avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Activitate stelianarotaru

Activitate stelianarotaru

Inainte de 1990, in unele unitati din transporturi, acordarea retributiei lunare era conditionata de realizarea unor indicatori sintetici obligatorii, cum ar fi: realizarea planului de prestatii,nedepasirea cheltuielilor maxime la 1000 lei venituri, realizarea planuli de beneficii, etc. Vorbim de personal salarizat in regie. Daca acesti indicatori nu se realizau se diminua retributia, iar daca se realizau se majora retributia prin acordarea unui adaos la salariu. Sumele reprezentand adaosurile erau calculate trimestrial, erau evidentiate distinct in statele de plata si erau cuprinse in baza de calcul a CAS( Legea 57/1974 la art.44 regelementeaza). Acordarea sumelor de adaos era aprobata de ministerul de resort in baza declaratiei de salarizare avizata de Banca Nationala a Romaniei.Se iau aceste adaosuri la salariu in calculul drepturilor de pensie?Justificare legala.
In cadrul unei instutii publice un economist angajat in functia de inspector resurse Umane indeplineste, prin decizie a directorului general, si atributiile de economist la serviciul Administrativ.(post vacant). In fapt indeplineste 2 posturi de mai bine de 7 luni, iar probabilitatea de angajare in perioada urmatoare aproape ca nu exista. Legislatia la institutiile publice restrictioneaza angajarile, respectiv la 7 posturi vacantate se face o angajare. Cum se poate face salarizarea persoanei pentru postul suplimentar de Administrativ in contextul prevederilor Legii 284/2010?
Este legala indeplinirea acestor atributii de administrativ in contextul in care are salariatul are CIM pentru functia de inspector resurse umane si fisa de post doar pentru aceasta activitate?
Conform art.168 alin (1) din Legea 263/2010 asiguraţii care au contribuit la Fondul pentru pensia suplimentară cu 2%, 3%, respectiv 5%, beneficiază de o creştere a punctajului, determinat prin aplicarea unor procente stabilie de lege la punctajele lunare realizate în aceste perioade.
Intrebare: se impune ca angajatorul la eliberarea adeverintelor, ce se constutuie in piese la dosarul de pensie al unui actual salariat/ fost salariat, sa stipuleze si perioadele de contributie la pensia suplimentara?
Discuție Urgent
Soferilor dintr-o institutie publica li s-a dat in 2010 un spor de 15 %, in baza articolului din CCM aplicabil, care prevedea drept conditie 3 deplasari pe luna in afara localitatii.
In dec 2010 prin act aditional articolul din CCM s-a modificat prin redenumirea sporului ca "spor de consemn la domiciliu 15%" nefiind precizata alta conditie. Actul aditional a fost semnat de parti pentru anul 2011 si a fost depus si inregistrat la ITM.
Nu s-a putut aplica pentru ca exceda legea salarizarii 284/2010.
Intebare: Ramane valabil articolul din CCM 2010 sau partile, respectiv administratia si sindicatul , trebuie sa incheie un nou act aditional in care sa convina asupra a ce se acorda soferilor si in ce conditii, cu respectarea legislatiei in vigoare pe 2011?
Răspuns la discuția Sume compensatorii
Multumesc! Mi-ati confirmat corectitudinea deciziilor.
mai putem discuta in 2012 de existenta in statul de salarii la institutii publice a sumelor compensatorii tranzitorii (fostele sporuri care nu mai erau prevazute de legislatia referitoare la salarizarea unitara) si in ce context?
Daca la o institutie publica, se modifica pentru anul 2012, prin act aditional negociat cu sindicatul si depus la ITM, un articoll referitor la conditiile alocarii unui spor nepermanent, iar ulterior, se constata ca aceasta modificare excede legea salarizarii pe 2012, se poate aplica reglementarea anterioara , respectiv cea din 2011? Intrebarea este: articolul din 2011 ramane in vigoare , neputandu-se aplica modificarea facuta pentru 2012 sau trebuie un nou act aditional intre parti care sa stabileasca pentru 2012 cadrul acordarii sporului respectiv?
Răspuns la discuția Urgent
Mutumesc pentru raspunsuri!
Discuție Urgent
In discutiile cu colegii mei am ajuns sa punem in discutie daca legea cumulului de functii se poate aplica si la institutiile publice.
Se poate ca un salariat, incadrat cu CIM pe perioada nedeterminata la un compartiment ,sa preia prin cumul activitatile altei functii ramase vacante de la alt compartiment? Daca da, care ar fi drepturile ce trebuie acordate? Avand in vedere ca fisa post nu se poate modifica(atributiile apartin altui cod COR) cum i se aloca aceste atributii?
Răspuns la discuția Cum se poate actiona?
Am marea rugaminte sa imi spune-ti: in cazul in care verisoara accepta sa-i dea tatalui meu parte de bani ce i se cuvin ce acte trebuie incheiate pentru a nu fi incalcata legea?