avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Activitate veveritz

Activitate veveritz

Răspuns la discuția clauze contract de intretinere
M-ati lamurit, va multumesc foarte mult!
Răspuns la discuția clauze contract de intretinere
Va multumesc pentru raspuns.
In legatura cu acea intrebare:nu ma referam la lipsa clauzelor si obligatiilor intretinatorului, ci la existenta strict a altelor decat cele din acest articol:
"art. 1091 alin 4 din NCC stabileste ca instrainarea cu titlu oneros catre un descendent, ascendent privilegiat sau sot supravietuitor este prezumata a fi o donatie daca instrainarea s-a facut cu rezerva uzufructului, uzului, abitatiei sau in schimbul intretinerii pe viata ori a unei rente viagere."
In alte cuvinte, cat de flexibil e un contract de intretinere privitor la clauze? Poti trece la clauze doar asigurarea inmormantarii? Fara uzufruct, abitatie, intretinere pe viata, sau renta?
Ori un contract de intretinere necesita un "pachet minim" obligatoriu ?
Imi cer scuze daca persist in nonsens.
Se poate incheia un contract de intretinere a parintelui din partea unuia din fii, astfel incat ceilalti mostenitori sa nu-l poata ataca, in sensul urmator : Conform noului cod civil, un transfer oneros de proprietate in linie dreapta in care sunt prezente diverse clauze gen uzufruct, renta si alte cateva e prezumat dontatie deghizata. Se poate incheia un contract de intretinere in care aceste clauze, care l-ar face sa intre sub incidenta articolului la care am facut referinta mai sus, sa nu existe, cu consecinta inatacabilitatii?Bineinteles, cu riscurile aferente asumate si constientizate, total inexistente in realitate de altfel, de catre intretinut!
Imi cer scuze pt eventuale formulari complicate,
va multumesc!
Răspuns la discuția mostenire
va multumesc!O ultima intrebare:contractul de intretinere poate fi atacat? daca da, care ar putea fi motivele principale? acest contract poate fi intocmit la orice notar din tara sau doar in localitatea din adresa imobilului?
Răspuns la discuția mostenire
semnaturile fratelui si mamei au vreo relevanta? va multumesc
Discuție mostenire
Buna ziua. Ma aflu in urmatoarea situatie: Dorinta tatalui meu este sa-mi lase mie casa pe care a mostenit-o de la parintii sai, unicii mostenitori ai tatalui fiind eu, un frate dintr-o alta casnicie, si eventual mama mea, actuala sotie a tatalui. Atat fratele meu cat si mama sunt de acord sa semneze orice act care realizeaza aceasta trecere de proprietate de la tata catre mine. Intrebarea este urmatoarea: Ce act considerati ca ar trebui intocmit ,care sa nu poata fi atacat mai tarziu de niciunul dintre ceilalti mostenitori? Se poate evita, avand in plus semnaturile celorlalti mostenitori, un contract de vanzare cumparare(care ar implica si costuri mai ridicate si care ar putea fi considerat donatie deghizata, tinand cont ca nu pot face dovada platii pretului imobilului)? va multumesc
Răspuns la discuția evitare donatie deghizata
gabescu a scris:

Solutia este un contracta de vanzare cumparare, chiar fara clauza de renta viagera ori intretinere, iar pretul contractului poate fi numai declarat ca s-a platit si ca s-a primit, platindu-se efectiv numai taxele notariale.
Alta solutie nu cunosc.



Va multumesc. De asemenea, ma puteti lamuri in legatura cu clauza de uzufruct viager, usureaza efortul fratelui de a ataca actele dintre talal meu si mine, invocand donatia deghizata? In legatura cu suma "platita", exista moduri prin care pot ingreuna o eventuala a demonstratie a fratelui meu a fictivitatii platii, de exemplu prin martori, sau alte modalitati de plata?
Multumesc athe! Care este avantajul c-v ului cu clauza de intretinere si ce presupune?
tatal meu detine o casa, pe care doreste sa mi-o lase mie.mentionez ca tatal meu mai are un copil din alta casnicie, fata de care s-a achitat din punct de vedere material de-alungul timpului, desi fiul respectiv l-a tratat cu raceala zeci de ani,neexistand practic o relatie de tata-fiu.Sfatuiti-ma,va rog, in legatura cu modalitatea cea mai sigura (daca exista) de trecere pe numele meu a casei tatalui, astfel incat fratele sa nu poata ataca,sau cel putin cu slabe sanse de reusita, actele pe care intentionam sa le facem.Mai mentionez ca, in cazul unui contract de v-z, nu dispun de suma pe care eu ar trebui sa o platesc tatalui meu.De asemenea, in cazul unui contract de intretinere, datorita relatiei foarte apropiate dintre mine si tatal meu, cel din urma nu doreste clauza viagera, daca aceasta usureaza efortul fratelui de a ataca acest contract.In cazul unui asemenea contract, pe ce motive ar putea invoca fratele meu nulitatea sau donatia deghizata, tinand cont ca eu voi locui cu tatal meu in continuare in aceeasi casa si-l voi ingriji, in plus, relatia dintre tatal meu si celalalt fiu neconstand decat in discutii telefonice si eventual intrevederi f rare! Va multumesc
Va multumesc pentru lamurire.Daca fratele meu este de acord cu o astfel de declaratie, ce este de preferat, din punct de vedere al eficacitatii si al pretului : donatie+declaratie sau contract intretinere+declaratie?
Nu este mai sigur un contract de intretinere intre mine si tatal meu? Poate fi atacat de catre fratele meu, tinand cont ca un astfel de act poate fi desfiintat,dupa cum zice legea,de mine ori de tatal meu si numai atat?