avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Activitate rocky

Activitate rocky

Buna ziua,

Este corect ca, conform codului civil 287/2009 actualizat in 2023, datoriile locatarilor către asociația de proprietari se prescriu dupa 5 ani, si nu 3, cum se intampla potrivit codului civil de la acea vreme? SI, in situatia in care un apartament are o datorie catre asociatie, datorie care nu mai poate fi platita de catre fostul proprietar pentru ca apartamentul a fost vandut de banca (presedintele si administratorul nu au notificat si dat in judecata la timp proprietarul, ca atare banca nu stia ca apartamentul este grevat de datorii iar noul proprietar nu are nici o obligatie de a plati datoria), se poate stinge acea datorie cu suma din fondul de penalitati? Art. 77 din Legea Asoc de proprietari spune clar ca nu.

Multumesc.
Răspuns la discuția Cadru legal deratizare asociatie
Multumesc pentru sugestie doar ca nu at fost atenta la mesajul meu. Apartamentul este suprainfestat, coboara capusele de la etajul 3, pe pereti, pana la etajul 1. Este o treaba de specialisti aici, nu de oricine care stie sa dea cu o pompa cu solutie. Plus ca trebuie o anumita conentratie, costume de protectie, etc. Pentru capuse mature trebuie un tratament, pentru larve altul, intervale bine stabilite, etc. Greu nu este sa facem asa cum spuneti, sa nu trecem apartamentul doar ca exista persoane, inclusiv fostul presedinte, care atat asteapta, sa facem un pas gresit ca sa ne reclame si sa ajunga iar el presedinte, care nu numai ca nu a facut nimic dar, nici nu a platit facturile la deratizare iar oamenii nu au mai venit sa continue tratamentul, asta fiind si cauza pentru care inca exista plosnite si, ce e cel mai grav, se raspandesc.
Răspuns la discuția Cadru legal deratizare asociatie
Multumesc dar, atata vreme cat nu este parte comuna, nu putem imparti suma contractului pe parti comune, este ilegal. Voiam sa stiu daca exista o cale legala.
Buna ziua,

Fac parte din comitetul executiv al unei asociatii de proprietari. DIn nefericire, in bloc exista un apartament infestat cu plosnite, de curand, inca cel putin 2 apartamente alaturate acestuia sunt infestate. S-a hotarat in sedinta de comitet sa contractam o firma specializata pentru dezinsectie generala: subsol tehnic si scarile blocului. Proprietarul apartamentului infectat este o persoana saraca si nu isi permite sa plateasca din propriul buzunar dezinsectia in apartament. Nefiind parte comuna, asociatia de proprietari nu poate plati pentru el. Acolo fiind focar, va trebui sa fie primul loc unde se va face dezinsectia, care va trebui repetata la anumite intervale. Daca acest om nu isi permite sa plateasca, ce putem face? Niciun membru al comitetului, inclusiv presedintele asociatiei, nu doreste sa faca nimic pe langa lege. Initial ne-am gandit ca firma sa ia in calcul, la emiterea ofertei. si acel apartament dar fara sa fie mentionat in contract, ceea ce e clar ilegal. Ce solutie legala exista? Multumesc
Buna ziua,

Impreuna cu fratele meu, avem de ridicat o suma conform titlului de plata emis de ANRP. Banii au fost virati de Ministerul Finantelor, catre CEC Bank, in luna mai 2021. Fratele meu a decedat inainte de a se emite acest ordin de plata iar cei indreptatiti sa faca succesiunea nu au facut nimic pana acum. Cum pot intra in posesia acestei sume, tinand cont ca este un singur titlul de plata, care este trimis catre fratele meu si nu catre mine? Cei de la ANRP mi-au spus sa ma prezint, la ei cu certificatul de deces care nu este la mine, ci la cumnata mea. Aceste despagubiri nu sunt parte a averii frateuli meu ci el a fost mandatat sa se ocupe de acest lucru, de catre mama noastra, la randul ei decedata iar despagubirile sunt acordate pentru deposedarile facute de comunisti bunicilor nostri. Multumesc sper ca am fost cat se poate de clara si cineva ma poate ajuta.
Multumesc pentru raspuns. Mama a facut acest lucru iar cei de la ANRP i-au spus ca este nevoie de succesiune si abia apoi poate, daca mai este nevoie, sa se separe pentru a isi putea ridica rata ce i se cuvine. Dar ma gandesc, mama, sora defunctului, are dreptul da ceara o copie a certificatului de deces? Am deja indoieli serioase ca se poate rezolva, pe cale amiabila, cu cumnata ei, sotia defunctului.
Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns/solutie in urmatoarea situatie: mama si fratele ei sunt destinatarii unei sume, decise de ANRP, ca urmare a despagubirii pentru un imobil care a apartinut bunicilor lor. Fratele mamei a decedat in luna august 2020. In decizia de compensare, emisa de Guvernul Romaniei – Comisia Nationala pentru Compensarea Imobilelor, apar numele lui si al mamei. In fiecare an, fratele mamei primea titlul de plata in original, pe numele amandurora iar mama primea instiintare ca s-a emis titlul de plata. Ca urmare, fratele mamei primea procura de la mama pentru ridicarea sumei integrale, suma care s-a impartit intre ei doi. Anul acesta, acum 1 luna, mama a primit instiintarea ca s-a emis titlul de plata pentru o noua rata, pe numele fratelui decedat si al ei. In mod normal, la interval de maximum 2 zile, aceste instiintari trebuiau sa ajunga la fratele defunct si mama. Sotia defunctului pretinde ca nu a primit acest titlu. Intrebarea mea este: ce cale legala exista si cum poate mama sa ridice acesti bani, fara sa stea la mana sotiei defunctului, care nici macar succesiunea nu a inceput-o? Precizez ca, pentru ridicarea acestei rate, avem la dispozitie 175 de zile care au inceput sa curga din luna 8 martie 2021, data primirii instiintarii, respectiv a titlului de plata.

Multumesc
Răspuns la discuția Asigurari sanatate somer
Multumesc
Răspuns la discuția Asigurari sanatate somer
Multumesc pentru raspuns. Cartea de identitate si/sau carnetul de somaj trebuie sa le prezint medicului de familie sau sa merg la casa de sanatate cu care am contract?
Buna ziua,

Sunt somera din luna martie a anului curent. Am inteles ca, pe intreaga perioada a somajului, care la mine este de 1 an, asigurarile de sanatate sunt achitate de catre Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, prin intermediul agențiilor sale teritoriale. Dar, medicul meu de familie tocmai mi-a spus ca trebuie sa completez o cerere (care este identica cu cea care se completeaza atunci cand inchei contract cu un medic de familie, cerere care trebuie semnata de angajator si de contabilul firmei la care esti angajat) cu care sa merg la oficiul teritorial ANOFM si sa cer sa fie semnata de catre directorul centrului, respectiv contabila dupa care sa merg la casa la care sunt asigurata si sa o depun. Sincer, mi se pare o aberatie dar vreau sa fiu sigura ca asa se procedeaza. Doctorita mea de familie poate fi caracterizata prin exces de zel :)

Multumesc,
Roxana