avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1307 soluții astăzi
Forum Activitate gigicj

Activitate gigicj

Bună ziua,
La trecerea în rezervă cu drept de pensie, militarii beneficiază, în conformitate cu Legea 284/2010, anexa VII, capitolul 2, secțiunea 3, articolul 20 de ajutoare bănești. Plata acestor ajutoare este suspendată în anul 2015 prin OUG 83/2014. Aș dori să cer în instanță plata acestor ajutoare. Mă poate ajuta cineva?
Menționez că locuiesc în Cluj Napoca.
Vă mulțumesc anticipat.
Discuție Drept de pensie
Sunt cadru militar si am nevoie de ajutor pentru a intelege cand am dreptul sa ies la pensie.

1. Sunt nascut in luna aprilie 1968 si, conform Anexei 6 din legea 263/2010, varsta standard de pensionare este de 59 ani si 1 luna, stagiul complet de cotizare este de 28 ani si 2 luni iar stagiul minim de cotizare este de 19 ani si 1 luna. Lucrez din 1 septembrie 1989, asa ca la 1 septembrie 2014 voi avea 25 de ani de serviciu. Locul meu de munca este incadrat in grupa ,,conditii speciale” si in conformitate cu art.55, alineatul1 litera b beneficiez de o reducere de 12 ani si 6 luni din varsta standard de pensionare, adica 46 ani si 7 luni (in noiembrie 2014) ar putea fi varsta standard de pensionare pentru mine.
2. In legea 80/1995 cu modificarile si completarile ulterioare, la art. 85, alin. 1 litera a) scrie ca militarii pot trece in rezerva dupa implinirea virstei si vechimii in serviciu necesare acordarii pensiei de serviciu.
3. Am semnat cu Ministerul Aparariii Nationale un contract privind exercitarea profesiei de cadru militar in activitate, valabil pana la limita de varsta in grad. Pe acesta este scris:
,,in conformitate cu legea 80/1995 cu modificarile si completarile ulterioare, limitele de varsta in grad pana la care cadrele militare pot fi mentinute in activitate sunt varstele standard de pensionare pentru limita de varsta prevazute de legislatia asigurarilor sociale si pensiilor care reglementeaza sistemul public de pensii pentru institutiile din domeniul apararii nationale…”
4. In legea 263/2010, art3, alin.1, litera v: ,,varsta standard de pensionare — varsta stabilita de prezenta lege, pentru barbati si femei, la care acestia pot obtine pensie pentru limita de varsta, in conditiile legii, precum si varsta din care se opereaza reducerile prevazute de lege”

5. Pe toata durata in care am lucrat am fost incadrat in grupa ,,conditii speciale”, fapt care imi da dreptul la un spor de vechime de 12 ani si 6 luni. Vechimea totala in serviciu ar fi, in septembrie 2014, de:
-25 ani serviciu
-12 ani si 6 luni spor vechime conditii de munca
- 3 ani scoala militara.
In total, 40 de ani si 6 luni, deci stagiul complet de cotizare a fost atins si chiar depasit.

Cam astea ar fi datele problemei. Din punct de vedere legal, am dreptul sa cer trecerea in rezerva cu drept de pensie? Cine ma ajuta, va rog?
Răspuns la discuția Contract de renta viagera
Ambii soti au / au avut frati , surori , unii mai sunt inca in viata si exista si ceva nepoti si chiar si o matusa . La ei ma gandeam . Dupa cum bine stiti , atunci cand moare cineva se gasesc intotdeauna persoane care au ceva de revendicat ...
Răspuns la discuția eliberari diplome spiru haret
Buna seara
Am trecut exact prin aceeasi situatie .Dosarele se gasesc la sediile facultatilor si sunt trimise la Bucuresti la universitate doar atunci cand urmeaza sa se elibereze diplomele de licenta (daca se mai elibereaza vreodata) . Eu am contactat telefonic secretariatul facultatii care este in Brasov (eu locuiesc in Cluj Napoca) . Am trimis apoi pe e-mail o cerere catre decanul facultatii , in care am cerut inapoierea diplomei de bacalaureat . Am primit diploma prin curier rapid o saptamana mai tarziu . Diploma de licenta nici azi nu am vazut-o . Mare pacaleala cu Spiru Haret .Ca patitul nu stie nimeni !
Buna seara
In luna octombrie 2008 am incheiat un contract de renta viagera (in calitate de debitrentier) in urma caruia am intrat in posesia unui apartament . Creditrentierii nu au copii si vor primi de la mine , pe toata durata vietii lor , lunar , o suma de bani . As dori sa stiu care este perioada in care se poate ataca in instanta , (daca se poate) , actul incheiat de noi , dupa ce creditrentierii nu vor mai fi .
Cu multumiri anticipate
Gigi Tepus


Sotia mea lucreaza in Italia in fiecare vara cu contract de munca legal. Iarna sta acasa, nu lucreaza nicaeri. In situatia neplacuta in care ar avea nevoie de servicii medicale......ce surprize ar putea avea? Umbla vorba ca este neaparat necesar un contract nou si plata taxelor pe ultimii 5 ani......Dar in fiecare din acesti ani a lucrat cate 5-6 luni in italia.si a platit asigurari medicale statului italian.....Cine ma ajuta...? Cum stau lucrurile?