesat niciodata de el, s-a opus adoptiei de catre noul sot al mamei, iar cand avea 14 ani il cautau caci...nu era de gasit ca sa indeplineasca formalitatile, de declarare sau nu stiu ce, in fata legii, ca sa faca buletinul copilului.
Eu cred ca justitia nu e drepta...da drepturi unor oameni si nu urmareste contexul in care se exercita. ar trebui reevaluari periodice a acestor drepturi.
Nu stiu, asta e parerea mea si experienta mea sper sa fie de folos altora, sa nu mai treaca prin ce am trecut eu.

Buna ziua,

Am obtinut in urma unui proces de incredintare minor custodia comuna cu tatal copilului, acesta fiindu-mi incredintat mie. Nu am stabilit un program de vizita. Copilul este momentan la ai mei parinti, care locuiesc in alt oras si ma ajuta cu cresterea copilului, urmand ca in toamna sa o iau eu pentru a o da la gradinita.
Tatal copilului nu se intelege cu ai mei, s-au iscat adesea certuri intre ei, asa ca nu merge sa vada copilul deloc. Si vrea sa ia copilul pentru o luna. Anul trecut, a luat fortat copilul, practic l-a rapit de la ai mei (si in urma acestui act al lui am initiat procesul de incredintare minor, cu ordonanta prezidentiala inainte pentru recuperarea imediata, fiind copil mic si fiind luat dintr-un mediu si introdus fortat in altul). Eu nu sunt de acord sa ia el copilul pentru o luna din nou, mai ales ca anul trecut a trebuit sa urmeze o terapie dupa ce am adus-o acasa, pentru ca s-a stresat foarte mult si a inceput sa se balbaie.
Intrebarea mea este: poate tatal sa mearga sa ia copilul fortat acum, chiar daca avem custodie comuna, dar nu avem un program de vizita stabilit? Poate sa il ia chiar daca copilul nu vrea sa plece? Cum s-ar incadra aceasta actiune din punct de vedere juridic? Se considera rapire, sau daca este custodie comuna, gestul acesta este considerat "indreptatit"? Va rog sa imi raspundeti pentru a sti cum sa procedez. M-a amenintat ca va actiona astfel, fie ca vreau, fie ca nu vreau.
Buna ziua. Ma confrunt cu o situatia si am mai multe intrebari pe tema asta.
Am gasit un nou loc de munca si trebuie sa imi dau demisia de la prezentul loc de munca. Situatia se prezinta astfel:
1. in contractul de munca, care a fost semnat in 2007, la sectiunea preaviz este mentionat "termenul de preaviz este de 15 zile calendaristice, conform Codului Muncii 53/2003 sau contractului colectiv de munca". Contract colectiv de munca nu am. Am vazut ca in 2011 s-a modificat Codul muncii si s-a extins perioada de preaviz. Prima intrebare este: "intru sub incidenta noului Cod, in mod tacit sau era necesar sa fi semnat acte aditionale? Mentionez ca nu am semnat nicium act aditional care sa fi schimbat aceasta perioada de preaviz In acest caz, cat este preavizul?"
2. legat de functie. Eu lucrez intr-un ONG si am functia de Directore executiv, iar ca incadrare COR 114301- conducator de organizatii umanitare si asimilati". Nu inteleg daca aceasta este o functie de conducere sau una de executie. Dupa perioada de preaviz care a fost stabilita atunci, a fost considerata una de executie. E posibil sa o considere acum functie de conducere si sa faca modificari implicite fara un act aditional la contract? E posibil sa mi se invoce faptul ca e o functie de conducere si sa fiu nevoita sa am preaviz de 45 zile dupa noul cod, sau 30 zile dupa vechiu cod, sa se considere ca s-a gresit in contract, si sa se considere oarecum implicita perioada? Sau se citeste expres din contract cum s-a prevazut atunci?? Care e varianta corecta?
3. legat de Concediul de odihna. Nu mi-am luat nicio zi anul acesta, aceasta perioada urmand sa fie chiar dupa ce mi-as da demisia. As mai avea concediu? Stiu ca oricum imi va plati banii pe concediu. Insa o sa am si zile libere?
4. daca angajatorul considera sa incheiam contractul cu acordul partilor inainte de termenul de preaviz, trebuie sa accept? intrucat daca procedez astfel, ar exsita un decalaj intre momentul acesta, caci eu mi-am luat in calcul termenul de preaviz, si data inceperii contractului la noul loc de munca. Deci ar fi perioada in care eu nu as fi acoperita de contract si na...nici de asigurari si altele. Cum sa procedez?
Am expus problema pe puncte. Sper sa primesc cat mai curand un raspuns. Va multumesc anticipat
va multumesc!!
Buna ziua!

