Buna seara
Desi ambii soti sunt de acord cu divortul, sotia a depus o actiune de divort cerand in principal desfacerea casatoriei din culpa exclusiva a sotului, iar in subsidiar desfacerea casatoriei prin acordul sotilor stiind ca paratul urmeaza sa plece din tara la munca in Germania si nu se va putea prezenta la proces pt. a-si da consimtamantul la desfacerea casatoriei prin acordul partilor. A facut acest lucru numai pentru a-i face rau paratului, ea neavand nimic de castigat din asta.
Sotul nu vrea cu nici un chip sa accepte aceasta posibilitate, deoarece nu se considera vinovat si nu vrea ca o astfel de culpa sa fie stabilita definitiv in sarcina sa prin hotarare.
Intrebarea e daca paratul poate sau nu sa depuna la dosar o declaratie notariala data inainte de plecarea din tara, prin care isi da consimtamantul la desfacerea casatoriei, sau o procura autentica pentru cineva pentru a exprima consimtamantul lui la primul termen de judecata, si sa obtina astfel desfacerea casatoriei prin acordul partilor ?
Este foarte improbabil ca instanta de judecata sa incuviinteze o comisie rogatorie internationala pentru a-i lua paratului consimtamantul in Germania.
Scuze daca nu am fost suficient de clar.
Nu exista nici un titlu de proprietate asupra terenului, exista doar o decizie a consiliului popular prin care s-a atribuit in folosinta in 1974, pe toata perioada existentei constructiei, terenul de 37 mp. In 1975 a fost emis tot de consiliul popular un inscris denumit "Titlu de proprietate" prin care se constituie proprietatea asupra imobilului de 30 mp.
Probabil ca pentru terenul de 37 mp s-ar putea obtine dreptul de proprietate prin ordinul prefectului, problema e cum sa dobandeasca proprietatea (sa intabuleze) restul de 736 mp pe care i-au ocupat, imprejmuit si folosit timp de aproape 40 de ani fara nici un titlu ?
Apoi, cum sa intabuleze constructia de 110 mp cand are acte doar pe una de 30mp, restul fiind construit fara autorizatie ?
Buna tuturor
Va rog sa-mi dați un sfat pentru urmatoarea situație :
În anul 1974 părinții au primit, prin decizie a consiliului popular, un drept de folosință asupra unui teren de 37 mp pe care se afla o construcție de 30 mp. Dreptul de folosință s-a acordat pe durata existenței construcției.
În anul 1975 au contractat un împrumut de la CEC, garantat cu ipotecă, iar în baza acestuia au primit titlu de proprietate asupra construcției de 30 mp.
În câțiva ani, fără vreo autorizație, au extins construcția, care a devenit o locuință normală de 110 mp.
În aceeași situație se aflau mai multe persoane/familii din aceeași zonă. Fiecare din aceștia și-a împrejmuit, fără vreun titlu, o suprafață de teren pe care o folosea, astfel încât părinții au ajuns să dețină o suprafață totală de 773 mp.
Tatăl a decedat între timp, iar mama este în vârstă, iar situația juridică a imobilelor este în continuare incertă. Acum ar vrea să își înscrie în CF dreptul de proprietate asupra casei și terenului.
În CF figurează doar terenul (o suprafață mult mai mare), întabulat pe oraș, iar construcția nu este înscrisă.
Care ar fi calea de urmat ?
Mulțumesc.
Scuze pt intebarea lapidara, in speta (partaj judiciar) reclamantul beneficiaza de ajutor public judiciar sub forma scutirii de la plata taxei de timbru. Intrucat jumatate din aceasta taxa va fi aproape sigur stabilita in sarcina paratului (care si el indeplineste conditiile prevazute de oug 51), cum trebuie sa procedeze in concret paratul pentru a beneficia de acelasi ajutor public judiciar ? Multumesc.
Buna
Strabunica a cumparat un teren prin contract de vanzare cumparare sub semnatura privata, cu martori in 1962. Imediat dupa, terenul a fost cooperativizat. In 1990 un succesor al vanzatorului a cerut validarea pr suprafata respectiva, dar nu s-a mai eliberat vreun titlu. Partile contractului si martorii sunt decedati acum. Care ar fi demersurile ca sa devin proprietar tabular al terenului ? Multumesc.
Buna ziua
Poate paratul care indeplineste conditiile prevazute de OUG 51/2008 sa formuleze cerere de ajutor public judiciar pentru a nu fi obligat sa plateasca taxa judiciara de timbru in cazul in care va cadea in pretentii ?
Multumesc.
Buna ziua
Va rog sa-mi spuneti ce mijloace juridice are la indemana proprietarul unui imobil, a carui posesie este tulburata de peste un an, in conditiile in care actiunea posesorie este prescrisa, iar noul cod penal nu mai incrimineaza fapta (nu a avut loc nici o violenta, amenintare sau desfiintare/stramutare a semnelor de hotar) ?
Multumesc.
Buna ziua
Care este (in vederea calcularii taxei de timbru pentru promovarea unei actiuni in anulare) valoarea contractului de inchiriere incheiat pe 30 de ani cu plata anuala a chiriei ? Chiria pe un an, chiria pe perioada trecuta pana la data cererii, sau chiria pe toata perioada contractului ?
Dar in cazul contractului de intretinere ? Este cererea de reziliere scutita de taxa de timbru in temeiul art. 15 lit. c din L.146/1997 ? Si daca nu, la ce valoare se calculeaza taxa de timbru ? Si, de fapt, de ce nu se poate rezilia (sau revoca) contractul de intretinere pe cale amiabila, prin act autentic la notar ?
Multumesc.