avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Activitate alinutza b

Activitate alinutza b

Va rog frumos sa ma ajutati in aceasta problema cat mai repede intrucat pe 22.10.2009 am termen de judecata la o astfel de actiune. In fapt am formulat actiune in rezolutiunea unui contract de schimb intrucat celalalt copermutant a efectuat schimbul unui teren ce nu ii apartinea, eu ca reclamanta fiind instiintata verbal de catre o terta persoana ca ea este adevaratul proprietar al terenului ce a format obiectul contractului de schimb si ca cocontractantul meu nu detine titlu de proprietate pe terenul ce a facut obiectul contractului de schimb, lucru adevarat intrucat in momentul in care ne-am prezentat la notar pt autentificarea contractului de schimb, cocontractantul meu nu a prezentat titlul de proprietate al terenului respectiv, ci doar un certificat de mostenitor ceea ce nu inseamna titlu de proprietate. Avocatul cocontractantului a depus intampinare la dosar si a cerut respingerea actiunii ca prematur introdusa intrucat in speta de fata este vorba doar de o tulburare de fapt si ca m-as fi putut apara printr-o actiune posesorie nefiind necesara interventia celuilalt copermutant si ca evictiunea propriu zisa provenind de la o terta persoana presupune pronuntarea unei hotarari judecatoresti prin care sa se recunoasca dreptul tulburatorului asupra terenului in litigiu si ca in speta de fata nu este cazul intrucat reclamanta nu a fost chemata in judecata de nicio persoana.
Eu stiu ca din dispoziţiile art. 1407 Cod civil rezultă implicit că schimbul lucrului altuia este nul si ca potrivit dispoziţiilor art. 1408 Cod civil, copermutantul evins are alegerea între două acţiuni:
a) acţiunea prin care cere daune – interese, reprezentând echivalentul valoric al lucrului primit din care a fost evins (asemănătoare acţiunii în garanţie pentru evicţiune în materie de vânzare);
b) acţiunea prin care cere întoarcerea lucrului său, reprezentând în fond o acţiune în rezoluţiunea contractului de schimb şi care prezintă avantajul, de care nu se poate bucura cumpărătorul, că îl pune la adăpost pe copermutantul evins de riscul insolvabilităţii cocontractantului său. Ca urmare a rezoluţiunii contractului, reclamantul trebuie să restituie şi el tot ce a primit în baza contractului şi de care nu a fost evins.
Intrebarea mea este daca mi s-ar putea respinge actiunea in rezolutiunea contractului de schimb ca prematur introdusa pentru motivele invocate de parat in intampinare?
Va rog frumos sa ma ajutati intr-o problema, urgent!!!!!
In anul 1980 am cumparat o casa de la o persoana, insa terenul aferent ce mi-a putut fi vandut la acea data nu a fost decat o suprafata de 100 mp intrucat terenul pe care eu il stapaneam in fapt desi era in suprafata de 1120 mp, nu mi-a putut fi vandut intrucat terenul respectiv fusese trecut in proprietatea statului in baza Legii nr. 58/1974. Practic din 1980 pana in 1998 eu am stapanit si folosit acest teren de 1120 mp. In 1998 mi s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru suprafata de 716 mp pe motiv ca aceasta era suprafata inregistrata in evidentele agricole, desi eu am stapanit si folosit in fapt 1120 mp. Nu am stiut sa fac actiune in anularea titlului de proprietate la acea vreme si nici o actiune prin care sa contest actele de reconstituire a proprietatii. In timp am facut actiune pentru constatarea dobandirii dreptului de proprietate prin uzucapine cat si prin jonctiunea posesiilor, actiune ce mi-a fost respinsa pe motiv ca terenul respectiv la momentul cand eu am cumparat casa, adica in 1980, trecuse in proprietatea statului in baza Legii 58/1974 si ca atare terenurile apartinand domeniului public al statului nu se prescriu. Am fost sfatutita de catre instanta de judecata sa formulez o actiune intemeiata pe dispozitiile Legii 18/1991 prin care sa contest actele de reconstituire a proprietatii pe motiv ca suprafata atribuita prin titlu trebuia sa includa si diferenta de teren pana la 1120 mp aflati in continuarea celor 716 mp atribuiti prin titlul de proprietate eliberat. Intrebarea mea este daca mai este posibil de formulat o astfel de actiune la acest moment? Nu s-a prescris? Sau aceasta este o actiune imprescriptibila? Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns cat se poate de repede. Urgent!!!!!!!!
Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine intr-o problema :
O persoana X a incheiat un contract de schimb cu Y, Y i-a dat lui X un teren in schimb, iar X i-a dat in schimb lui Y un alt teren, insa pt terenul pe care Y i l-a dat in schimblui X, Y nu are titlu de proprietate pe el, iar acum X este amenintat de adevaratul proprietar ca ii va lua terenul respectiv. Cum poate X sa ceara rezolutiunea contractului de schimb lui Y? Si ce probe poate administra in acest sens?
Va multumesc!
Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine raspunzandu-mi la o intrebare. Am facut o contestatie la executare si un avocat mi-a zis ca exista o ordonanta care te scuteste de plata cautiunii intr-un astfel de caz, numai ca nu mi-a zis numarul ordonantei si mie mi-a fost jena sa intreb despre asta. Stie cineva ceva despre acest lucru? Si daca exista o astfel de ordonanta, va rog frumos sa-mi spuneti si mie numarul ei si anul. Va multumesc!
Va rog frumos, cine poate sa-mi trimita si mie Decizia ICCJ 914/11.06.1996 pt ca am tot cautat-o pe net si nu am gasit-o. Pls. Va multumesc!
Am si eu o problema si va rog frumos sa ma edificati in privinta ei? O cunostinta a promovat o actiune in instanta care i-a fost admisa, insa avocatul pe care l-a avut nu a solicitat cheltuieli de judecata. Cum le mai poate obtine daca actiunea initiala s-a solutionat?