Am un contract privind cedarea drepturilor de proprietate intelectuala pentru care s-a optat ca retinerea impozitului sa fie de 16%. Ce contributii se datoreaza si cum se determina impozitul?
Va rog sa ma ajutati intr-o problema legata de declaratia 112. Institutia noastra are doua conturi deschise la Trezorerie, unul pe subventii si altul pe venituri proprii. In luna aprilie avem salarii acordate din subventii si salarii acordate din venituri proprii(proiecte). Un salariat platit din contul de subventii se afla in concediul medical iar indemnizatia de concediu suportata din FNUASS este mai mare decat valoarea contributiei ptr. concedii si indemnizatii suportata de institutii din contul de subventii. Intrucat s-au platit si salarii din venituri proprii, cu contributiile aferente, la completarea declaratiei, cumuland cele doua state de plata imi diminueaza automat din valoarea pe care institutia o are de recuperat de la FNUASS pentru indemnizatia platita.
Cum as putea sa procedez pentru ca institutia sa poata recupera valoarea reala?
Multumesc!
Suntem institutie publica si avem un angajat cu 1/2 norma de lucru care are functia de baza la o unitate de invatamant (este cadru didactic acolo). Peste cateva luni va implini varsta de pensionare de 65 de ani. La cererea angajatului, unitatea de invatamant la care acesta are functia de baza, doreste sa-l mai tina in activitate inca 3 ani, in baza unor reglementari speciale.
Conform art. 55, lit a, coroborat cu art. 56 lit c, din CM, contractul individual de munca inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.
Cum vom proceda? Ii vom face de incetare CIM chiar daca el nu va iesi la pensie?
Avem urmatorul caz;
Un salariat a actionat in instanta unitatea noastra pentru desfacerea contractului de munca pe motivul necorespunderii profesionale, si a castigat acest proces.
Conform sentintei civile unitatea noastra este obligata sa il reintegreze pe locul de munca avut si la plata unei DESPAGUBIRI egala cu valoarea salariilor actualizate si indexate.
Codul fiscal nu face precizarea daca angajatorul trebuie sa plateasca pe langa despagubirile calculate si contributiile aferente (impozit, CAS, CASS, somaj. etc) ci doar pentru veniturile salariale sau asimilate salariilor conf. art. 55, ali.2 lit. j^1 din CF, in care, consideram noi, acest caz nu se include.
Exista insa Decizia Comisiei Centrale Fiscale, nr. 119/07/2010 in care se spune; '' in vederea interpretarii unitare a prevederilor art. 42, lit. b din Codul fiscal ..... la drepturile salariale, precum si actualizarile aferente acestora cu indicele de inflatie, indiferent de modul in care au fost acordate - fie cu titlul de drepturi salariale actualizate, fie sub forma de DESPAGUBIRI reprezentand drepturi salariale actualizate - se calculeaza si se retine impozit pe venit, precum si contributiile legale de asigurari sociale de stat, asigurari de somaj si asigurari sociale de sanatate''.
Intrucat in Codul fiscal nu apare ca aceasta decizie modifica articolul respectiv sau un alt articol, intrebarea care o adresam este urmatoarea; este obligata institutia noastra ca pe langa despagubirile acordate in suma neta sa plateasca si contributiile salariatului si angajatorului?
Daca angajatorul, conform art. 157, alin 1 din Codul muncii nu a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege iar salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pâna la 10 zile lucratoare sau de pâna la 80 de ore, in perioada efectuarii concediului acordat in aceste conditii, salariatul este obligat sa faca dovada formarii profesionale?
In contabilitate salariile au fost inregistrate in anul 2010 dar platile, efective, atat restul de plata cat si contributiile s-au facut in anul 2011. Tot atunci (2011) s-a depus si declaratia unica.
Am o neclaritate in legatura cu fisele fiscale pentru anul 2011. In cursul anului 2011 unitatea noastra a platit salarii restante din 2010 salariatilor actuali si fostilor salariati.
Pentru persoanele care la data platii restantelor nu mai erau angajatii unitatii noastre , pentru veniturile salariale din 2010 pe care le-au primit in 2011 le fac FF2?
Mentionez ca salariile la care fac referire erau corespunzatoare functiei de baza la data la care au fost calculate, iar la data platii efective, ei aveau functia de baza in alta parte(nu mai erau salariatii nostri).