Ma intreb insa, fiind un contract de vanzare-cumparare intre rude, nu poate fi interpretabil ca o donatie mascata si deci atacabil de catre mostenitorul direct?
Bineinteles ca poate fi atacat in instanta dar foarte greu de dovedit ca fiind vanzare mascata.
Actul de vanzare-cumparare este un act autentic incheiat in fata notarului, un punct de vedere ce intareste credibilitatea actului.
Cum poate fiul sa intre in posesia mostenirii ce i se cuvine de drept si cat anume din aceasta i se cuvine?
Dar de fapt problema este aceasta.
Trebuie sa stiti ca nimeni nu poate fi desmostenit. In Romania cel putin. Daca bunica nu va vinde, dar va face testament atunci nepoata mosteneste ce i-a lasat bunica prin testament iar fiul restul.
De exemplu, sunt doua cazuri:
1. bunica ii lasa tot de are si bunuri mobile si bunuri imobile, prin testament, fapt ce poate fi atacat prin instanta de fiu, acesta urmand sa canstige o parte din bunurile bunicii(eventual bunurile mobile); aici instanta hotaraste...
2. bunica ii lasa casa nepoatei, dar numai casa (imobilul proriu-zis) iar fiul la succesiune va mosteni restul bunurilor mobile/imobile; ii se mai spune rezerva succesorala, adica acele bunuri detinute de defunct in timpul vietii care nu sunt trecute prin testament.
Dar fiind vorba de fiica sa si acestia se inteleg nu cred ca e nevoie sa se cheltuiasca prin instante degeaba, facundu-se partajul succesoral, doar daca sunt alte interese la mijloc...