DanGeorgescu a scris:
Proprietarul plateste pentru instalatiile comune sau pentru zugravirea scarii blocului, repara gardul, terasa etc.
Buna ziua
Am tot citit si rascitit articole si subpuncte din Codul Civil si raspunsurile de pe acest site si parca cu cat citesc cu atat sunt mai nelamurita.
In cateva articole citesc ca proprietarul este obligat sa intretina spatile si instalatile comune iar chiriasul cele locative (Art 29,28 si Art 1788 NCC) apoi nu mai inteleg nimic cand citesc Art. 1421 NCC si Art. 1448 NCC "Nici una din reparatiile reputate locative nu cad in sarcina locatarului cind stricaciunile au fost cauzate prin vechime sau forta majora."
si mai ales prima parte a acestui articol:
[ link extern ]
Si nu se pupa de loc cu ce scrieti d-voastra mai sus. In plus ce chirias ar recunoste ca e din vina sa si nu ar spune ca e din cauza uzurii normale sau vechimii.exceptand exemplul de mai sus in care peretele se vede clar ca are urma scaunului chiriasului. Eu ma refer de exemplu la instalatia sanitara acolo nu se vede nimic clar (banuiesc ca aproape nici un proprietar nu schimba tevile aferente tevilor comune sau racorduri sau baterie ghiuveta atat de des) Orice chirias ar spune ca ceva s-a stricat pt ca a fost vechi. Deci pana in final cine plateste instalatia sanitara si zugraveala?
Imi puteti explica mai exact ce reprezinta si in ce conditii se aplica Art. 1448 NCC , daca mi-ati da un exemplu as fi tare recunoscatoare.
Multumesc.