avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi
Forum Activitate pinkpanther

Activitate pinkpanther

Buna ziua, ca practicant al unei profesii liberale - arhitect -prin Birou Individual de Arhitectura, ce obligatii am la plata taxelor catre stat?
Trebuie sa ma inscriu la Casa de asigurari de sanatate, la Casa de pensii, etc? Cum se calculeaza impozitul?
Ma afecteaza in vreun fel noul Cod fiscal?
Mentionez ca nu sunt angajat cu carte de munca.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Buna ziua,

Urmeaza sa-mi deschid Birou Individual de Arhitectura, in conditiile in care sunt inscrisa in TNA ca arhitect cu drept de semnatura.
Exista posibilitatea sa am ca activitate si "designer industrial" (am 2 ani pe cartea de munca cu aceasta titulatura)? Ma gandesc ca ar putea fi doua optiuni: sa am ca activitate secundara "designer industrial" (dar nu am vazut in fisa de inregistrare aceasta optiune) sau sa deschid PFA separat pe aceasta activitate. O persoana poate avea doua PFA, adica in cazul meu BIA si separat PFA pe designer industrial?
Care este codul CAEN pentru "designer industrial"?

Multumesc
Răspuns la discuția pfa arhitect stagiar
Daca inteleg bine BIA este acelasi lucru cu PFA pentru arhitecti, deci neavand drept de semnatura nu pot face PFA.

Atunci ar fi posibil sa raman angajat (pentru stagiatura de arhitect) si in acelasi timp sa fac PFA pe designer industrial si sa colaborez cu aceeasi firma?

Multumesc mult
Buna ziua,

Momentan sunt angajat cu carte de munca la o firma de proiectare. Angajatorul mi-a cerut sa fac PFA. Problema este ca sunt inca in perioada de stagiatura, adica nu am drept de semnatura.
Pot sa infiintez PFA ca arhitect stagiar? Pe ce alt domeniu as putea sa activez ca PFA, mentonez ca am diploma de arhitect, iar pe cartea de munca am mai avut contract ca "designer industrial", nu stiu exact perioada.
Cu ce este diferit PFA de BIA (birou individual de arhitectura)?

Mmultumesc
Buna ziua
Stiu ca este o problema complicata dar ma poate ajuta cineva macar cu un sfat?
Multumesc
Buna ziua, am o problema destul de complicata si orice sfat este binevenit.

Casa (si terenul aferent) in care locuiesc este 50% cota indiviza in proprietatea statului. Aceasta parte a fost confiscata de stat in urma unei decizii a Tribunalui Bucuresti din anul 1959, prin care proprietarul a fost condamnat pentru "uneltirea contra oranduirii sociale si detinere de valuta" la inchisoare si confiscarea averii proprii. Averea proprie consta si in 50% din casa si teren, restul de 50% ramanad sotiei. Partea sotiei a fost mostenita de nepoata acesteia in anul 1990, prin testament. In 1995 aceasta parte a fost cumparata de la nepoata. La momentul cumpararii casa avea o camera, bucatarie si antreu, iar pe teren exista si o anexa, cu rol de wc. In 1996 casa a fost extinsa pe zona anexei unde s-a facut bucataria, iar fosta bucatarie a devenit baie. Extinderea s-a facut fara autorizatie.

Intrebarile ar fi:

Se poate recupera cumva partea de la stat, actualmente in patrimoniul APOLODOR SA fosta ICRAL ? Cine ar trebui sa faca demersurile, actualul proprietar sau nepoata?

Cum ar trebui procedat in cazul in care as vrea sa cumpar partea de 50% de la actualul proprietar? Am incercat sa fac cadastru, dar nu se poate pentru ca exista o constructie fara autorizatie pe terenul in indiviziune cu statul.

Cum as putea sa obtin autorizatie pentru aceasta constructie?

Dupa cum vedeti problemele sunt multe si am senzatia ca ma invart intr-un cerc vicios. Deci va multumesc anticipat si astept raspunsurile dvs.