avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Activitate OCN

Activitate OCN

Puteti trece in contractul de vanzare-cumparare orice suma doriti insa tineti totusi cont si de valoarea pe piata a terenului in momentul vanzarii. De exemplu, daca terenul valoreaza pe piata 10.000,00 euro, d-voastra nu puteti trece 100,00 euro in contract pentru ca bate la ochi.
Insa atentie la impozitul pe care il va retine notarul. Codul Fiscal face referiri clare la ce valoare se calculeaza acestea in cazul tranzacţiilor încheiate între rude.
ART. 77

Definirea venitului din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal

(1) La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează astfel:

a) pentru construcţiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum şi pentru terenurile de orice fel fără construcţii, dobândite într-un termen de până la 3 ani inclusiv:

- 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;

- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv;

b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobândite la o dată mai mare de 3 ani:

- 2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;

- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv.

(4) Impozitul prevăzut la alin. (1) şi (3) se calculează la valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale. În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii orientative stabilite prin expertiza întocmită de camera notarilor publici, impozitul se va calcula la nivelul valorii stabilite prin expertiză, cu excepţia tranzacţiilor încheiate între rude ori afini până la gradul al II-lea inclusiv, precum şi între soţi, caz în care impozitul se calculează la valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate.
Sfatul meu este ca in momentul in care va prezentati la notar pentru efectuarea tranzactiei, sa aveti la d-voastra extrasul din Codul Fiscal pentru ca majoritatea notarilor nu cunosc aceasta prevedere a Codului Fiscal si calculeaza impozitul la
nivelul valorii din expertiza întocmită de camera notarilor publici care poate fi mult mai mare decat cel trecut de d-voastra in contract (va spun din proprie experienta).


Răspuns la discuția Amortizare auto distrus
Ce se intampla in cazul in care achizitia autovehiculului distrus a fost o achizitie intracomunitara (taxare inversa)?
Dar in cazul in care nu exista venituri din casare?
Răspuns la discuția Amortizare auto distrus
Buna ziua,

Ce parere aveti despre cele mentionate mai sus?
Astept cu interes opiniile d-voastra.

Multumesc tuturor.
Răspuns la discuția Amortizare auto distrus
Tot contacoco, am reusit sa me loghez de pe user-ul meu.
Ce parere aveti despre urmatoarele precizari din Codul Fiscal:
Art. 21
(4) Următoarele cheltuieli nu sunt deductibile:

c) cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a activelor corporale constatate lipsă din gestiune ori degradate, neimputabile, pentru care nu au fost încheiate contracte de asigurare, precum şi taxa pe valoarea adăugată aferentă, dacă aceasta este datorată potrivit prevederilor titlului VI. Nu intră sub incidenţa acestor prevederi stocurile şi mijloacele fixe amortizabile, distruse ca urmare a unor calamităţi naturale sau a altor cauze de forţă majoră, în condiţiile stabilite prin norme; Norme metodologice
Norme metodologice
Art. 21 al. 4 c)

41. Cheltuielile cu bunurile de natura stocurilor sau a activelor corporale, constatate lipsă din gestiune sau degradate şi neimputabile, inclusiv taxa pe valoarea adăugată aferentă, după caz, pentru care s-au încheiat contracte de asigurare, nu intră sub incidenţa prevederilor art. 21 alin. (4) lit. c) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

42. În sensul prevederilor art. 21 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal, cheltuielile privind stocurile şi mijloacele fixe amortizabile distruse ca urmare a unor calamităţi naturale sau a altor cauze de forţă majoră sunt considerate cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, în măsura în care acestea se găsesc situate în zone declarate, potrivit prevederilor legale speciale pentru fiecare domeniu, afectate de calamităţi naturale sau de alte cauze de forţă majoră. Totodată, sunt considerate deductibile şi cheltuielile privind stocurile şi mijloacele fixe amortizabile distruse de epidemii, epizootii, accidente industriale sau nucleare, incendii, fenomene sociale sau economice, conjuncturi externe şi în caz de război. Fenomenele sociale sau economice, conjuncturile externe şi în caz de război sunt cele prevăzute de Legea privind rezervele de stat nr. 82/1992, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Autoturismul este asigurat iar accidentul a fost un incendiu.
Dar despre prevederile Ordinului 1752/2005
Compensatii de la terti
102. - ( ) În cazul distrugerii totale sau partiale a unor imobilizari corporale, creantele sau sumele compensatorii
incasate de la terti, legate de acestea, precum si achizitionarea sau constructia ulterioara de active noi sunt
operatiuni economice distincte si trebuie inregistrate ca atare pe baza documentelor justificative.
Astfel, deprecierea activelor se evidentiaza la momentul constatarii acesteia, iar dreptul de a incasa
compensatiile se evidentiaza pe seama veniturilor conform contabilitatii de angajamente, in momentul stabilirii
acestuia.
(2) Exemple de asemenea compensatii pot fi inregistrate in urmatoarele situatii:
a) sume platite/de platit de catre companiile de asigurare pentru deprecierea sau pierderea unor imobilizari
corporale cauzata, de exemplu, de dezastre naturale sau furt;

Va multumesc tuturor pentru raspusurile primite pana acum. Au fost utile.







Buna ziua,

Societatea, care are ca obiect de activitate transportul rutier de persoane, a achizitionat un autobuz si la incadrarea acestuia in grupa de mijloc fix corespunzatoare oscilez intre 2.3.2.1.3. (durata normala de functionare 5 - 9 ani) si 2.3.2.1.3.1 (durata normala de functionare 4 - 8 ani).
D-voastra ce opinii aveti?
Multumesc pentru toate raspunsurile oferite.
Buna ziua,
O persoana juridica din Romania doreste sa faca urmatoarele tipuri de compensari cu o persoana juridica din Spania:
- compensarea facturilor emise de P.J. din Romania catre P.J. din Spania cu imprumuturile acordate de catre P.J. din Spania persoanei juridice din Romania;
- compensarea facturilor emise de P.J. din Romania catre P.J. din Spania cu facturile emise de P.J. din Spania catre P.J. din Romania.
Aceste compensarile pot fi facute sau exista limitari in ceea ce priveste compensarile intre rezidenti si nerezidenti? Daca aceste compensari pot fi facute, care este documentul care va sta la baza lor (se foloseste un formular de compensari sau se poate face o conventie-acord intre cele 2 parti implicate, acord in care se mentioneaza care sunt creantele si datoriile supuse compensarii) si daca exista vreo raportare de facut (de exemplu catre BNR-Directia Statistica).
Mentionez ca sumele implicate in aceste compensari au o valoare foarte mare si sunt sume in EURO.
Va multumesc pentru timpul acordat si pentru toate raspunsurile d-voastre.
Buna ziua,
O persoana juridica din Romania (beneficiar) a incheiat cu o persoana juridica din Spania (prestator) un contract de prestari servicii management, contract in baza caruia, lunar, firma din Spania emite factura pentru serviciul prestat catre firma din Romania.
In acest moment s-a decis inceperea platilor respectivelor facturi si se pune problema cotei de impozit care trebuie retinut la sursa in momentul efectuarii platii (mentionez ca firma din Spania ne-a furnizat certificatul de rezidenta fiscala).
Am rugamintea de a-mi oferi un raspuns cat mai detaliat si mai rapid (daca se poate).
Deasemenea va rog sa-mi spuneti daca acest tip de contract trebuia inregistrat la Administratia Financiara (in baza Ordinului 2310/2007).

Va multumesc si astept cu interes respunsurile d-voastra.