Buna dimineata
In urma verificarilor facute de Inspectorii ITM, au gasit in statele de plata ( pe 3 luni ) o persoana , care nu a lucrat niciodata la noi in unitate.
Tin sa mentionez ca pana acum 2 saptamani tot ceea ce tinea de resursele umane era facut de contabilul firmei, eu fiind angajat in functie de curand.
Dispozitia data a fost aceea de a incheia un CIM pentru acea persoana cu data reala a angajarii.
Cum sa angajez o persoana care nu a lucrat niciodata la noi, careia nu am nici macar CNP-ul ????
Am fost sa discut cu D-na inspector care ne-a facut controlul dar sec raspunde,,Smecherii in unitate-persoana a lucrat fara forme legale si am fost prea prosti de l-am trecut in statu;l de plata".
Ce pot face in aceasta situatie, cum sa-i inchei CIM ???
Scuzati lipsa de informatii
Da inspectorii au intrebat salariatii data angajarii iar ei au declarat o alta data cu toate ca acestia au spus ca nu stiu data exacta (desi in procesul verbal data a fost cu o eroare de 2-3 zile) si in baza aceasta au si dat amenda ....CONTRACTE NEINTOCMITE LA TERMEN
In urma unui control, s-au descoperit urmatoareaproblema la unitatea in care lucrez:
- s-au gasit un nr de lucratori care desi aveau CIM , acestia au declarat o zi total diferita fata de data care era trecuta pe CIM, data reala fiind cea de pe CIM......asadar amenda cuvenita pentrui neinregistrarea cu data reala si ca MASURA OBLIGATORIE--- INCHEIEREA IN FORMA SCRISA A CIM CU DATA REALA A INCEPERII ACTIVITATII
Va rog datimi un sfat cum trebuie sa procedez-desi inspectorului i s-a precizat ca a fost o graseala.......
Va multumesc foarte mult, dar in cazul in care CIM s-a semnat deja??
Am facut angajarea unei persoane intr-un post liber in cadrul firmei noastre la itm insa mi-au cerut repartitie de la ajofm iasi, cei de la somaj insa spun ca nu pot sa-mi dea pt ca persoana angajata nu este din judet si ca trebuie repartitia sa fie trimisa din dolj (unde isi are angajatul domiciliul) insa cei din dolj spun ca odata ce i sa facut incadrarea in unitate nu mai este necesara repartitia . Asa sa fie oare? Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
da dar in urma controlului de la ITM ( am uitat sa precizes asta) ni s-a impus sa facem acte aditionale la CCM - referitor la vechimea in munca a salariatilor
Deci in actul aditional voi trece : - pentru o vechime de 7 ani:
- se modifica act aditional....... dupa cum urmeaza: -se acorda un spor de vechime de 10% din salariul de baza
Se poate angaja cineva cu Pasaportul? Adica poate fi considerat Pasaportul act de identitate - de ce? Am un salariat care pana acum ceva vreme lucra la negru insa doresc sa-i inchei CIM (acesta este cetatean Roman dar cu domiciliu in strainatate - Republica Moldova ) BI nu i s-a eliberat dar urmeaza, pana atunci.....nu doresc sa raman descoperit .
Cum ar trebui sa procedez?
Va multumesc
Va rog, daca aveti posibilitatea, oferitimi un model de ACT ADITIONAL privind vechimea in munca