Am intrebare referioare la diferentele de apa calda apa rece. Aceste diferente sunt foarte mari ca si cheltuieli pe aparatament. Astfel ca luna aceasta am platit 25 lei de apartament. Adica o diferenta de aproape 1,7 mc apa calda de aparatament pierdere. Intr-o scara cu 20 apartamente sunt astfel in jur de 500 lei pe luna.
Imi inchipui ca aceasta diferenta e ca sunt pierderi. Intrebarea mea este: pot fi pierderi pe luna asa de mari pe o scara? Am mai citit pe forum si am vazut ca sunt asemenea diferente, dar insa la nivel de asociatie. Si daca sunt la nivel de scara, de ce nu se repara tevile in caz ca sunt sparte sau fisurate?

O alta nepotrivire am sesizat-o la cheltuielile de persoana. Pe afisaj e trecuta factura pe gaz si cea de gunoi. Ambele ar trebui impartite la numarul de persoane din scara, nu? Insa calculand numarul la care este impartit, la factura de gaz s-a impartit la 22 iar la cea de gunoi la 34. E un furt pe fata? sau nu stiu eu exact cum se impart.

O alta nepotrivire: este trecut fondul de reparatii, unde platim in fiecare luna 5 lei. Insa cand m-am dus sa achit intretinerea care era de 575 lei (s-a adunat pe mai multe luni), am achitat doar 450 lei (ca nu aveam toti banii). Din cei 450 lei, am vazut ca era trecut pe chitanta: "din care fond de reparatii 15 lei". Teoretic ar fi terbuit sa ramana de achitat 125 lei. Casiera mi-a trecut pe spate ca mai sunt de plata 140 lei, adica cei 15 lei pe fondul de reparatii eu i-am platit cumva aparte, desi cei 575 lei contin aceste cheltuieli. Cum se explica acest lucru? Mi se pare mie, sau este o smecherie sa isi traga ceva bani?

Si inca o intrebare: lunile trecute am vazut fond sau cheltuieli de deces. Stiu ca m-a mirat, insa am uitat sa intreb ce e cu acestea. ce reprezinta acest gen de cheltuieli? sunt obligatorii? ce inseamna? luna acesta avizierul nu mai contine acest gen de cheltuieli. deci in unele luni apar, in unele nu.
Lamuriti-ma va rog!!
Nu stiu cum se procedeaza in aceasta situatie. Ca eu am mai multe venituri realizate in ultimele luni. Voi naste pe la mijlocul lui octombrie. Insa, situatia se prezinta astfel:
- am un contract pe perioada nedetrminata: sa zicem A Ron
- un contract din 20 sept 2008- 19 sept 2009 (perioada determinata)- deci se termina inainte cu o luna de a naste eu: B Ron
- contract perioada determinata: octombrie 2007- septembrie 2010 (se va incheia la anu): C Ron.

Eu voi opta pentru optiunea de 85% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni.
Insa, cum se calculeaza prenatalul? Si daca contractul B, care inceteaza inainte de a naste eu va fi luat in calcul la prenatal? Si cine va plati in cazul contractelor pe perioada determinata?
Cum procedez in cazul asta?
Cand anume si ce acte trebuie sa depun?

Si mai ales, cand anunt ca sunt insarcinata, anunt toti angajatorii?