avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1144 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters91976

Activitate ContSters91976

Răspuns la discuția Stagiar 2011
adutescu a scris:

@Murgu, multumesc pt raspuns, dar pe mine ma interesa efectiv cuantumul, in prezent maestrul meu imi ia cam mult, cu alte cuvinte "pielea de pe mine", asa ca ma interesa in general care sunt intelegerile cu stagiarii, cat se retrocedeaza, ca sa vad daca trebuie sa ma obisnuiesc cu gandul:)

Ca sa te orientezi un pic iti spun ca indrumatorul meu nu are nicio pretentie la onorariile din tratarea clientilor personali. Oricum, eu cred ca e firesc sa imparti cu el atunci cand te ajuta in vreo cauza mai dificila (cu clientul tau) insa nu trebuie sa-i dai chiar "pielea de pe tine". Cu totii am constatat ca e greu la inceput si nici castiguri prea mari nu sunt, dar frumusetea meseriei mai estompeaza un pic din neajunsurile financiare. Sa nu uitam totusi ca suntem intr-o perioada de formare si orice experienta ne e utila chiar daca nu e in acelasi timp si banoasa. Sa ai succes!
Pentru a efectua operatiuni de transport in cont propriu trebuie ca autoutilitara sa fie inmatriculata in Romania, sa obtineti de la ARR certificatul de transport in cont propriu si trebuie da faceti dovada ca ati absolvit un curs de pregatire pentru persoana desemnata. Eu cred ca aveti nevoie de licenta de transport bulgareasca daca o pastrati pe aceleasi numere. Intrebati si la ARR.
Răspuns la discuția infiintare firma - limita 35 ani?
Din cate imi dau seama sunteti interesata de infiintarea unui SRL-D (SRL Debutant). Cautati OUG 6/2011 publ. in M. Of. 103/9.02.2011 si Normele metodologice aprobate prin HG 96/2011. Sunt cateva conditii care trebuiesc indeplinite pentru a beneficia de cei 10.000 de euro de la stat: infiintarea unui SRL-D cu cel putin 2 angajati cu contr. de munca de catre persoane care n-au implinit inca 35 de ani si care nu au mai desfasurat activitai economice prin intermediul unui SRL, care sa nu fi detinut calitatea de actionar, asociat sau membru in CA, etc. Intrati pe site-ul Agentiei Nationale pt. Implementarea Programelor IMM si obtineti si de acolo informatii. Va doresc succes!
Examenul se sustine in limba romana. Daca nu stiti romaneste, cum credeti ca puteti sustine acest examen, presupunand prin absurd ca invatati dreptul romanesc din lucrari traduse in italiana.
Răspuns la discuția Stagiar 2011
adutescu a scris:

Am o intrebare in ceea ce priveste retrocedarea onorariilor, in ce cuantum este cota indrumatorului si cat retrocedeaza stagiarului, in conditiile in care clientul este al stagiarului. Inteleg ca in lege si statut nu se precizeaza cuantumul, as vrea sa stiu de obicei cum se procedeaza.

Stagiarul (colaborator) pastreaza integral sau partial onorariul incasat din tratarea clientilor personali, in functie de ce s-a prevazut in contractul de colaborare. In orice caz, acest lucru presupune doua operatiuni: mai intai clientul achita onorariul avocatului titular al CIA (indrumatorului) si primeste de la acesta chitanta. Dupa aceea, stagiarul elibereaza chitanta indrumatorului pentru partea din onorariul incasat de la client pe care o primeste. Acest lucru nu afecteaza cuantumul onorariilor retrocedate de catre indrumator stagiarului pentru activitatea sa in cadrul formei de exercitare a profesiei, cuantum care este mentionat in contractul de colaborare ("salariul"). In acest sens puteti consulta si Decizia interpretativa a UNBR nr.523 din 1 iulie 2009 si unele discutii mai vechi pe acest forum.
Răspuns la discuția Avocatul stagiar poate?
cucu_bau a scris:

Atunci cum pe contractele de asistenta juridica scrie "atest identitatea partilor, continutul data"? asta in situatia cand contractul de colaborare cu avocatul indurmator ii permite sa aiba clienti propri, va multumesc pentru raspuns.


Pentru ca respectivele contracte de asistenta juridica se incheie intre forma de exercitare a profesiei unde activeaza stagiarul si client. Chiar daca stagiarului i se permite sa-si trateze clientii personali, pe contractele incheiate cu acestia vor aparea atat denumirea si stampila cabinetului "maestrului" cat si parafa profesionala a stagiarului cu mentiunea "avocat colaborator". Deducem de aici ca "maestrul" (av. def.) este cel care atesta identitatea partilor, continutul unor acte, data, etc. prin aplicarea stampilei sale. Daca in realitate nu se intampla ca avocatul indrumator sa piarda timpul cu verificarea unor astfel de treburi si are incredere in stagiarul sau, asta este alta poveste.
Răspuns la discuția AVOCAT STAGIAR CAUT MAESTRU
#-o
Răspuns la discuția calitatea studiilor
Poate ar fi fost mai nimerit ca titlul acestui subiect sa fie "calitatea studiului" si ma refer aici la studiul individual. Eu cred ca ceea ce conteaza cel mai tare este dorinta si capacitatea fiecarui student de a asimila informatia, indiferent daca urmeaza cursurile la stat sau la particulara si indiferent de forma de invatamant (zi,FR,ID). Dreptul, s-o recunoastem, poate fi invatat si numai din carti pana la un nivel multumitor insa pentru intelegerea anumitor notiuni si pentru dezvoltarea tehnicilor si aptitudinilor specifice, rolul profesorului este determinant. Nu mai punem la socoteala amprenta pe care geniul si personalitatea adevaratilor dascali o lasa asupra studentilor. Din pacate sunt unii absolventi de drept atat de la particulare cat si de la stat care nici ei nu stiu de ce au facut facultatea asta si al caror nivel de pregatire la final este in cel mai bun caz mediocru. Cu toate acestea lumea se incapataneaza sa creada ca numai la stat se face carte (vezi anunturile de genul :"caut avocat stagiar absolvent Univ. Buc." si altele).
Eu am terminat la o particulara si la unul dintre interviurile la care m-am prezentat in cautarea unui indrumator au fost si doi absolventi de la stat. Unii dintre acestia nu auzisera de praeterintentie sau de sezina si nu puteau face diferenta intre comodat si locatiune. In schimb se laudau cu note mari la licenta si cu diploma de absolvire la zi, la stat. In concluzie: orice padure are uscaturile ei.
Multumesc!=D>
Rog pe cineva sa ma lumineze cu privire la onorariile retrocedate intre "maestru" si stagiar:
-daca inchei, ca stagiar, un contract de colaborare in care este prevazut acordul indrumatorului cu privire la tratarea clientelei personale si un procent din onorariile astfel incasate, cum se face in concret desocotirea? Eu stiu asa: contractul de asistenta se incheie intre forma de exercitare a profesiei si client (chiar daca e personal) ceea ce inseamna ca achitarea onorariului se face tot catre "maestru" si acesta elibereaza chitanta clientului. In momentul in care primesc procentul din acest onorariu eliberez si eu o chitanta indrumatorului.:O Asa se face? Pot sa incasez direct de la clientul personal onorariul si sa-i tai chitanta pe toata suma sau aceste documente le utilizez doar pentru ceea ce primesc de la indrumator?
:(