avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 440 soluții astăzi
Forum Activitate Viorica Galateanu

Activitate Viorica Galateanu

Răspuns la discuția consilier juridic
Daca urmariti vdispozitiile C.pr.civ. reprezentarea va dumiriti imediat. Nu este nevoie neaparat de procura. In fata instantei, partea declara ca doreste sa fie reprezentata de catre sot/ sotie care este consilier juridic. Instanta ia act, consemneaza in incheiere dar cere doua dovezi ; a casatoriei si a studiilor juridice. Mai toate instantele, dar in mod deosebit cele superioare si in special ICCJ nu resping dreptul de a pune concluzii orale, chiar daca avocatul celeilalte parti face trimitere expresa la art. 68 si 114 sustinand ca doar o persoana juridica poate mandata pe consilierul juridic si ca numai in acest caz sunt aplicabile dispozitiile al. 4 din art. 68. In caz de contradictie, eu mereu am sustinut ca cel ce reprezinta partea prin procura sau pe baza declaratiei de reprezentare data in instanta si a facut dovada ca este consilier juridic are dreptul sa puna concluzii scrise. Instantelor care sovaiesc, le cer sa se pronunte pe exceptie. Si minune, instantele in mare majoritate recunosc dreptul punerii concl.orale.
Răspuns la discuția MOSTENIRE FALSA
v.galateanu
in acest caz, certificatul de mostenitor este lovit de nulitate si aceasta atrage anularea contractului de vanzare- cumparare. Dvs. va trebui sa dovediti buna credinta pentru ca altfel ramaneti fara casa si fara bani. Cel mai putin costisitor ar fi ca cei doi frati sa se inteleaga, cel care a vandut, sa- i dea partea fratelui prejudiciat si acesta sa dea la un notariat declaratie ca nu accepta succesiunea dupa ascendentii sai. Astfel, nu se mai poate ataca contractul de vanzare- cumparare.
Răspuns la discuția Calcul penalitati de intarziere
v.galateanu ; Revin le cele doua raspunsuri pe care vi le- am dat mai inainte si va mai spun ceva. In cazul litigiului comercial urmeaza caile de atac care nu se mai solutioneaza tot de instanta de fond, ci de tribunal, respectiv curte de apel. Pana se pune pe rol si la instanta superioara, se scurge iar o multime de timp. Succes !
Răspuns la discuția Calcul penalitati de intarziere
Concilierea prealabila este reglementata de art 720 C.pr. civ. Dar dvs. nu aveti interes sa va duceti pe conciliere fiindca ar insemna sa va aflati in litigiu, ceea ce comporta contradictii intre dvs. si debitoare. Asta costa si timp si bani, pt. ca cererea se timbreaza la valoare cf. L 146/ 1997, convocarea se face dupa 15 zile de la comunicarea convocarii si a actelor, apoi sa mai asteptati 30 zile daca nu a venit la conciliere sau nu v- a platit, iar in instanta se administreaza probe in dovedire. Chiar daca este cauza comerciala, in aceasta situatie nu primiti termene cu celeritate pe cand la somatia la plata merge mult mai repede.
Răspuns la discuția Calcul penalitati de intarziere
Daca debitorul dvs. este de buna credinta, chiar daca nu aveti contract va poate plati penalitati daca la acest moment perfectati un contract in care sa stipulati ca se aplica retroactiv pentru toate facturile din fisa analitica care compun creanta reprezentand pret. In contract stipulati procentul de penalitate,cat si alte clauze privind obligatiile pe care si le asuma debitoarea, precum termene de plata, garantii, etc. Pasul urmator, intocmiti tabel de calcul, dar pe baza facturilor si nu aiurea cum ziceti 50% din ce va datoreaza. Daca facturile sunt recunoscute in sensul ca sunt semnate si stamilate pentru primire(receptie) faceti o cerere de somatie la plata la instanta competenta cf. OG nr. 5/ 2001 care nu va costa decat 39 lei taxa jud. de timbru si un timbru judiciar de 5 lei si obtineti titlu. Numai ca, daca nu aveti contract, nu puteti cere penalitati. Pe viitor, scrieti pe factura termenul de plata si penalitatea la care conveniti si indicati temei legal art. 969 Cod civil. In acest caz, instantele trebuie sa tina cont de conventia legal facuta cu putere de lege si va acorda si penalitati, mai ales ca legea contractelor economice a fost abrogata.
Ati putea sa mergeti la autoritatea locala unde ati intocmit dosarul cand ati nascut fetele si sa solicitati ca dvs. sa primiti alocatia. Inteleg ca acum nu mai locuiti in Constanta. Daca aveti stabilit domiciliu la parintii, dvs. mergeti urgent la primaria de care apartineti si faceti dosarele de alocatie acolo. La fiecare primarie exista serviciu special cu asistenta calificata si cineva o sa va indrume ce aveti de facut. Se poata ca la cerere sa se sisteze alocatia de la Constanta pentru ca v- ati schimbat domiciliu si fetele se afla in intretinerea dvs. Nu lasati timpul sa se scurga in zadar ! Concubinul oate fi obligat la plata pensiei de intretinere si la restituirea alocatiei pe care a ridicat- o dar nu a trimis- o fetelor, insa trebuie sa va judecati si sa faceti probe in acest sens. Daca tot nu vreti sa va mai intoarceti la el, rezolvati la primaria locala problema care va frige.
Răspuns la discuția LA CE C C M NE PUTEM RAPORTA?
V. Galateanu
Este posibil ca patronatul sa nu fi semnat CCM, se mai intampla ca organizatiile de sindicat sa fie in ceata. In primul rand verificati daca exista contractul, daca este semnat de patronat si de reprezentatii organizatie dvs si daca este inregistrat la Directia Muncii. Daca nu, vorbiti in vant si nici nu puteti sa va revendicati drepturile in instanta pt. ca nu puteti dovedi sorgintea lor.
Răspuns la discuția LA CE C C M NE PUTEM RAPORTA?
V.Galateanu
Intrebarea contine deja raspunsul, la contractul colectiv de munca la nivel de ramura. Iar Daca patronatul refuza incheierea contractului, declansati conflictul de munca respectand procedura din legea sindicatelor.
Răspuns la discuția foaia de lichidare
v. galateanu
Foaia de lichidare este o meteahna a legislatiei comuniste. Cf. L 1/1970 era obligatorie foaia de lichidare, exista angajarea prin transfer de la o entitate la alta si noul angajator prelua debitele fara sa fi fost necesara executarea silita prin executor. Unii care inca mai au amintiri, practica si astazi foaia de lichidare, dar ea nu mai foloseste la nimic nici macar angajatorolui care face lichidarea pentru ca daca angajatul are debite in legatura cu munca sa, potrivit Legii 53/ 2005 este necesara obtinerea titlului executoriu prin sentinta privind raspunderea patrimoniala.
Răspuns la discuția divort
Ba da, noile taxe prevazute prin Legea 276/ 2009 pt. aprobarea OUG 212/ 2008 pt. modificarea legii 146/ 1997 este publicata in MO 482/ 13 iulie 2009- partea I