Buna ziua.
Cred ca legea are o hiba ce ar putea fi speculata.
In nomenclatorul profesiilor, exista profesia de “medic”. Ca sa ajungi medic, trebuie sa urmezi o universitate sau facultate. Deci, poate fi asimilata universitatea ca fiind o institutie de invatamant profesional. Apoi, tot in nomenclatorul meseriilor exista profesia de strungar. Ca sa fii strungar, trebuie sa faci o scoala profesionala. Cerintele pentru a te pregati profesional difera de la meserie la meserie, de la profesie la profesie.
Daca pentru a deveni medic legea impune o universitate de 6 ani, examene si rezidentiat, adica ~10 ani des studiu, pentru strungar legea prevede doar o scoala de aproximativ 2 ani.
Desigur, sunt alte forme din partea statului de a sprijini un tanar dotat intelectual ca: bursa de studii, o cazare gratuita samd.
Insa, din ce inteleg eu, o profesie care este in nomenclatorul meseriilor din Romania, pentru a fi indeplinita, trebuiesc urmate cursuri universitare. Deci, universitatea poate fi vazuta ca fiind invatamant profesional.
Nu acelasi lucru se poate spune despre un tanar care urmeaza cursuri ale facultatii de aparare si urmeaza sa devina politist sau jandarm. Pentru ca a fi politist sau jandarm, nu constituie o profesie ci o ocupatie, respectiva ocupatie fiind denumita in nomenclatorul meseriilor cu “personal pentru paza si ordine”.
De aceea, in unele cereri sau declaratii prevazuta de lege, se mentioneaza “Subsemnatul ……..profesia…….., ocupatia……..”
Legea nu este clara.
Deci, textul de lege se refera strict la meserii manufacturiere? Sau se refera la sensul larg prevazut in Nomenclatorul meseriilor? Pentru ca o meserie este una iar o profesie este alta.
Meseria exclude doctorii, avocatii, samd, practic toate acele profesii care dupa lege, trebuiesc urmate cursuri ale unor universitati iar profesia, include tot, si meserii si universitati.
Textul din alin 3 trebuie sa contina “liceal sau meseriasi’.
Ar trebui specificat clar undeva ca universitarii sunt exceptati. In drept, ce nu este interzis, este permis.
Merita dezbatuta aceasta problema.
Spor in toate!
Vei plati. Dar nu 1000 de lei.
Penalitatile de intarziere nu au cum sa depaseasca suma inscrisa la total de plata. Sfideaza recuperatorii, baga-i in black list si du-te si distreaza-te. Cand ai timp, plateste cu ordin de plata din banca, in rate, suma de pe factura. Tine chitantele pentru a face dovada ca esti bine intntionata. Succes
Teoretic, in cazul invaliditatii de grad 2 nu poti munci. Faptul ca ai condus o firma inseamna ca este bine pentru tine ca intreprinzator. Daca nu ai fost salariat, nu este nici o problema. Daca insa ai incasat dividende, atunci este o problema. Ai avut venituri dar nu de natura salariala. Daca ai fost si salariat si ai incasat si dividende atunci este si mai incalcita problema.
Cum dau drumul firmei de intermedieri vanzari ar fi trebuit sa sune titlul. Mai sunt subiecte ca firma servicii, firma producatoare. Dintre toate aceste firme, cea intermediara care vinde orice, este cel mai complicat de tinut sub control din cauza stocurilor. Personal, nu apreciez acest tip de firma deoarece este o capusa pe spinarea societatii si este responsabila de preturile marite exagerat. De la sc a s.r.l. de cartier pana la carrefour sau cora ori alti retail-eri, toti sunt intermediari capuse. Apreciez in schimb valoarea adaugata adusa de servicii si productie. Aici este si cheia salvarii nationale. Suna pompos dar adevarat. Aici este echipa performanta. Vezi IT, constructii, transport, economisti, avocati, energie verde s.a.m.d. Nu vreau sa deranjez dar, daca dvs. ati produce ceva cu mintea sau utilajele de care dispuneti, as vedea in dvs. omul progresist. In cazul sc vanzare srl sau s.a. nu vad decat unul care se agita sa aiba un profit din ce munceste altul. Cu stima
Bunurile primite in mostenire de unul din soti, sunt ale acestuia. Bunurile realizate de soti sunt bunuri comune. Cale de devenire bun comun nu stiu din pacate.
Se intra cu martori, se intocmeste proces verbal, se inlatura defectiunea, se repara usa sparta (sigur va fi mai mica valoarea reparatiei usii decat valoarea stricaciunilor provocate de inundatii). Administratorul unui imobil trebuie sa ia toate masurile ce se impun pentru mentinerea unei stari tehnice corespunzatoare intregului imobil. Aceasta ar fi baza legala. Succes